r
Nosalty Logó

Fűszeres fish and chips krémes zöldborsópürével

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Hering András
Fűszeres fish and chips krémes zöldborsópürével
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A sörbundás halhoz

A zöldborsópüréhez

A chipshez

1079
Kalória
30.5g
Fehérje
76.4g
Szénhidrátok
71.9g
Zsír
335.4g
Víz
49g
Koleszterin
9.9g
Rost
6.3g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A sörbundás halhoz

A zöldborsópüréhez

A chipshez

Összesen 1079 kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A sörbundás halhoz

A zöldborsópüréhez

A chipshez

Összesen 5391 kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A sörbundás halhoz

A zöldborsópüréhez

A chipshez

Összesen 185 kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    30.5 g

Zsír

  • Összesen
    71.9 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    32 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    26 g
  • Koleszterin
    49 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    762.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    51 mg
  • Kálcium
    82 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    112 mg
  • Foszfor
    438 mg
  • Nátrium
    72 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    76.4 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

Víz

  • Összesen
    335.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    74 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    29 mg
  • C vitamin:
    74 mg
  • D vitamin:
    36 micro
  • K vitamin:
    27 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    105 micro
  • Kolin:
    117 mg
  • Retinol - A vitamin:
    31 micro
  • α-karotin
    17 micro
  • β-karotin
    366 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2005 micro
Összesen 1079 kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    152.7 g

Zsír

  • Összesen
    359.7 g
  • Telített zsírsav
    53 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    161 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    128 g
  • Koleszterin
    245 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3810.5 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    254 mg
  • Kálcium
    409 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    559 mg
  • Foszfor
    2191 mg
  • Nátrium
    362 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    382.1 g
  • Cukor
    32 mg
  • Élelmi rost
    49 mg

Víz

  • Összesen
    1677.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    368 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    144 mg
  • C vitamin:
    369 mg
  • D vitamin:
    180 micro
  • K vitamin:
    135 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    31 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    523 micro
  • Kolin:
    586 mg
  • Retinol - A vitamin:
    154 micro
  • α-karotin
    85 micro
  • β-karotin
    1828 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10026 micro
Összesen 5391 kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    5.2 g

Zsír

  • Összesen
    12.3 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    8 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    130.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    75 mg
  • Nátrium
    12 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    13.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    57.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    13 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    62 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    343 micro
Összesen 185 kcal

Elkészítés

A sörbundás halhoz

  1. A tőkehalfilét megtisztítjuk, majd papírtörlővel megszárítjuk, hogy a legkevesebb nedvesség maradjon rajta. Szeleteljük tenyérnyi, vagy tetszőleges méretű darabokra, finoman sózzuk be.
  2. A sört keverjük ki a liszttel, sózzuk-borsozzuk, adjuk hozzá a sütőport. Ha az opcionálisan megjelölt fűszerekkel tennénk izgalmassá a sörtésztát, ezen a ponton adjuk hozzá a korinaderport, gyömbérport, fokhagymaport és az édes-nemes őrölt fűszerpaprikát is. Keverjük össze, majd tegyük félre 30 percre.
  3. A halszeleteket mártsuk bele a sörtésztába úgy, hogy mindkét oldalát teljesen befedje a bunda. Ezután tegyük forró olajba, és süssük mindkét oldalon aranybarnára. Sütés után fektessük papírtörlőre vagy szűrőpapírra.
  4. Tálaláskor tegyünk mellé citromgerezdeket, facsarjunk rá friss citromlevet.

A zöldborsópüréhez

  1. A zöldborsószemeket tegyük egy kisebb edénybe, majd öntsünk hozzá nagyjából 1,5 dl vizet, enyhén sózzuk meg. Alacsony hőfokon, fedő alatt pároljuk 15 percig.
  2. Ha megfőtt a borsó, leszűrjük, majd a mentalevelekkel, pici vajjal, sóval, fekete borssal megszórva egy mozsárba vagy aprítógépbe tesszük (botmixer is jó), és pürés, pépes állagúra zúzzuk. Ha túl sűrűnek találjuk a pürét, egy nagyon pici vizet adhatunk hozzá, hogy krémesebb állagot kapjunk. Rakjuk félre a tálalásig.

A chipshez

  1. A krumplit megmossuk, megpucoljuk, és vékony szeletekre vágjuk. Tetszés szerint szeleteljük hasábokra vagy vékony karikákra, mindegyik forma ideális hozzá. Sütésig tartsuk vízben a burgonyaszeleteket, majd sütés előtt alaposan itassuk le róluk a nedvességet.
  2. Hevítsük forróra az olajat, és adagonként süssük ki a krumplit félig – akkor jó, ha belül kicsit már megpuhult. Vegyük ki, hűtsük le.
  3. Ha lehűlt, forrósítsuk fel az olajat megint és süssük készre.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 25 perc
  • Főzés módja: sörös
  • Sütés ideje: 20 perc

Angliában és Írországban népszerű street food a fish and chips, melyet kizárólag tőkehalfiléből készítenek. Varázsa abban rejlik sütés után a hal puha és omlós, a tésztabunda pedig ropogós lesz. Ha tőkehalfilé után kutatunk, a leggyakrabban foltos tőkehalat (haddock) illetve a közönséges tőkehalat (cod) érdemes keresnünk a halpiacon vagy a szupermarketben, de más tőkehalfajták is, pédául a sárga tőkehal, fekete tőkehal, vékonybajszú tőkehal is tökéletes alapanyag lesz hozzá. Szabó Péter, a My Fish blog szerzője szerint az angol halsütők általában vízből és lisztből készült tésztabundát kevernek hozzá, melyhez egy kevés ecetet adnak azért, hogy létrehozzanak egy könnyű, de jó panírtésztát. Más receptek a víz helyett, sört használnak a bunda elkészítéséhez, mert egyrészről a sör jobban tudja helyettesíti a vizet (szín és szén-dioxid), másrészről könnyű texturát és aranysárga színt kölcsönöz a panírnak. Aranyszabályuk a sörbunda készítésénél a 2:3 arány, tehát 2 egység lisztből és 3 egység sörből készüljön a tészta.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Strandos hekk

A lángost, a hekket és a főtt kukoricát magában foglaló "szentháromság" tagjaként, a paprikás lisztbe forgatott és bő olajban kisütött hal az egyik legkeresettebb strandétel ...

Gerzsenyi Flóra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Legegyszerűbb tiramisu

Mindenki imádja, mindenki ismeri: a tiramisu az olasz gasztronómia egyik hamisítatlan és örök szereplője. A sütésmentes desszert bármilyen alkalomra gyorsan elkészíthető, bár az ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!