Fleko vagy hamis lángos
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Mese - Habbal (J. Hanna)
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 3% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 6% Zsír
első verzió
-
75g burgonya43 kcal
-
8g finomliszt30 kcal
-
1g margarin9 kcal
-
0g só0 kcal
-
13g repceolaj28 kcal
másik fajta sütési mód
Összesen
110
kcal
- 3% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 6% Zsír
első verzió
-
900g burgonya520 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
15g margarin108 kcal
-
3g só0 kcal
-
150g repceolaj332 kcal
másik fajta sütési mód
Összesen
1324
kcal
- 3% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 6% Zsír
első verzió
-
77.1g burgonya44 kcal
-
8.6g finomliszt31 kcal
-
1.3g margarin9 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
12.8g repceolaj28 kcal
másik fajta sütési mód
Összesen
112
kcal
- 3% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2 g
Zsír
-
Összesen 4.3 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 168.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 8 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 41 mg
-
Nátrium 100 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 16.2 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 45.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 10 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 10 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 8 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 7 micro
Összesen
110
kcal
- 3% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 24.2 g
Zsír
-
Összesen 51.2 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 30 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2022.5 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 37 mg
-
Kálcium 97 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 178 mg
-
Foszfor 494 mg
-
Nátrium 1206 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 194.5 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 549.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 123 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 133 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 54 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 127 micro
-
Kolin: 94 mg
-
Retinol - A vitamin: 115 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 98 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 79 micro
Összesen
1324
kcal
- 3% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.1 g
Zsír
-
Összesen 4.4 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 173.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 8 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 42 mg
-
Nátrium 103 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 16.7 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 47 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 11 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 10 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 8 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 7 micro
Összesen
112
kcal
Hozzávalók
első verzió
másik fajta sütési mód
Elkészítés
első verzió
- A burgonyát héjában megfőzzük.
- Ha a burgonya megfőtt (egy kés könnyen átjárja), leöntjük a vizet, meghámozzuk a burit, egy villával összetörjük, a margarint hozzáadjuk, összekeverjük, és kevés liszttel megszórva a tetejét, hagyjuk langyosra kihűlni.
- Amikor a buri munkálhatóvá hűlt, hozzáadjuk a sót, a maradék lisztet, és tésztát gyúrunk belőle. A receptben írt liszt mennyiségét kb.-re írtam, mert nem mértem le. Körülbelül két-harmadrész buri, és egy-harmadrész liszt a jó arány. A fele-fele arány is jó, az ilyen tésztával könnyebb is dolgozni, de keményebb lehet másnapra a lángos.
- A gyúrt tésztát 0,2-0,4 mm vastagságúra kinyújtjuk. (Ha vastagra hagyjuk, akkor több olajat szív fel a sütés közben, ha vékonyra, akkor hamar átsül, és keményebb lesz a lángos.) Ha nyújtáskor a tészta szakad, akkor túl puha a sütéshez. Ha nem szakad, de még puha, és nem is "szemcsésen lisztes", akkor süthető jól, és úgy, hogy nem fog kicsúszni, amikor kiemelnénk, és nem is fog darabjaira szakadni. Ha nem szakad, de nem is puha, inkább olyan szilárd, mint egy linzertészta, akkor túl sok lisztet tettünk hozzá, és akkor a lángos sütés után is kemény lesz, másnap pedig már ehetetlen.
- A kinyújtott tésztát tetszés szerinti, négyzet formákra vágjuk, és forró olajban, mindkét oldalára megfordítva, kisütjük. Maximum annyi olajat használjunk, ami nem lepi el a tésztát, amikor beletesszük.
másik fajta sütési mód
- A másik fajta sütési mód az, amikor az összegyúrt tésztából gombócokat gyúrunk, ezeket forró vízben kifőzzük, a kifőtt gombócokat még apróbbra feldaraboljuk, és ezeket sütjük ki serpenyőben, kevés zsiradékon. Ebben az esetben a már vízben kifőtt gombócokat egy napig pihenni kell hagyni. Ha még aznap kisütnénk őket, a gombócok morzsásra esnének szét.
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 27
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 6
- Össznézettség: 2778
- Feltöltés dátuma: 2017. május 13.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Mese - Habbal (J. Hanna)
14 recept
Hosszú recept, kb. 2,5 órás munka, a burifőzést és a tészta kisütését is beleértve. Az előkészület 60 percén a tészta kinyújtását értettem. Családi recept, a szülőfalumban sok család ismeri és készíti. A "fleko" tót szò, a helyesírását nem ismerem, a jelentése "folt". A recept tésztája nem újdonság: a szilvás gombóc tésztája ez. A sütési mód az, amivel nem találkoztam eddig a neten, így ha valaki esetleg ismerte már, és nem Pest megyéből ismerte, akkor megköszönöm, ha megírja.