Fahéjas szalagos fánk
- 3% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 70% Zsír
A fánk tésztájához
-
25g finomliszt91 kcal
-
4g tojássárgája13 kcal
-
7g vaj47 kcal
-
1g élesztő1 kcal
-
15g tej8 kcal
-
2g cukor8 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g rum1 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
A sütéshez
-
85g napraforgó olaj751 kcal
A fánkra
- 3% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 70% Zsír
A fánk tésztájához
-
250g finomliszt910 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
65g vaj466 kcal
-
13g élesztő14 kcal
-
150g tej84 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
0g só0 kcal
-
3g rum7 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
A sütéshez
-
850g napraforgó olaj7514 kcal
A fánkra
- 3% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 70% Zsír
A fánk tésztájához
-
17.3g finomliszt63 kcal
-
2.8g tojássárgája9 kcal
-
4.5g vaj32 kcal
-
0.9g élesztő1 kcal
-
10.4g tej6 kcal
-
1.4g cukor5 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.2g rum0 kcal
-
0.4g citromhéj0 kcal
A sütéshez
-
58.7g napraforgó olaj519 kcal
A fánkra
- 3% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 70% Zsír
- 6% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.8 g
Zsír
-
Összesen 91.9 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 41 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 31 g
-
Koleszterin 57 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 106.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 29 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 49 mg
-
Nátrium 11 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27.2 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 7.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 60 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 35 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 23 micro
-
Kolin: 37 mg
-
Retinol - A vitamin: 58 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 14 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 48 micro
- 3% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 70% Zsír
- 6% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 38.4 g
Zsír
-
Összesen 919.1 g
-
Telített zsírsav 149 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 413 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 314 g
-
Koleszterin 574 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1068.9 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 109 mg
-
Kálcium 287 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 64 mg
-
Foszfor 486 mg
-
Nátrium 111 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 271.5 g
-
Cukor 77 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 77.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 597 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 352 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 87 micro
-
K vitamin: 51 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 228 micro
-
Kolin: 371 mg
-
Retinol - A vitamin: 585 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 138 micro
-
β-crypt 16 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 484 micro
- 3% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 70% Zsír
- 6% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.7 g
Zsír
-
Összesen 63.5 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 29 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 22 g
-
Koleszterin 40 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 73.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 20 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 4 mg
-
Foszfor 34 mg
-
Nátrium 8 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 18.8 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 5.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 41 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 24 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 40 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 10 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 33 micro
Hozzávalók
A fánk tésztájához
-
25 dkg finomliszt
-
2 db tojássárgája
-
6.5 dkg vaj
-
13 g élesztő
-
1.5 dl tej
-
2 ek cukor
-
1 csipet só
-
1 teáskanál rum
A sütéshez
-
10 dl napraforgó olaj
A fánkra
Elkészítés
A fánk tésztájához
- Az élesztőt kevés langyos vízben és 1 kávéskanál cukorban felfuttatjuk.
- A lisztet elkeverjük a sóval.
- A tejet, a vajat és a cukrot összeolvasztjuk.
- A lisztbe beleforgatjuk az összetevőket: a tejes keveréket, a tojást, a citromhéjat, a rumot és a felfuttatott élesztőt. A tésztát addig dagasztjuk, amíg „lukacsosodni” nem kezd.
- Enyhén nedves konyharuhával letakarva 1 órát kelesztjük (50 fokos sütőben vagy nyáron a napon).
- Kelés után lisztezett felületen kb. fél ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, és pohárral kiszaggatjuk, majd hagyjuk még így kelni kb. 15 percet. Ezt követően a korongok közepébe kanállal vagy ujjal bemélyedéseket nyomunk.
- Bő, forró olajban sütjük. Fontos!: először nagy lángon a mélyedéses felét sütjük fedő alatt (kb. 1 - 1,5 perc), majd megfordítjuk, lejjebb vesszük a lángot, és a másik felét fedő nélkül 1 percig sütjük. Akkor jó, amikor aranybarna színű a tészta.
- Még forrón jó fahéjas porcukorba forgatjuk a fánkokat. Lekvárral tálaljuk!
- Sütés ideje: 2 perc
- Elkészítettem: 30 alkalommal
- Receptkönyvben: 58
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 5820
- Feltöltés dátuma: 2012. január 19.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Pár évvel ezelőtt egy receptújságot lapozgatva feltettem magamnak hangosan a költői kérdést: milyen édességet készítsek? Erre a gyermek rámutatott az épp aktuális képre: ezt! Na ez volt a szalagos fánk, amelytől korábban óva intettek többen, hogy az csak profiknak való... Hát én korántsem vagyok az. De hát próba-szerencse, elkészítettem, miután az egész család beleélte magát az aznapi fánk projektbe. A tészta receptje az újságból való, a sütéshez elkértem a nagymamák véleményét (az itt leírt technológia betartásával nem lehet hibázni, így nem is kell profinak lenni!), így született meg az azóta is a környék kedvencévé vált fánk, természetesen házi lekvárral tálalva. Azóta se nagyon úszom meg a baráti összejövetelek alkalmával, hogy valaki ne kérdezze meg halkan: ugye sütsz ma fánkot nekünk? :)