r
Nosalty Logó

Fleko vagy hamis lángos

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Mese - Habbal (J. Hanna)
Fleko vagy hamis lángos
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 6% Zsír

első verzió

másik fajta sütési mód

Összesen 110 kcal
  • 3% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 6% Zsír

első verzió

másik fajta sütési mód

Összesen 1324 kcal
  • 3% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 6% Zsír

első verzió

másik fajta sütési mód

Összesen 112 kcal
  • 3% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2 g

Zsír

  • Összesen
    4.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    168.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    8 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    41 mg
  • Nátrium
    100 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    16.2 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    45.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    10 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    10 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    7 micro
Összesen 110 kcal
  • 3% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    24.2 g

Zsír

  • Összesen
    51.2 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    30 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2022.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    37 mg
  • Kálcium
    97 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    178 mg
  • Foszfor
    494 mg
  • Nátrium
    1206 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    194.5 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

VÍZ

  • Összesen
    549.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    123 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    133 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    54 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    127 micro
  • Kolin:
    94 mg
  • Retinol - A vitamin:
    115 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    98 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    79 micro
Összesen 1324 kcal
  • 3% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.1 g

Zsír

  • Összesen
    4.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    173.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    8 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    42 mg
  • Nátrium
    103 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    16.7 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    47 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    11 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    10 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    7 micro
Összesen 112 kcal

Hozzávalók

első verzió

másik fajta sütési mód

Elkészítés

első verzió

  1. A burgonyát héjában megfőzzük.
  2. Ha a burgonya megfőtt (egy kés könnyen átjárja), leöntjük a vizet, meghámozzuk a burit, egy villával összetörjük, a margarint hozzáadjuk, összekeverjük, és kevés liszttel megszórva a tetejét, hagyjuk langyosra kihűlni.
  3. Amikor a buri munkálhatóvá hűlt, hozzáadjuk a sót, a maradék lisztet, és tésztát gyúrunk belőle. A receptben írt liszt mennyiségét kb.-re írtam, mert nem mértem le. Körülbelül két-harmadrész buri, és egy-harmadrész liszt a jó arány. A fele-fele arány is jó, az ilyen tésztával könnyebb is dolgozni, de keményebb lehet másnapra a lángos.
  4. A gyúrt tésztát 0,2-0,4 mm vastagságúra kinyújtjuk. (Ha vastagra hagyjuk, akkor több olajat szív fel a sütés közben, ha vékonyra, akkor hamar átsül, és keményebb lesz a lángos.) Ha nyújtáskor a tészta szakad, akkor túl puha a sütéshez. Ha nem szakad, de még puha, és nem is "szemcsésen lisztes", akkor süthető jól, és úgy, hogy nem fog kicsúszni, amikor kiemelnénk, és nem is fog darabjaira szakadni. Ha nem szakad, de nem is puha, inkább olyan szilárd, mint egy linzertészta, akkor túl sok lisztet tettünk hozzá, és akkor a lángos sütés után is kemény lesz, másnap pedig már ehetetlen.
  5. A kinyújtott tésztát tetszés szerinti, négyzet formákra vágjuk, és forró olajban, mindkét oldalára megfordítva, kisütjük. Maximum annyi olajat használjunk, ami nem lepi el a tésztát, amikor beletesszük.

másik fajta sütési mód

  1. A másik fajta sütési mód az, amikor az összegyúrt tésztából gombócokat gyúrunk, ezeket forró vízben kifőzzük, a kifőtt gombócokat még apróbbra feldaraboljuk, és ezeket sütjük ki serpenyőben, kevés zsiradékon. Ebben az esetben a már vízben kifőtt gombócokat egy napig pihenni kell hagyni. Ha még aznap kisütnénk őket, a gombócok morzsásra esnének szét.
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 27
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 6
  • Össznézettség: 2778
  • Feltöltés dátuma: 2017. május 13.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Mese - Habbal (J. Hanna) 14 recept

Hosszú recept, kb. 2,5 órás munka, a burifőzést és a tészta kisütését is beleértve. Az előkészület 60 percén a tészta kinyújtását értettem. Családi recept, a szülőfalumban sok család ismeri és készíti. A "fleko" tót szò, a helyesírását nem ismerem, a jelentése "folt". A recept tésztája nem újdonság: a szilvás gombóc tésztája ez. A sütési mód az, amivel nem találkoztam eddig a neten, így ha valaki esetleg ismerte már, és nem Pest megyéből ismerte, akkor megköszönöm, ha megírja.

Hozzávalók

első verzió

másik fajta sütési mód

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...