Francia krémes torta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Cinderella_707
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 3% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tésztához
-
69g leveles tészta255 kcal
A vaníliás krémhez
-
25g tojásfehérje13 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
0g só0 kcal
-
64 kcal
-
113g víz0 kcal
-
13g porcukor48 kcal
-
10 kcal
A tejszínhabhoz
-
63g habtejszín183 kcal
-
3g zselatinfix3 kcal
A mázhoz
-
38g cukor145 kcal
-
13g víz0 kcal
-
0g ecet0 kcal
-
5g feketekávé0 kcal
-
5g habtejszín15 kcal
Összesen
784
kcal
- 3% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tésztához
-
550g leveles tészta2041 kcal
A vaníliás krémhez
-
200g tojásfehérje104 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
0g só0 kcal
-
135g vaníliás pudingpor514 kcal
-
900g víz0 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
A tejszínhabhoz
-
500g habtejszín1460 kcal
-
20g zselatinfix26 kcal
A mázhoz
-
300g cukor1161 kcal
-
100g víz0 kcal
-
0g ecet0 kcal
-
40g feketekávé4 kcal
-
40g habtejszín117 kcal
Összesen
6278
kcal
- 3% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tésztához
-
18.3g leveles tészta68 kcal
A vaníliás krémhez
-
6.7g tojásfehérje3 kcal
-
3.3g cukor13 kcal
-
0g só0 kcal
-
4.5g vaníliás pudingpor17 kcal
-
30g víz0 kcal
-
3.3g porcukor13 kcal
-
0.7g vaníliás cukor3 kcal
A tejszínhabhoz
-
16.6g habtejszín49 kcal
-
0.7g zselatinfix1 kcal
A mázhoz
-
10g cukor39 kcal
-
3.3g víz0 kcal
-
0g ecet0 kcal
-
1.3g feketekávé0 kcal
-
1.3g habtejszín4 kcal
Összesen
210
kcal
- 3% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.1 g
Zsír
-
Összesen 36.7 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 75 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 330.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 53 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 47 mg
-
Nátrium 210 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 106.7 g
-
Cukor 68 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 195.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 188 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 4 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 185 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 41 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
784
kcal
- 3% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 73.1 g
Zsír
-
Összesen 293.9 g
-
Telített zsírsav 165 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 49 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 599 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2642.4 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 50 mg
-
Kálcium 425 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 106 mg
-
Foszfor 380 mg
-
Nátrium 1679 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 853.9 g
-
Cukor 542 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 1567.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1507 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 124 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 30 micro
-
Kolin: 95 mg
-
Retinol - A vitamin: 1480 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 324 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
6278
kcal
- 3% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.4 g
Zsír
-
Összesen 9.8 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 20 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 87.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 4 mg
-
Foszfor 13 mg
-
Nátrium 56 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 28.4 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 52.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 50 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 49 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
210
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
2 csomag leveles tészta
A vaníliás krémhez
-
5 db tojásfehérje
-
1 csipet só
-
9 dl víz
-
10 dkg porcukor
-
2 csomag vaníliás cukor
A tejszínhabhoz
-
5 dl habtejszín
-
1 csomag zselatinfix
A mázhoz
-
30 dkg cukor
-
1 dl víz
-
3 csepp ecet
-
40 ml feketekávé
-
40 ml habtejszín
Elkészítés
A tésztához
- A leveles tésztákat megsütjük, kihűtjük. Ha tortát készítünk belőle, akkor is célszerű egyben megsütni, és megnézni, hogy nagyobb legyen egy kicsit a tészta, mint amekkora a tortaformába szükséges, mert egy kicsit "összemegy" a sütés közben. Ha kihűltek a lapok, rájuk tesszük a tortaforma alját, hogy körbe tudjuk vágni a megfelelő méretre. Az egyik lapot 16 "szeletre" vágjuk az lesz majd a torta teteje.
- A krémhez a tojásfehérjéket a sóval és a kristálycukorral kemény habbá verjük, majd félretesszük. A pudingport a cukorral és a vaníliás cukorral összekeverjük. Felöntjük a víz egy részével és csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a maradék vizet, és folyamatos keverés mellett sűrű krémet főzünk belőle. Amikor már jó sűrű, hozzáforgatjuk a tojásfehérje habot, és még 3-4 percig együtt főzzük (továbbra is kevergetni kell).
- Az alsó lapot beletesszük az kapcsos tortaformába, és ráöntjük a krémet.
- A tejszínt a zselatin fix porral kemény habbá verjük, és a vaníliakrém tetején egyenletesen elsimítjuk. Ha már a krém is kihűlt, a hűtőbe tesszük (kb. 3-4 órára van szükség a dermedéshez).
- Elkészítjük a felvágott darabokra a mázat. A cukrot a vízben (az ecettel) kis lángon teljesen feloldjuk, folyamatosan kavargatva. Ezután erős lángra tesszük, és felforraljuk, ekkor már nem szabad kavargatni. A szirup először habosan fő, és a buborékok gyorsan elpattannak. Ahogy sűrűsödik, a buborékok nagyobbak lesznek, és nem pattannak szét. Néhány perc után egy kiskanállal ki lehet venni a szirpuból, és egy tányérra öntött kevés hideg vízre cseppenteni. Ha a vízben sűrű marad, összeáll, akkor jó.
- A tűzről a lábast levéve, hideg vízbe állítjuk, hozzákeverjük a kávét és a tejszínt. Ezután langyosra hűtjük. Amikor már jól besűrűsödött, de még folyik, egyesével bevonjuk vele az előre felvágott tortaszeleteket. Ha a bevonat megszilárdult, kicsit megdöntve a torta tetejére tesszük.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 28
- Sütés ideje: 10 perc
- Receptkönyvben: 164
- Tegnapi nézettség: 8
- 7 napos nézettség: 52
- Össznézettség: 41045
- Feltöltés dátuma: 2011. szeptember 27.
Receptjellemzők
Cinderella_707
4 recept
Gondoltam, életemben először sütök egy krémest, aztán közbejött egy szülinap, meg a kihívások iránti vonzódás... Úgyhogy ha már lúd, legyen kövér alapon rögtön a francia krémesbe vágtam bele, és ez sikeredett :). A szépségén még lehet javítani, de az íze a "felhasználók" szerint is tökéletes volt. Sok sikert, és a tetejéhez főleg türelmet! :) De megéri, mert a végeredmény kárpótol :).