r
Nosalty Logó

Farsangi siska

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Smaragd konyha
Farsangi siska
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

822
Kalória
12.3g
Fehérje
125.4g
Szénhidrátok
29.5g
Zsír
40.5g
Víz
115g
Koleszterin
3.6g
Rost
40.4g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 822 kcal
  • 6% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 6584 kcal
  • 6% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 303 kcal
  • 6% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.3 g

Zsír

  • Összesen
    29.5 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    115 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    337.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    38 mg
  • Kálcium
    70 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    159 mg
  • Nátrium
    41 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    125.4 g
  • Cukor
    40 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    40.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    135 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    72 micro
  • Kolin:
    82 mg
  • Retinol - A vitamin:
    133 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    31 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    99 micro
Összesen 822 kcal
  • 6% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    98.5 g

Zsír

  • Összesen
    235.8 g
  • Telített zsírsav
    86 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    87 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    48 g
  • Koleszterin
    920 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2697.5 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    302 mg
  • Kálcium
    562 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    203 mg
  • Foszfor
    1271 mg
  • Nátrium
    328 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1003.2 g
  • Cukor
    323 mg
  • Élelmi rost
    29 mg

Víz

  • Összesen
    324.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1084 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    49 mg
  • C vitamin:
    52 mg
  • D vitamin:
    131 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    578 micro
  • Kolin:
    655 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1061 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    251 micro
  • β-crypt
    23 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    792 micro
Összesen 6584 kcal
  • 6% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.5 g

Zsír

  • Összesen
    10.8 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    42 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    124.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    26 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    58 mg
  • Nátrium
    15 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.1 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    14.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    50 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    49 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    36 micro
Összesen 303 kcal

Elkészítés

  1. A tojások sárgáját és fehérjét külön választjuk. A sárgáját habosra kikeverjük a porcukorral és a citrom reszelt héjával, hozzáadjuk a rumot. A tojások fehérjére nem lesz szükségünk.
  2. A tálba szitált liszthez adjuk a sót, tejben felfuttatott élesztőt, felolvasztott vajat és a kikevert cukros tojássárgáját.
  3. Addig dagasztjuk, míg el nem válik a kezünktől. Majd a tálban hagyjuk, a tetejét meglisztezzük, és letakarva meleg helyen kelesztjük kb. 1órát.
  4. Enyhén lisztezett deszkára kitesszük, átgyúrjuk, kisodorjuk 3 cm vastagságúra, és szaggatóval kiszaggatjuk a fánkokat. A közepüket az ujjunkkal benyomkodjuk, és hagyjuk még kelni letakarva kb. 10 percet.
  5. Addig odatesszük a zsír és az olaj keveréket forrósodni. Kis csipet tésztával kipróbáljuk a zsír forróságát, hogy feljön-e a tetejére a tészta. A fazekunk nagyságától függően annyi darabot teszünk bele, hogy kényelmesen akár megforduljanak a fánkok a zsírban. Én öntöttvas edényben sütöttem, 4-es fokozaton a villanyplatnin.
  6. Az ujjunkkal benyomkodott része kerüljön alulra a olajos zsírban, kb. 1,5-2 percig sütjük, fedő alatt, majd levesszük a fedőt megforgatjuk, és Kb. 2 percig sütjük mig piros nem lesz, és konyhai papírtörlőre rakosgatjuk.
  7. Ha langyosra hűltek, a benyomkodott részre rakjuk a teáskanál lekvár kupacokat. Vaníliás cukorral elkevert porcukorral meghintjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Sütés ideje: 30 perc

Farsangi időszakban többször készítem ezt a finom, omlós, másnap is puha fánkot, amit mi felvidékiek siskának nevezünk.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Egyszerű sajttekercs

A vendégségek koronázatlan királynője a hidegtál. Mindenféle húskészítményt, sajtokat és kencéket szervírozhatunk egy tálcán. A sajttekercs egy keveréke ezeknek, hiszen sajt, sonka, ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!