r
Nosalty Logó

Foszlós házi kalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Allisc
Foszlós házi kalács
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 9% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 22% Zsír
Összesen 607 kcal
  • 9% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 22% Zsír
Összesen 3650 kcal
  • 9% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 22% Zsír
Összesen 351 kcal
  • 9% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    11.5 g

Zsír

  • Összesen
    31.1 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    174 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    315.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    73 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    148 mg
  • Nátrium
    38 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    69.9 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    28.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    266 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    73 micro
  • Kolin:
    94 mg
  • Retinol - A vitamin:
    261 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    59 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    127 micro
Összesen 607 kcal
  • 9% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    69.2 g

Zsír

  • Összesen
    186.4 g
  • Telített zsírsav
    109 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    54 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    1044 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1891.3 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    195 mg
  • Kálcium
    437 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    124 mg
  • Foszfor
    887 mg
  • Nátrium
    229 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    419.7 g
  • Cukor
    70 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    169.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1598 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    127 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    440 micro
  • Kolin:
    565 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1568 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    352 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    763 micro
Összesen 3650 kcal
  • 9% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    6.6 g

Zsír

  • Összesen
    17.9 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    100 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    181.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    42 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    85 mg
  • Nátrium
    22 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.3 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    16.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    154 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    54 mg
  • Retinol - A vitamin:
    151 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    34 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    73 micro
Összesen 351 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Egy tálba szitáljuk a lisztet, kialakítunk a közepében egy mélyedést. Ebbe beleszórjuk a cukrot és a sót, beleöntjük a kézmelegre langyosított tejet is, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Lefedve hagyjuk állni kb. 5-7 percet, hogy megdagadjon az élesztő. Ezalatt megolvasztunk 15 dkg vajat. (A maradék 5 dkg-ot később fogjuk használni, így azt se tegyük vissza a hűtőbe, hagyjuk puhulni szobahőmérsékleten)
  2. Ha felfutott az élesztő, elkeverjük a liszttel, és hozzáadjuk a tojást és az egyik tojássárgáját (a másik kell majd a tetejére), a citromhéjat, jól összedolgozzuk, majd mikor összeállt sima tésztává, egyenletesen csorgatva hozzádolgozzuk az olvasztott vajat is. Addig dagasztjuk (én a robotgép dagasztóspiráljával szoktam), amíg szép fényes és hólyagos nem lesz. Letakarva huzattól mentes, langyos helyen hagyjuk megkelni duplájára (ez egy-másfél óra).
  3. Miután a tészta megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, 3 egyenlő részre osztjuk, és kettőt visszatéve a kelesztő edénybe, a harmadikat 2-3 cm vastagságúra kinyújtjuk, megkenjük egyenletesen a vaj egyharmadával, és szorosan feltekerjük. Félretesszük, és a másik két részt is nyújtjuk-kenjük-tekerjük. A három feltekert rudat a deszkán egyszerű fonással összefonjuk, és sütőpapírral kibélelt formába helyezve hagyjuk pihenni 10-15 percet.
  4. Bekapcsoljuk a sütőt, és 220 °C-ra állítjuk. Mikor eléri a kívánt hőmérsékletet, a kalácsot lekenjük tojássárgájával, és rászórjuk a tetejére a vaníliás cukrot, majd betoljuk a forró sütőbe. Mérsékeljük a hőfokot 200 °C-ra, és alul-felül sütéssel 35 percig sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, az utolsó 10 percben le lehet alufóliával takarni. Miután kivesszük a sütőből, hagyjuk még negyed órát a formában, majd rácsra borítva hagyjuk teljesen kihűlni.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 35 perc
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 32
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 2886
  • Feltöltés dátuma: 2016. szeptember 09.

Ajánló

Ha tölteni szeretnénk valamivel (kakaóval, dióval, mákkal, stb) a kinyújtott tésztát nem simán a vajjal kenjük meg, hanem rászórjuk a darált diót/mákot/kakaót, és úgy tekerjük fel rudakká. 

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Gyakran sütök kalácsot hétvégi reggelikre, nagyon szeretjük. Van, hogy megtöltöm kakaóval, dióval vagy túróval, de így üresen is nagyon finom. Ha azt szeretnénk, hogy tényleg foszlós, puha legyen a végeredmény, fontos, hogy friss legyen az élesztő és jó sokáig dagasszuk - tapasztalataim szerint kenyérsütőgépbe sütve nem lesz ilyen ropogós a héja és ennyire foszlós a belseje.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...