Ferdinánd tekercs karcagi népi recept
- 6% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 20% Zsír
A tésztához
-
83g finomliszt303 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
7g vaj48 kcal
-
3g élesztő4 kcal
-
33g tej19 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
A locsoláshoz
-
6 kcal
-
3g cukor13 kcal
-
25g habtejszín73 kcal
- 6% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 20% Zsír
A tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
40g vaj287 kcal
-
20g élesztő21 kcal
-
200g tej112 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
-
150g vaj1076 kcal
-
150g cukor581 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
A locsoláshoz
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
150g habtejszín438 kcal
- 6% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 20% Zsír
A tésztához
-
37.3g finomliszt136 kcal
-
4.5g tojássárgája14 kcal
-
3g vaj21 kcal
-
1.5g élesztő2 kcal
-
14.9g tej8 kcal
-
2.2g cukor9 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
-
11.2g vaj80 kcal
-
11.2g cukor43 kcal
-
0.7g vaníliás cukor3 kcal
A locsoláshoz
-
0.7g vaníliás cukor3 kcal
-
1.5g cukor6 kcal
-
11.2g habtejszín33 kcal
- 6% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.3 g
Zsír
-
Összesen 37.6 g
-
Telített zsírsav 22 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 204 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 349.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 35 mg
-
Kálcium 89 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 23 mg
-
Foszfor 163 mg
-
Nátrium 36 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 103.3 g
-
Cukor 39 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 38.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 324 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 28 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 64 micro
-
Kolin: 102 mg
-
Retinol - A vitamin: 318 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 74 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 124 micro
- 6% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 73.7 g
Zsír
-
Összesen 225.7 g
-
Telített zsírsav 133 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 66 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 1226 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2096.8 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 209 mg
-
Kálcium 536 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 135 mg
-
Foszfor 978 mg
-
Nátrium 219 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 619.8 g
-
Cukor 234 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 230.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1947 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 165 micro
-
K vitamin: 19 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 386 micro
-
Kolin: 611 mg
-
Retinol - A vitamin: 1909 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 443 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 746 micro
- 6% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.5 g
Zsír
-
Összesen 16.8 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 91 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 156.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 40 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 73 mg
-
Nátrium 16 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46.3 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 17.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 145 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 46 mg
-
Retinol - A vitamin: 142 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 33 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 56 micro
-
Legnézettebb receptje
Hozzávalók
A tésztához
-
50 dkg finomliszt
-
3 db tojássárgája
-
4 dkg vaj
-
2 dkg élesztő
-
2 dl tej
-
3 ek cukor
-
1 csipet só
A töltelékhez
-
15 dkg cukor
A locsoláshoz
-
1.5 dl habtejszín
Elkészítés
A tésztához
- Elkészítéskor a következőkre érdemes figyelni: Kelt tésztáról van szó, így a langyos alapanyagokat meghálálja. A lisztet már előző nap érdemes a kamrából egy fűtött helyre behozni. Jó minőségű lisztet használjunk, figyeljünk a jó kelesztő helyre is.
- Az élesztőt a langyos tejben egy pici cukorral felfuttatjuk.
- A lisztet egy tálba átszitáljuk, beletesszüka sót, a tojássárgáját (a fehérjétől kemény lenne a tészta), a maradék cukrot, a felfuttatott élesztőt és azolvasztott vajat.
- Addig kell dagasztani, amíg hólyagos lesz a tészta, és elválik az edény falától. "Puffogósra dagasztjuk". Nokedli tésztától valamivel keményebb állagú. Tukacs Roland pékmester szerint lehet géppel is dagasztani, de a gépnek nincs lelke! Nincs jobb érzés, amikor az ember homloka gyöngyözik, és érzi, most már jó a tészta.:-)
- Kilisztezzüka tál alját, oldalát, majd a tészta tetejét is meghintjük,és langyos helyen duplájára kelesztjük. Kb. 30-45 perc.
- A töltelékhez a vajat habosra keverjüka kétféle cukorral. Ha sikerülvaníliarudat beszerezni, akkor azt kaparjuka kristálycukorba.
- Amikor a tészta megkelt, lisztezett deszkán kisujj vastagságú, téglalap alakúra nyújtjuk.
- A vaníliás vajjal megkenjük, és feltekerjük. Kb. hüvelykujj vastagságú "csigákat" vágunk belőle, és a jól kivajazott tepsibe téve, pihentetjük. Eredetileg "lábosba" tették.
- Előmelegített sütőben 180°C-on kb. 20 percig sütjük. Közben felforraljuk a tejszínt, beletesszük a cukrot és a vaníliarudat.
- Amikor már szép rózsaszín a teteje, ráöntjük a vaníliás tejszínt, majd további 10-15 percig sütjük, hogy szép piros, ropogós cukormáz legyen a tetején.
- A csigák a sütőben nem nőnek annyira meg, mint mondjuk a bukták, nem kell túl nagy távolságra sorakoztatni őket, és a sütés során kiolvadó vajtölteléktől könnyen szétválaszthatóak lesznek.
- Igazán finom a vajtól (nem margarin) és a tejszínes (nem tej és margarin) locsolástól lesz. A tepsiből még érdemes forrón kiszedni, mert ha kihűl, a cukkormáz "beleköt".
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 45 perc
- Elkészítettem: 27 alkalommal
- Receptkönyvben: 397
- Tegnapi nézettség: 116
- 7 napos nézettség: 1079
- Össznézettség: 301873
- Feltöltés dátuma: 2012. október 14.
Ajánló
Polgár pincészet Szemelt rizling nevű késői szüretelésű fehérbora kiváló társa ennek az ételnek.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Nagyi receptje. Nem keveredő össze a vaníliás karikával és darázsfészekkel. Talán finomabb, mint a kürtőskalács. :-) A különböző kalácsok, sütemények teszik változatossá a fehér asztalt. A kalácsokról a Székely fonott kalácsnál olvashatsz! Ennek Karcag térségén jellemző változata a Ferdinánd tekercs, mely lakodalmakra készült édes kelt tésztacsiga. A népi étel készítés inkább a praktikusságról mintsem a "ki mit kíván éppen"-ről szól. Kelt tésztáról van szó, amihez jó segítség volt egy jól befűtött kemence melege a kelesztéshez a hideg téli napokon. (Lakodalmakat régen nem nyáron, hanem a földeken lévő munka elvégeztézel ősszel tartották. Jól jött az ekkor már kiforrt újbor is az eseményre.) Sokan farsangra készítik. Manapság ennek jelentősége leveszett, nálunk az gyakran készül évközben is, finom reggelire, de gyerekek szeretik vinni tízóraira és uzsonnára. Az első alkalom után rá fogsz döbbenni, hogy dupla adagot érdemes készíteni!