r
Nosalty Logó

Fűszeres fish and chips krémes zöldborsópürével

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Hering András
Fűszeres fish and chips krémes zöldborsópürével
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
sörös
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A sörbundás halhoz

A zöldborsópüréhez

A chipshez

Összesen 1079 kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A sörbundás halhoz

A zöldborsópüréhez

A chipshez

Összesen 5391 kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A sörbundás halhoz

A zöldborsópüréhez

A chipshez

Összesen 185 kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    30.5 g

Zsír

  • Összesen
    71.9 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    32 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    26 g
  • Koleszterin
    49 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    762.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    51 mg
  • Kálcium
    82 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    112 mg
  • Foszfor
    438 mg
  • Nátrium
    72 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    76.4 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    335.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    74 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    29 mg
  • C vitamin:
    74 mg
  • D vitamin:
    36 micro
  • K vitamin:
    27 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    105 micro
  • Kolin:
    117 mg
  • Retinol - A vitamin:
    31 micro
  • α-karotin
    17 micro
  • β-karotin
    366 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2005 micro
Összesen 1079 kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    152.7 g

Zsír

  • Összesen
    359.7 g
  • Telített zsírsav
    53 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    161 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    128 g
  • Koleszterin
    245 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3810.5 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    254 mg
  • Kálcium
    409 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    559 mg
  • Foszfor
    2191 mg
  • Nátrium
    362 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    382.1 g
  • Cukor
    32 mg
  • Élelmi rost
    49 mg

VÍZ

  • Összesen
    1677.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    368 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    144 mg
  • C vitamin:
    369 mg
  • D vitamin:
    180 micro
  • K vitamin:
    135 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    31 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    523 micro
  • Kolin:
    586 mg
  • Retinol - A vitamin:
    154 micro
  • α-karotin
    85 micro
  • β-karotin
    1828 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10026 micro
Összesen 5391 kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    5.2 g

Zsír

  • Összesen
    12.3 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    8 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    130.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    75 mg
  • Nátrium
    12 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    13.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    57.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    13 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    62 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    343 micro
Összesen 185 kcal

Hozzávalók

A sörbundás halhoz

A zöldborsópüréhez

A chipshez

Elkészítés

A sörbundás halhoz

  1. A tőkehalfilét megtisztítjuk, majd papírtörlővel megszárítjuk, hogy a legkevesebb nedvesség maradjon rajta. Szeleteljük tenyérnyi, vagy tetszőleges méretű darabokra, finoman sózzuk be.
  2. A sört keverjük ki a liszttel, sózzuk-borsozzuk, adjuk hozzá a sütőport. Ha az opcionálisan megjelölt fűszerekkel tennénk izgalmassá a sörtésztát, ezen a ponton adjuk hozzá a korinaderport, gyömbérport, fokhagymaport és az édes-nemes őrölt fűszerpaprikát is. Keverjük össze, majd tegyük félre 30 percre.
  3. A halszeleteket mártsuk bele a sörtésztába úgy, hogy mindkét oldalát teljesen befedje a bunda. Ezután tegyük forró olajba, és süssük mindkét oldalon aranybarnára. Sütés után fektessük papírtörlőre vagy szűrőpapírra.
  4. Tálaláskor tegyünk mellé citromgerezdeket, facsarjunk rá friss citromlevet.

A zöldborsópüréhez

  1. A zöldborsószemeket tegyük egy kisebb edénybe, majd öntsünk hozzá nagyjából 1,5 dl vizet, enyhén sózzuk meg. Alacsony hőfokon, fedő alatt pároljuk 15 percig.
  2. Ha megfőtt a borsó, leszűrjük, majd a mentalevelekkel, pici vajjal, sóval, fekete borssal megszórva egy mozsárba vagy aprítógépbe tesszük (botmixer is jó), és pürés, pépes állagúra zúzzuk. Ha túl sűrűnek találjuk a pürét, egy nagyon pici vizet adhatunk hozzá, hogy krémesebb állagot kapjunk. Rakjuk félre a tálalásig.

A chipshez

  1. A krumplit megmossuk, megpucoljuk, és vékony szeletekre vágjuk. Tetszés szerint szeleteljük hasábokra vagy vékony karikákra, mindegyik forma ideális hozzá. Sütésig tartsuk vízben a burgonyaszeleteket, majd sütés előtt alaposan itassuk le róluk a nedvességet.
  2. Hevítsük forróra az olajat, és adagonként süssük ki a krumplit félig – akkor jó, ha belül kicsit már megpuhult. Vegyük ki, hűtsük le.
  3. Ha lehűlt, forrósítsuk fel az olajat megint és süssük készre.
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Receptkönyvben: 99
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 15
  • Össznézettség: 3972
  • Feltöltés dátuma: 2022. november 01.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Fűszeres fish and chips krémes zöldborsópürével
Hering András 182 recept

Angliában és Írországban népszerű street food a fish and chips, melyet kizárólag tőkehalfiléből készítenek. Varázsa abban rejlik sütés után a hal puha és omlós, a tésztabunda pedig ropogós lesz. Ha tőkehalfilé után kutatunk, a leggyakrabban foltos tőkehalat (haddock) illetve a közönséges tőkehalat (cod) érdemes keresnünk a halpiacon vagy a szupermarketben, de más tőkehalfajták is, pédául a sárga tőkehal, fekete tőkehal, vékonybajszú tőkehal is tökéletes alapanyag lesz hozzá. Szabó Péter, a My Fish blog szerzője szerint az angol halsütők általában vízből és lisztből készült tésztabundát kevernek hozzá, melyhez egy kevés ecetet adnak azért, hogy létrehozzanak egy könnyű, de jó panírtésztát. Más receptek a víz helyett, sört használnak a bunda elkészítéséhez, mert egyrészről a sör jobban tudja helyettesíti a vizet (szín és szén-dioxid), másrészről könnyű texturát és aranysárga színt kölcsönöz a panírnak. Aranyszabályuk a sörbunda készítésénél a 2:3 arány, tehát 2 egység lisztből és 3 egység sörből készüljön a tészta.

Hozzávalók

A sörbundás halhoz

A zöldborsópüréhez

A chipshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...