Foszlós házi kalács
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Allisc
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 9% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 22% Zsír
-
75g finomliszt273 kcal
-
8g cukor32 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
7g tojássárgája21 kcal
-
33g tej19 kcal
-
33g vaj239 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
0g só0 kcal
-
5 kcal
-
6 kcal
Összesen
607
kcal
- 9% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 22% Zsír
-
450g finomliszt1638 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
200g tej112 kcal
-
200g vaj1434 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
0g só0 kcal
-
30g friss élesztő32 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
Összesen
3650
kcal
- 9% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 22% Zsír
-
43.2g finomliszt157 kcal
-
4.8g cukor19 kcal
-
5.3g tojás7 kcal
-
3.8g tojássárgája12 kcal
-
19.2g tej11 kcal
-
19.2g vaj138 kcal
-
0.6g citromhéj0 kcal
-
0g só0 kcal
-
2.9g friss élesztő3 kcal
-
4 kcal
Összesen
351
kcal
- 9% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 11.5 g
Zsír
-
Összesen 31.1 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 174 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 315.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 32 mg
-
Kálcium 73 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 148 mg
-
Nátrium 38 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 69.9 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 28.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 266 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 73 micro
-
Kolin: 94 mg
-
Retinol - A vitamin: 261 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 59 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 127 micro
Összesen
607
kcal
- 9% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 69.2 g
Zsír
-
Összesen 186.4 g
-
Telített zsírsav 109 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 54 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 1044 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1891.3 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 195 mg
-
Kálcium 437 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 124 mg
-
Foszfor 887 mg
-
Nátrium 229 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 419.7 g
-
Cukor 70 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 169.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1598 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 127 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 440 micro
-
Kolin: 565 mg
-
Retinol - A vitamin: 1568 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 352 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 763 micro
Összesen
3650
kcal
- 9% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 6.6 g
Zsír
-
Összesen 17.9 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 100 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 181.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 42 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 85 mg
-
Nátrium 22 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.3 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 16.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 154 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 42 micro
-
Kolin: 54 mg
-
Retinol - A vitamin: 151 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 34 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 73 micro
Összesen
351
kcal
Hozzávalók
-
45 dkg finomliszt
-
5 dkg cukor
-
1 db tojás
-
2 dl tej
-
20 dkg vaj
-
1 citromból nyert citromhéj
-
1 csipet só
-
3 dkg friss élesztő
Elkészítés
- Egy tálba szitáljuk a lisztet, kialakítunk a közepében egy mélyedést. Ebbe beleszórjuk a cukrot és a sót, beleöntjük a kézmelegre langyosított tejet is, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Lefedve hagyjuk állni kb. 5-7 percet, hogy megdagadjon az élesztő. Ezalatt megolvasztunk 15 dkg vajat. (A maradék 5 dkg-ot később fogjuk használni, így azt se tegyük vissza a hűtőbe, hagyjuk puhulni szobahőmérsékleten)
- Ha felfutott az élesztő, elkeverjük a liszttel, és hozzáadjuk a tojást és az egyik tojássárgáját (a másik kell majd a tetejére), a citromhéjat, jól összedolgozzuk, majd mikor összeállt sima tésztává, egyenletesen csorgatva hozzádolgozzuk az olvasztott vajat is. Addig dagasztjuk (én a robotgép dagasztóspiráljával szoktam), amíg szép fényes és hólyagos nem lesz. Letakarva huzattól mentes, langyos helyen hagyjuk megkelni duplájára (ez egy-másfél óra).
- Miután a tészta megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, 3 egyenlő részre osztjuk, és kettőt visszatéve a kelesztő edénybe, a harmadikat 2-3 cm vastagságúra kinyújtjuk, megkenjük egyenletesen a vaj egyharmadával, és szorosan feltekerjük. Félretesszük, és a másik két részt is nyújtjuk-kenjük-tekerjük. A három feltekert rudat a deszkán egyszerű fonással összefonjuk, és sütőpapírral kibélelt formába helyezve hagyjuk pihenni 10-15 percet.
- Bekapcsoljuk a sütőt, és 220 °C-ra állítjuk. Mikor eléri a kívánt hőmérsékletet, a kalácsot lekenjük tojássárgájával, és rászórjuk a tetejére a vaníliás cukrot, majd betoljuk a forró sütőbe. Mérsékeljük a hőfokot 200 °C-ra, és alul-felül sütéssel 35 percig sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, az utolsó 10 percben le lehet alufóliával takarni. Miután kivesszük a sütőből, hagyjuk még negyed órát a formában, majd rácsra borítva hagyjuk teljesen kihűlni.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 35 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 32
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 2886
- Feltöltés dátuma: 2016. szeptember 09.
Ajánló
Ha tölteni szeretnénk valamivel (kakaóval, dióval, mákkal, stb) a kinyújtott tésztát nem simán a vajjal kenjük meg, hanem rászórjuk a darált diót/mákot/kakaót, és úgy tekerjük fel rudakká.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Allisc
56 recept
Gyakran sütök kalácsot hétvégi reggelikre, nagyon szeretjük. Van, hogy megtöltöm kakaóval, dióval vagy túróval, de így üresen is nagyon finom. Ha azt szeretnénk, hogy tényleg foszlós, puha legyen a végeredmény, fontos, hogy friss legyen az élesztő és jó sokáig dagasszuk - tapasztalataim szerint kenyérsütőgépbe sütve nem lesz ilyen ropogós a héja és ennyire foszlós a belseje.