Foszlós kalács 7. - hidegen kelesztve
- 10% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához
-
150g finomliszt546 kcal
-
8g cukor29 kcal
-
2g só0 kcal
-
10 kcal
-
100g tej56 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
8g élesztő8 kcal
-
1g sütőpor0 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
A kenéshez
-
10g tojásfehérje5 kcal
-
3g tej1 kcal
-
1g cukor5 kcal
- 10% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához
-
600g finomliszt2184 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
6g só0 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
400g tej224 kcal
-
80g vaj574 kcal
-
30g élesztő32 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
A kenéshez
-
40g tojásfehérje21 kcal
-
10g tej6 kcal
-
5g cukor19 kcal
- 10% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához
-
48.7g finomliszt177 kcal
-
2.4g cukor9 kcal
-
0.5g só0 kcal
-
0.8g vaníliás cukor3 kcal
-
32.4g tej18 kcal
-
6.5g vaj47 kcal
-
2.4g élesztő3 kcal
-
0.2g sütőpor0 kcal
-
1.6g tojássárgája5 kcal
A kenéshez
-
3.2g tojásfehérje2 kcal
-
0.8g tej0 kcal
-
0.4g cukor2 kcal
- 10% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 21.3 g
Zsír
-
Összesen 21.2 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 97 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1251.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 57 mg
-
Kálcium 190 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 38 mg
-
Foszfor 263 mg
-
Nátrium 699 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 131.6 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 37.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 156 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 106 micro
-
Kolin: 63 mg
-
Retinol - A vitamin: 153 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 36 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 82 micro
- 10% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 85 g
Zsír
-
Összesen 84.9 g
-
Telített zsírsav 47 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 22 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 389 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5004.7 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 226 mg
-
Kálcium 760 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 152 mg
-
Foszfor 1050 mg
-
Nátrium 2795 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 526.2 g
-
Cukor 63 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 150.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 623 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 44 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 425 micro
-
Kolin: 252 mg
-
Retinol - A vitamin: 611 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 144 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 327 micro
- 10% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.9 g
Zsír
-
Összesen 6.9 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 32 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 405.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 62 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 85 mg
-
Nátrium 227 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42.7 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 12.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 51 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 34 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 50 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 12 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 27 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
60 dkg finomliszt
-
3 ek cukor
-
1 teáskanál só
-
1 ek vaníliás cukor
-
4 dl tej
-
3 dkg élesztő
-
1 db tojássárgája
A kenéshez
-
1 db tojásfehérje
-
1 ek tej
-
1 teáskanál cukor
Elkészítés
A tésztához
- A tejet meglangyosítjuk, és egy kevés cukorral együtt felfuttatjuk benne az élesztőt.
- A lisztben elkeverjük a cukrot, sót és sütőport, majd a tojássárga és az élesztős tej hozzáadásával tésztát dagasztunk. Ahogy dagasztjuk a tésztát, közben fokozatosan öntjük hozzá az olvasztott vajat. Közepesen lágy tésztát készítünk.
- Kb. félóráig hagyjuk beindulni a tészta kelését, majd tegyük egy éjszakára hűtőbe.
- Másnap reggel a megkelt (túlkelt) tésztát gyúrjuk át, osszuk 4 cipóra, és a cipókat vágjuk két részre. A két darabból egy-egy kb. 25-30 centis hengert sodorjunk, amelyeket egymáson keresztbe fektetve négyes fonással fonjunk össze.
- Tegyük az így kapott 4 kalácskát sütőpapírral fedett sütőlapra, kenjük meg cukros-tejes tojásfehérjével, és ízlés szerint szórjuk meg jégcukorral, mandulával vagy mákkal. 20-25 percig még hagyjuk pihenni, majd előmelegített sütőben süssük meg szép pirosra.
- Ha szeretnénk rögtön (hideg kelesztés nélkül) elkészíteni, akkor langyos helyen kelesszük a tésztát a duplájára, majd az előbb leírt módon formázzuk, és süssük meg.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 133
- Tegnapi nézettség: 9
- 7 napos nézettség: 33
- Össznézettség: 21250
- Feltöltés dátuma: 2011. április 22.
Ajánló
Ebből a tésztából fonhatunk egy nagy kalácsot is, de akár brióst is készíthetünk belőle. Sütőport azért tettem bele, hogy ezzel is lazítsam a tésztát. Ha fele tésztába dagasztáskor teszünk egy kevés tejjel kikevert, cukrozatlan kakaóport, akkor kétszínű kalácsot is fonhatunk. Fele-fele arányban keverhetjük a lisztet rétesliszttel, akkor még foszlósabb lesz.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Ez a hideg kelesztés véletlenszerűen alakult nálam. Egyik este fonott kalácsot akartam sütni, el is készítettem a tésztát, de hirtelen el kellett mennem otthonról, és tudtam, hogy nem érek haza időben. Fogtam a kelesztőtálat, beraktam a hűtőbe, és gondoltam lesz, ami lesz, majd reggel megsütöm.... Így is lett, és kaptam egy nagyon könnyű és nagyon foszlós kalácsot, amiből remek reggeli lett.