r
Nosalty Logó

Ferdinánd tekercs karcagi népi recept

1,0

1 ÉRTÉKELÉS24 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
SLC
Ferdinánd tekercs karcagi népi recept
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A locsoláshoz

799
Kalória
12.3g
Fehérje
103.3g
Szénhidrátok
37.6g
Zsír
38.5g
Víz
204.3g
Koleszterin
2.5g
Rost
39g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A locsoláshoz

Összesen 799 kcal
  • 6% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A locsoláshoz

Összesen 4799 kcal
  • 6% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A locsoláshoz

Összesen 358 kcal
  • 6% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.3 g

Zsír

  • Összesen
    37.6 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    204 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    349.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    35 mg
  • Kálcium
    89 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    163 mg
  • Nátrium
    36 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    103.3 g
  • Cukor
    39 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    38.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    324 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    28 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    64 micro
  • Kolin:
    102 mg
  • Retinol - A vitamin:
    318 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    74 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    124 micro
Összesen 799 kcal
  • 6% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    73.7 g

Zsír

  • Összesen
    225.7 g
  • Telített zsírsav
    133 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    66 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    1226 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2096.8 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    209 mg
  • Kálcium
    536 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    135 mg
  • Foszfor
    978 mg
  • Nátrium
    219 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    619.8 g
  • Cukor
    234 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

Víz

  • Összesen
    230.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1947 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    165 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    386 micro
  • Kolin:
    611 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1909 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    443 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    746 micro
Összesen 4799 kcal
  • 6% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    16.8 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    91 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    156.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    40 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    73 mg
  • Nátrium
    16 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.3 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    17.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    145 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    46 mg
  • Retinol - A vitamin:
    142 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    33 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    56 micro
Összesen 358 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Elkészítéskor a következőkre érdemes figyelni: Kelt tésztáról van szó, így a langyos alapanyagokat meghálálja. A lisztet már előző nap érdemes a kamrából egy fűtött helyre behozni. Jó minőségű lisztet használjunk, figyeljünk a jó kelesztő helyre is.
  2. Az élesztőt a langyos tejben egy pici cukorral felfuttatjuk.
  3. A lisztet egy tálba átszitáljuk, beletesszüka sót, a tojássárgáját (a fehérjétől kemény lenne a tészta), a maradék cukrot, a felfuttatott élesztőt és azolvasztott vajat.
  4. Addig kell dagasztani, amíg hólyagos lesz a tészta, és elválik az edény falától. "Puffogósra dagasztjuk". Nokedli tésztától valamivel keményebb állagú. Tukacs Roland pékmester szerint lehet géppel is dagasztani, de a gépnek nincs lelke! Nincs jobb érzés, amikor az ember homloka gyöngyözik, és érzi, most már jó a tészta.:-)
  5. Kilisztezzüka tál alját, oldalát, majd a tészta tetejét is meghintjük,és langyos helyen duplájára kelesztjük. Kb. 30-45 perc.
  6. A töltelékhez a vajat habosra keverjüka kétféle cukorral. Ha sikerülvaníliarudat beszerezni, akkor azt kaparjuka kristálycukorba.
  7. Amikor a tészta megkelt, lisztezett deszkán kisujj vastagságú, téglalap alakúra nyújtjuk.
  8. A vaníliás vajjal megkenjük, és feltekerjük. Kb. hüvelykujj vastagságú "csigákat" vágunk belőle, és a jól kivajazott tepsibe téve, pihentetjük. Eredetileg "lábosba" tették.
  9. Előmelegített sütőben 180°C-on kb. 20 percig sütjük. Közben felforraljuk a tejszínt, beletesszük a cukrot és a vaníliarudat.
  10. Amikor már szép rózsaszín a teteje, ráöntjük a vaníliás tejszínt, majd további 10-15 percig sütjük, hogy szép piros, ropogós cukormáz legyen a tetején.
  11. A csigák a sütőben nem nőnek annyira meg, mint mondjuk a bukták, nem kell túl nagy távolságra sorakoztatni őket, és a sütés során kiolvadó vajtölteléktől könnyen szétválaszthatóak lesznek.
  12. Igazán finom a vajtól (nem margarin) és a tejszínes (nem tej és margarin) locsolástól lesz. A tepsiből még érdemes forrón kiszedni, mert ha kihűl, a cukkormáz "beleköt".

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 perc
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Nagyi receptje. Nem keveredő össze a vaníliás karikával és darázsfészekkel. Talán finomabb, mint a kürtőskalács. :-) A különböző kalácsok, sütemények teszik változatossá a fehér asztalt. A kalácsokról a Székely fonott kalácsnál olvashatsz! Ennek Karcag térségén jellemző változata a Ferdinánd tekercs, mely lakodalmakra készült édes kelt tésztacsiga. A népi étel készítés inkább a praktikusságról mintsem a "ki mit kíván éppen"-ről szól. Kelt tésztáról van szó, amihez jó segítség volt egy jól befűtött kemence melege a kelesztéshez a hideg téli napokon. (Lakodalmakat régen nem nyáron, hanem a földeken lévő munka elvégeztézel ősszel tartották. Jól jött az ekkor már kiforrt újbor is az eseményre.) Sokan farsangra készítik. Manapság ennek jelentősége leveszett, nálunk az gyakran készül évközben is, finom reggelire, de gyerekek szeretik vinni tízóraira és uzsonnára. Az első alkalom után rá fogsz döbbenni, hogy dupla adagot érdemes készíteni!

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Húsvéti bableves

A Húsvétot mindig lelkes készülődés, és a jó minőségű házilag füstölt sonkák utáni hajtóvadászat előzi meg. A nagyszombati vacsora elteltével azonban legtöbben telítődnek a ...

Húsvéti sárgatúró

Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!