r
Nosalty Logó

Farsangi siska

0,0

0 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Smaragd konyha
Farsangi siska
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

822
Kalória
12.3g
Fehérje
125.4g
Szénhidrátok
29.5g
Zsír
40.5g
Víz
115g
Koleszterin
3.6g
Rost
40.4g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 822 kcal
  • 6% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 6584 kcal
  • 6% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 303 kcal
  • 6% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.3 g

Zsír

  • Összesen
    29.5 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    115 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    337.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    38 mg
  • Kálcium
    70 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    159 mg
  • Nátrium
    41 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    125.4 g
  • Cukor
    40 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    40.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    135 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    72 micro
  • Kolin:
    82 mg
  • Retinol - A vitamin:
    133 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    31 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    99 micro
Összesen 822 kcal
  • 6% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    98.5 g

Zsír

  • Összesen
    235.8 g
  • Telített zsírsav
    86 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    87 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    48 g
  • Koleszterin
    920 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2697.5 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    302 mg
  • Kálcium
    562 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    203 mg
  • Foszfor
    1271 mg
  • Nátrium
    328 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1003.2 g
  • Cukor
    323 mg
  • Élelmi rost
    29 mg

Víz

  • Összesen
    324.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1084 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    49 mg
  • C vitamin:
    52 mg
  • D vitamin:
    131 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    578 micro
  • Kolin:
    655 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1061 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    251 micro
  • β-crypt
    23 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    792 micro
Összesen 6584 kcal
  • 6% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.5 g

Zsír

  • Összesen
    10.8 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    42 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    124.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    26 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    58 mg
  • Nátrium
    15 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.1 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    14.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    50 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    49 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    36 micro
Összesen 303 kcal

Elkészítés

  1. A tojások sárgáját és fehérjét külön választjuk. A sárgáját habosra kikeverjük a porcukorral és a citrom reszelt héjával, hozzáadjuk a rumot. A tojások fehérjére nem lesz szükségünk.
  2. A tálba szitált liszthez adjuk a sót, tejben felfuttatott élesztőt, felolvasztott vajat és a kikevert cukros tojássárgáját.
  3. Addig dagasztjuk, míg el nem válik a kezünktől. Majd a tálban hagyjuk, a tetejét meglisztezzük, és letakarva meleg helyen kelesztjük kb. 1órát.
  4. Enyhén lisztezett deszkára kitesszük, átgyúrjuk, kisodorjuk 3 cm vastagságúra, és szaggatóval kiszaggatjuk a fánkokat. A közepüket az ujjunkkal benyomkodjuk, és hagyjuk még kelni letakarva kb. 10 percet.
  5. Addig odatesszük a zsír és az olaj keveréket forrósodni. Kis csipet tésztával kipróbáljuk a zsír forróságát, hogy feljön-e a tetejére a tészta. A fazekunk nagyságától függően annyi darabot teszünk bele, hogy kényelmesen akár megforduljanak a fánkok a zsírban. Én öntöttvas edényben sütöttem, 4-es fokozaton a villanyplatnin.
  6. Az ujjunkkal benyomkodott része kerüljön alulra a olajos zsírban, kb. 1,5-2 percig sütjük, fedő alatt, majd levesszük a fedőt megforgatjuk, és Kb. 2 percig sütjük mig piros nem lesz, és konyhai papírtörlőre rakosgatjuk.
  7. Ha langyosra hűltek, a benyomkodott részre rakjuk a teáskanál lekvár kupacokat. Vaníliás cukorral elkevert porcukorral meghintjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Sütés ideje: 30 perc

Farsangi időszakban többször készítem ezt a finom, omlós, másnap is puha fánkot, amit mi felvidékiek siskának nevezünk.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Vegán fánk

Farsang idején bevett étel a fánk, és hogy senki ne maradjon ki belőle, most hoztunk egy vegán verziót. Sokféle fánk létezik, ez most egy egyszerű típus, amibe szúrtunk egy lyukat és ...

Hankusz Sára

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Az eredeti legényfogó leves

A legényfogó leves egy tartalmas, krémes tradícionális magyar raguleves, amelyet gyakran azért készítettek, hogy elnyerjék a legények szívét – így kapta a nevét is. Gazdag íze és ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!