r
Nosalty Logó

Foszlós kalács 7. - hidegen kelesztve

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Foszlós kalács 7. - hidegen kelesztve
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 10% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A kenéshez

Összesen 819 kcal
  • 10% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A kenéshez

Összesen 3280 kcal
  • 10% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A kenéshez

Összesen 266 kcal
  • 10% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.3 g

Zsír

  • Összesen
    21.2 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    97 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1251.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    57 mg
  • Kálcium
    190 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    263 mg
  • Nátrium
    699 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    131.6 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    37.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    156 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    106 micro
  • Kolin:
    63 mg
  • Retinol - A vitamin:
    153 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    36 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    82 micro
Összesen 819 kcal
  • 10% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    85 g

Zsír

  • Összesen
    84.9 g
  • Telített zsírsav
    47 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    389 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5004.7 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    226 mg
  • Kálcium
    760 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    152 mg
  • Foszfor
    1050 mg
  • Nátrium
    2795 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    526.2 g
  • Cukor
    63 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    150.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    623 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    425 micro
  • Kolin:
    252 mg
  • Retinol - A vitamin:
    611 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    144 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    327 micro
Összesen 3280 kcal
  • 10% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.9 g

Zsír

  • Összesen
    6.9 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    32 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    405.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    62 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    85 mg
  • Nátrium
    227 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42.7 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    12.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    51 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    50 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    27 micro
Összesen 266 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A kenéshez

Elkészítés

A tésztához

  1. A tejet meglangyosítjuk, és egy kevés cukorral együtt felfuttatjuk benne az élesztőt.
  2. A lisztben elkeverjük a cukrot, sót és sütőport, majd a tojássárga és az élesztős tej hozzáadásával tésztát dagasztunk. Ahogy dagasztjuk a tésztát, közben fokozatosan öntjük hozzá az olvasztott vajat. Közepesen lágy tésztát készítünk.
  3. Kb. félóráig hagyjuk beindulni a tészta kelését, majd tegyük egy éjszakára hűtőbe.
  4. Másnap reggel a megkelt (túlkelt) tésztát gyúrjuk át, osszuk 4 cipóra, és a cipókat vágjuk két részre. A két darabból egy-egy kb. 25-30 centis hengert sodorjunk, amelyeket egymáson keresztbe fektetve négyes fonással fonjunk össze.
  5. Tegyük az így kapott 4 kalácskát sütőpapírral fedett sütőlapra, kenjük meg cukros-tejes tojásfehérjével, és ízlés szerint szórjuk meg jégcukorral, mandulával vagy mákkal. 20-25 percig még hagyjuk pihenni, majd előmelegített sütőben süssük meg szép pirosra.
  6. Ha szeretnénk rögtön (hideg kelesztés nélkül) elkészíteni, akkor langyos helyen kelesszük a tésztát a duplájára, majd az előbb leírt módon formázzuk, és süssük meg.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 133
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 10
  • Össznézettség: 21168
  • Feltöltés dátuma: 2011. április 22.

Ajánló

Ebből a tésztából fonhatunk egy nagy kalácsot is, de akár brióst is készíthetünk belőle. Sütőport azért tettem bele, hogy ezzel is lazítsam a tésztát. Ha fele tésztába dagasztáskor teszünk egy kevés tejjel kikevert, cukrozatlan kakaóport, akkor kétszínű kalácsot is fonhatunk. Fele-fele arányban keverhetjük a lisztet rétesliszttel, akkor még foszlósabb lesz.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ez a hideg kelesztés véletlenszerűen alakult nálam. Egyik este fonott kalácsot akartam sütni, el is készítettem a tésztát, de hirtelen el kellett mennem otthonról, és tudtam, hogy nem érek haza időben. Fogtam a kelesztőtálat, beraktam a hűtőbe, és gondoltam lesz, ami lesz, majd reggel megsütöm.... Így is lett, és kaptam egy nagyon könnyű és nagyon foszlós kalácsot, amiből remek reggeli lett.

Hozzávalók

A tésztához

A kenéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...