Fűszeres fish and chips krémes zöldborsópürével
- 6% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 14% Zsír
A sörbundás halhoz
-
100g tőkehalfilé82 kcal
-
50g sör22 kcal
-
45g finomliszt164 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
34g citrom5 kcal
-
0g koriandermag0 kcal
-
0g gyömbérpor0 kcal
-
0g fokhagymapor0 kcal
-
0 kcal
A zöldborsópüréhez
-
80g zöldborsó65 kcal
-
6g menta4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
3g vaj20 kcal
A chipshez
-
200g burgonya116 kcal
-
0g só0 kcal
-
68g napraforgó olaj601 kcal
- 6% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 14% Zsír
A sörbundás halhoz
-
500g tőkehalfilé410 kcal
-
250g sör108 kcal
-
225g finomliszt819 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
170g citrom26 kcal
-
0g koriandermag0 kcal
-
0g gyömbérpor0 kcal
-
0g fokhagymapor0 kcal
-
0 kcal
A zöldborsópüréhez
-
400g zöldborsó324 kcal
-
28g menta20 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
14g vaj100 kcal
A chipshez
-
1000g burgonya578 kcal
-
0g só0 kcal
-
340g napraforgó olaj3006 kcal
- 6% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 14% Zsír
A sörbundás halhoz
-
17.1g tőkehalfilé14 kcal
-
8.5g sör4 kcal
-
7.7g finomliszt28 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
5.8g citrom1 kcal
-
0g koriandermag0 kcal
-
0g gyömbérpor0 kcal
-
0g fokhagymapor0 kcal
-
0 kcal
A zöldborsópüréhez
-
13.7g zöldborsó11 kcal
-
1g menta1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0.5g vaj3 kcal
A chipshez
-
34.2g burgonya20 kcal
-
0g só0 kcal
-
11.6g napraforgó olaj103 kcal
- 6% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 30.5 g
Zsír
-
Összesen 71.9 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 32 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 26 g
-
Koleszterin 49 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 762.1 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 51 mg
-
Kálcium 82 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 112 mg
-
Foszfor 438 mg
-
Nátrium 72 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 76.4 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 335.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 74 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 29 mg
-
C vitamin: 74 mg
-
D vitamin: 36 micro
-
K vitamin: 27 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 105 micro
-
Kolin: 117 mg
-
Retinol - A vitamin: 31 micro
-
α-karotin 17 micro
-
β-karotin 366 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2005 micro
- 6% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 152.7 g
Zsír
-
Összesen 359.7 g
-
Telített zsírsav 53 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 161 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 128 g
-
Koleszterin 245 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3810.5 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 254 mg
-
Kálcium 409 mg
-
Vas 19 mg
-
Magnézium 559 mg
-
Foszfor 2191 mg
-
Nátrium 362 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 382.1 g
-
Cukor 32 mg
-
Élelmi rost 49 mg
VÍZ
-
Összesen 1677.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 368 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 144 mg
-
C vitamin: 369 mg
-
D vitamin: 180 micro
-
K vitamin: 135 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 31 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 523 micro
-
Kolin: 586 mg
-
Retinol - A vitamin: 154 micro
-
α-karotin 85 micro
-
β-karotin 1828 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 10026 micro
- 6% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 5.2 g
Zsír
-
Összesen 12.3 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 8 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 130.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 75 mg
-
Nátrium 12 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 13.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 57.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 13 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 5 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 62 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 343 micro
Hozzávalók
A sörbundás halhoz
-
1.5 bögre finomliszt
-
1.5 teáskanál sütőpor
-
só ízlés szerint
-
fekete bors ízlés szerint
A zöldborsópüréhez
-
40 dkg zöldborsó
-
4 szál menta
-
só ízlés szerint
-
fekete bors ízlés szerint
A chipshez
-
só ízlés szerint
Elkészítés
A sörbundás halhoz
- A tőkehalfilét megtisztítjuk, majd papírtörlővel megszárítjuk, hogy a legkevesebb nedvesség maradjon rajta. Szeleteljük tenyérnyi, vagy tetszőleges méretű darabokra, finoman sózzuk be.
- A sört keverjük ki a liszttel, sózzuk-borsozzuk, adjuk hozzá a sütőport. Ha az opcionálisan megjelölt fűszerekkel tennénk izgalmassá a sörtésztát, ezen a ponton adjuk hozzá a korinaderport, gyömbérport, fokhagymaport és az édes-nemes őrölt fűszerpaprikát is. Keverjük össze, majd tegyük félre 30 percre.
- A halszeleteket mártsuk bele a sörtésztába úgy, hogy mindkét oldalát teljesen befedje a bunda. Ezután tegyük forró olajba, és süssük mindkét oldalon aranybarnára. Sütés után fektessük papírtörlőre vagy szűrőpapírra.
- Tálaláskor tegyünk mellé citromgerezdeket, facsarjunk rá friss citromlevet.
A zöldborsópüréhez
- A zöldborsószemeket tegyük egy kisebb edénybe, majd öntsünk hozzá nagyjából 1,5 dl vizet, enyhén sózzuk meg. Alacsony hőfokon, fedő alatt pároljuk 15 percig.
- Ha megfőtt a borsó, leszűrjük, majd a mentalevelekkel, pici vajjal, sóval, fekete borssal megszórva egy mozsárba vagy aprítógépbe tesszük (botmixer is jó), és pürés, pépes állagúra zúzzuk. Ha túl sűrűnek találjuk a pürét, egy nagyon pici vizet adhatunk hozzá, hogy krémesebb állagot kapjunk. Rakjuk félre a tálalásig.
A chipshez
- A krumplit megmossuk, megpucoljuk, és vékony szeletekre vágjuk. Tetszés szerint szeleteljük hasábokra vagy vékony karikákra, mindegyik forma ideális hozzá. Sütésig tartsuk vízben a burgonyaszeleteket, majd sütés előtt alaposan itassuk le róluk a nedvességet.
- Hevítsük forróra az olajat, és adagonként süssük ki a krumplit félig – akkor jó, ha belül kicsit már megpuhult. Vegyük ki, hűtsük le.
- Ha lehűlt, forrósítsuk fel az olajat megint és süssük készre.
- Sütés ideje: 20 perc
- Receptkönyvben: 99
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 15
- Össznézettség: 3972
- Feltöltés dátuma: 2022. november 01.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Angliában és Írországban népszerű street food a fish and chips, melyet kizárólag tőkehalfiléből készítenek. Varázsa abban rejlik sütés után a hal puha és omlós, a tésztabunda pedig ropogós lesz. Ha tőkehalfilé után kutatunk, a leggyakrabban foltos tőkehalat (haddock) illetve a közönséges tőkehalat (cod) érdemes keresnünk a halpiacon vagy a szupermarketben, de más tőkehalfajták is, pédául a sárga tőkehal, fekete tőkehal, vékonybajszú tőkehal is tökéletes alapanyag lesz hozzá. Szabó Péter, a My Fish blog szerzője szerint az angol halsütők általában vízből és lisztből készült tésztabundát kevernek hozzá, melyhez egy kevés ecetet adnak azért, hogy létrehozzanak egy könnyű, de jó panírtésztát. Más receptek a víz helyett, sört használnak a bunda elkészítéséhez, mert egyrészről a sör jobban tudja helyettesíti a vizet (szín és szén-dioxid), másrészről könnyű texturát és aranysárga színt kölcsönöz a panírnak. Aranyszabályuk a sörbunda készítésénél a 2:3 arány, tehát 2 egység lisztből és 3 egység sörből készüljön a tészta.