Fehércsokoládé fondant eperraguval és kókuszcsipkével
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
blange
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
- 5% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 18% Zsír
Fondant
-
17g vaj120 kcal
-
25g fehér csokoládé135 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
7g tojássárgája21 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
17g mandula98 kcal
Eperragu
Kókuszcsipke
-
4g vaj26 kcal
-
7g tojásfehérje3 kcal
-
7g porcukor26 kcal
-
2g finomliszt7 kcal
-
22 kcal
Összeállítás
Összesen
635
kcal
- 5% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 18% Zsír
Fondant
-
100g vaj717 kcal
-
150g fehér csokoládé809 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
120g cukor464 kcal
-
100g mandula590 kcal
Eperragu
Kókuszcsipke
-
22g vaj158 kcal
-
40g tojásfehérje21 kcal
-
40g porcukor155 kcal
-
12g finomliszt44 kcal
-
20g kókuszreszelék132 kcal
Összeállítás
Összesen
3819
kcal
- 5% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 18% Zsír
Fondant
-
7.5g vaj53 kcal
-
11.2g fehér csokoládé60 kcal
-
8.2g tojás10 kcal
-
3g tojássárgája10 kcal
-
8.9g cukor35 kcal
-
7.5g mandula44 kcal
Eperragu
Kókuszcsipke
-
1.6g vaj12 kcal
-
3g tojásfehérje2 kcal
-
3g porcukor12 kcal
-
0.9g finomliszt3 kcal
-
1.5g kókuszreszelék10 kcal
Összeállítás
Összesen
285
kcal
- 5% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10 g
Zsír
-
Összesen 39 g
-
Telített zsírsav 19 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 181 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 492 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 126 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 65 mg
-
Foszfor 216 mg
-
Nátrium 68 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 66.8 g
-
Cukor 60 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 98.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 193 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 47 mg
-
D vitamin: 28 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 48 micro
-
Kolin: 128 mg
-
Retinol - A vitamin: 189 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 44 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 175 micro
Összesen
635
kcal
- 5% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 59.9 g
Zsír
-
Összesen 234 g
-
Telített zsírsav 113 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 85 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 22 g
-
Koleszterin 1088 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2952.3 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 82 mg
-
Kálcium 757 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 389 mg
-
Foszfor 1296 mg
-
Nátrium 405 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 400.5 g
-
Cukor 358 mg
-
Élelmi rost 23 mg
VÍZ
-
Összesen 592.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1160 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 32 mg
-
C vitamin: 281 mg
-
D vitamin: 167 micro
-
K vitamin: 33 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 288 micro
-
Kolin: 765 mg
-
Retinol - A vitamin: 1135 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 265 micro
-
β-crypt 22 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1051 micro
Összesen
3819
kcal
- 5% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.5 g
Zsír
-
Összesen 17.4 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 81 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 220 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 56 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 29 mg
-
Foszfor 97 mg
-
Nátrium 30 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 29.8 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 44.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 86 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 21 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 57 mg
-
Retinol - A vitamin: 85 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 20 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 78 micro
Összesen
285
kcal
Hozzávalók
Fondant
-
150 g fehér csokoládé
-
2 db tojás
-
2 db tojássárgája
-
120 g cukor
-
100 g mandula
Eperragu
Kókuszcsipke
-
40 g porcukor
-
12 g finomliszt
-
20 g kókuszreszelék
Összeállítás
Elkészítés
Fondant
- Előmelegítjük a sütőt 160°C-ra (gázsütő 4-5-ös fokozat). Egy lehetőleg szilikonos muffin sütőt kivajazunk. Kicsit hűtőbe tesszük, majd ha a vaj megdermedt, kivesszük, és vékonyan meghintjük liszttel.
- A vajat a fehér csokoládéval gőz felett megolvasztjuk. Félretesszük, hogy szobahőmérsékletre tudjon hűlni.
- Az egész tojásokat, valamint a tojássárgákat kikeverjük a cukorral. Ha már habos, lassan öntve, kevergetve összevegyítjük a langyos vajas csokival.
- Belekeverjük az őrölt mandulát is. A tésztát a muffin tepsi mélyedéseibe öntjük kb. 3/4 magasságig (nekem ebből a mennyiségből 6 db jött ki).
- Sütőbe toljuk, és 10 percig sütjük. Akkor jó, ha a teteje kezd barnulni és szilárd, de a közepe még remegős. (A fondant lényege, hogy a tészta belül ugyan megsült, de gyakorlatilag még folyik, ha belevillázunk.)
- Ha megsült, hagyjuk kihűlni, majd óvatosan kivesszük a formából. (Azért jó a szilikonos, mert abból "ki lehet pattintani" anélkül, hogy összetörne.)
Eperragu
- Az epret apróra vágjuk, egy magas falú edénybe öntjük, és megszórjuk a cukorral.
- Alacsony lángon 10-15 perc alatt összeforraljuk, míg kissé besűrűsödik. A végén hozzákeverjük még a citromlevet.
- Hagyjuk hűlni.
Kókuszcsipke
- A sütőt 175°C-ra melegítjük, egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
- A csipkéhez, más néven tuile-hez az olvasztott, de nem forró vajat összekeverjük az evőkanálnyi tojásfehérjével, a porcukorral, a liszttel és végül a kókuszreszelékkel. Fél órát pihentetjük a hűtőben.
- Ha letelt a fél óra, egy kanállal kis kupacokat halmozunk a tepsire, amiket egy nedves kanál hátával lapítunk ki. Fontos, hogy az egyes halmok között min. 5 cm távolságot hagyjunk, mert a sütőben ki fognak terülni.
- 8 perc alatt megsütjük őket. Ezután kapnak 1 percnyi pihenőt. Ekkor még rugalmasak, ezért egy spatulával óvatosan felszedjük őket a sütőpapírról, és tetszés szerint formáljuk. Bármit lehet - ráhajtogatni egy pohár aljára, csigaszerűen óvatosan feltekerni, egyenesen hagyni, majd összetörni. Én egy sodrófára hajlítgattam őket.
- Hagyjuk kihűlni, ekkor fog kemény, végső formájára megszilárdulni.
Összeállítás
- Tálalás előtt az eperraguból egy tányérra kanalazunk tetszés szerinti mennyiséget. Erre helyezünk egy fondant-t, amire ízlés szerint még rakhatunk egy kis epervelőt. Végül beletűzzük a csipkét.
- Fontos, hogy sokáig ne hagyjuk így, egyedül, mert a tészta fel fogja szívni az eper levét, és idővel szét fog esni. Akkor is finom lesz, csak kicsit csúnya. :)
- Sütés hőfoka: 175 °C
- Sütés ideje: 18 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 16
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 540
- Feltöltés dátuma: 2015. augusztus 17.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
blange
4 recept
Egy későtavaszi, kellemesen napos, belga délutánon hirtelen vágy tört ránk valami édesség iránt. A gyorsan-valamit szellemében ezt sikerült kreálni, szerencsére még éppen kapható volt friss eper (de mivel ragut főzünk belőle, működni fog fagyasztottal is). Figyelmeztetés: nagyon édes süti, és a mandula-fehércsoki kettőse miatt elég tömény is, ezért ne akkor készítsük, amikor éppen valami könnyed ízre vágyunk! :)