Fehér szarvasgombás házi gnocchi
- 14% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 11% Zsír
A mártáshoz
-
25g szarvasgomba8 kcal
-
50g parmezán sajt196 kcal
-
7g vaj50 kcal
A gnocchihoz
-
250g burgonya144 kcal
-
25g parmezán sajt98 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
2g só0 kcal
-
4g vaj25 kcal
A tetejére
-
25g parmezán sajt98 kcal
- 14% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 11% Zsír
A mártáshoz
-
50g szarvasgomba16 kcal
-
100g parmezán sajt392 kcal
-
14g vaj100 kcal
A gnocchihoz
-
500g burgonya289 kcal
-
50g parmezán sajt196 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
3g só0 kcal
-
7g vaj50 kcal
A tetejére
-
50g parmezán sajt196 kcal
- 14% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 11% Zsír
A mártáshoz
-
5.8g szarvasgomba2 kcal
-
11.6g parmezán sajt46 kcal
-
1.6g vaj12 kcal
A gnocchihoz
-
58.2g burgonya34 kcal
-
5.8g parmezán sajt23 kcal
-
6.4g tojás8 kcal
-
3.5g finomliszt13 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
0.8g vaj6 kcal
A tetejére
-
5.8g parmezán sajt23 kcal
- 14% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 45.8 g
Zsír
-
Összesen 36.1 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 181 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4032.9 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 36 mg
-
Kálcium 1225 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 94 mg
-
Foszfor 868 mg
-
Nátrium 1803 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 47.6 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 200.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 318 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 37 mg
-
D vitamin: 39 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 51 micro
-
Kolin: 113 mg
-
Retinol - A vitamin: 310 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 84 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 141 micro
- 14% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 91.5 g
Zsír
-
Összesen 72.3 g
-
Telített zsírsav 42 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 22 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 361 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8065.9 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 72 mg
-
Kálcium 2450 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 187 mg
-
Foszfor 1735 mg
-
Nátrium 3607 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 95.3 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 401 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 635 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 74 mg
-
D vitamin: 78 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 101 micro
-
Kolin: 225 mg
-
Retinol - A vitamin: 620 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 169 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 283 micro
- 14% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.7 g
Zsír
-
Összesen 8.4 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 42 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 939 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 285 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 202 mg
-
Nátrium 420 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 11.1 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 46.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 74 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 72 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 20 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 33 micro
Hozzávalók
A mártáshoz
-
100 g parmezán sajt
-
1 ek vaj
A gnocchihoz
-
50 dkg burgonya
-
5 dkg parmezán sajt
-
1 db tojás
-
0.5 teáskanál só
-
1 tk vaj
A tetejére
-
5 dkg parmezán sajt
Elkészítés
A mártáshoz
- Vegyünk egy tepsit, szórjunk bele 2 bögre (kb. fél kg) nagy szemű, tengeri sót, majd fektessük rá héjastól a krumplikat. Sütőben süssük meg őket.
- A reszelt parmezánt keverjük össze a lereszelt szarvasgombával, tegyük félre egy tálban.
- Hámozzuk meg a megfőtt/sült krumplikat, és pürésítsük őket krumplinyomóval.
- Adjuk hozzá a tojást, a sót, 50 g reszelt parmezánt és annyi lisztet, amennyitől még nem lesz túl kemény a tészta, maradjon lágy, kissé ragacsos. Jól dolgozzuk össze.
- Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát kb. 2 cm vastagságúra, vágjuk fel 2 cm csíkokra, majd a tésztacsíkokat sodorjuk hengerré úgy, hogy a vastagsága megmaradjon.
- Forraljunk vizet egy lábosban, min. 3-4 litert.
- A tésztacsíkokat daraboljuk fel egy műanyag habkártyával vagy késsel kb. 2 cm-s darabokra, ilyenkor kedvünk szerint díszíthetjük is, villával mintázhatjuk, vagy reszelőn végig guríthatjuk, ami szintén nyomot hagy a tésztán.
- A lobogó vízbe dobjunk egy marék tengeri sót, és apránként főzzük ki benne a gnocchit. Nagyjából 1 perc elég a gnocchi kifőzéséhez, ennyi idő alatt fel kell jönnie a víz felszínére, és már szedhetjük is ki.
- A parmezán és szarvasgomba keverékét 1 evőkanál vajjal melegítsük össze egy serpenyőben, ha nem lenne elég szaftos, adjunk hozzá a gnocchi főzővizéből egy keveset. A szarvasgombás mártásnak krémes állagúnak kell lennie.
- Szedjük bele a kifőtt gnocchit, majd egy kisebb darabka vajjal keverjük el, tálaláskor pedig szórjuk meg a félretett reszelt parmezánnal.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 60 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 68
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 20794
- Feltöltés dátuma: 2012. március 13.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A fehér szarvasgomba: a gombák közül számos faj termőtesteit a föld alatt fejleszti ki. Ilyenek az ún. szarvasgombák, amelyek közül egyes fajok hatalmas példányokat hoznak létre, és kellemes illatuk és ízük miatt gyűjtésüket az ember a legrégebbi idők óta megkezdte. Ugyanakkor a vadállatok számára is kedvelt csemege. Gyakran találunk az erdők talaján, főképpen vaddisznóktól eredő túrásokat, bizonyára ezeken a helyeken szarvasgombát kerestek. A fehér elnevezés a belső rész világosabb színére utal. A termőtest szabálytalan gumóalakú, súlya elérheti a 3/4 kilogrammot. Repedezett kérge 1 mm vastag, nem húzható le. Belseje fehér alapon sötétebben márványozott, tömör. Szaga a főtt kukoricára emlékeztet, és annyira erős, hogy jó szaglású ember már messziről rátalálhat, ami annál könnyebb, mert ott ahol a gomba van, a föld megrepedezik, sőt a gomba felső része ki is emelkedik a földből. Íze jó, de fogyasztása csak friss állapotban ajánlatos. Az aszalt gomba rágós, ezért az aszalmányt csak levesek ízesítésére vagy megőrölve pástétomok készítésére használják. Egész évben - még enyhe teleken is - terem. Inkább a hegyvidéki erdőket, bükkösöket kedveli, de fenyvesekben is előfordul. Sokszor csoportosan nő. Közölt lelőhelyei: Ozsdula, Maroshévíz, Kolozsvár (Bükk és Hója), Borszék, Csíkszentmihály, Székelykeresztúr.