r
Nosalty Logó

Eton mess

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Rosanics Petra
Eton mess
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
120 °C
  • 2% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 10% Zsír

habcsók

eper

tejszín

összeállítás

Összesen 541 kcal
  • 2% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 10% Zsír

habcsók

eper

tejszín

összeállítás

Összesen 2160 kcal
  • 2% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 10% Zsír

habcsók

eper

tejszín

összeállítás

Összesen 159 kcal
  • 2% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    31.4 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    111 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    307 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    103 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    98 mg
  • Nátrium
    70 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    64.2 g
  • Cukor
    59 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    210.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    287 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    83 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    274 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    69 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    33 micro
Összesen 541 kcal
  • 2% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    22 g

Zsír

  • Összesen
    125.6 g
  • Telített zsírsav
    77 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    37 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    444 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1228.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    411 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    115 mg
  • Foszfor
    392 mg
  • Nátrium
    281 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    256.7 g
  • Cukor
    235 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    841.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1147 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    330 mg
  • D vitamin:
    92 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    156 micro
  • Kolin:
    99 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1096 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    276 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    132 micro
Összesen 2160 kcal
  • 2% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    1.6 g

Zsír

  • Összesen
    9.2 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    33 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    90 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    29 mg
  • Nátrium
    21 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    18.8 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    61.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    84 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    80 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10 micro
Összesen 159 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

habcsók

eper

tejszín

összeállítás

Elkészítés

habcsók

  1. A tojáshehérjét elkezdjük habbá verni, majd fokozatosan hozzádolgozzuk a kristálycukrot. Amikor szép fényes és jó a tartása, habzsákba töltjük.
  2. A tojáshabot habzsákba töltjük, majd sütőpapíros tepsire nyomjuk - apró habcsókokat és nagyobb halmokat egyformán nyomjunk belőle.
  3. 120 fokra előmelegített sütőben legalább 1 órát sütjük a habcsókokat, majd hagyjuk nyitott ajtónál kihűlni őket.

eper

  1. Az epret felkockázzuk és egy kis lábasba tesszük. Megszórjuk kevés cukorral, hozzáreszeljük a citrom héját és belefacsarjuk a levét is.
  2. Ízlés szerint ízesítjük mentával, majd rottyantunk egyet rajta. (Az eper kb. harmadát érdemes villával szétnyomni, így még izgalmasabb lesz a gyümölcs állaga.)

tejszín

  1. Közvetlenük a tálalás előtt a tejszínt felverjük a porcukorral és a vaníliával.

összeállítás

  1. Az alapanyagokat poharakba vagy kelyhekbe rétegezzük. Alulra jön egy réteg tejszínhab, erre rátörünk némi habcsókot, majd kanalazunk rá az eperraguból.
  2. A tetejére jön egy újabb adag tejszín, amit habcsókkal, friss eperdarabokkal és mentával díszítünk.
  • Sütés hőfoka: 120 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 56
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 24
  • Össznézettség: 5442
  • Feltöltés dátuma: 2024. május 16.

Ajánló

Bár eredetileg eperrel készül, más bogyósgyümölcsből is elkészíthetjük, de akár barackkal vagy egressel is kipróbálhatjuk.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Eton mess
Rosanics Petra 351 recept

Az egyik legikonikusabb angol édesség ez az epres-tejszínes pohárkrém, amit a ropogós habcsók tesz igazán különlegessé. Az Eton College nem csak a világ talán leghíresebb fiúiskolája (és megannyi nem túl polkorrekt vicc csattanója), de innen származik az Eton mess is, amit a mai napig felszolgálnak a rivális londoni Harrow School elleni éves krikettmeccsen. Az egykor a helyi édességboltban árult desszert hagyományosan eperrel készül, de a nyár folyamán más bogyósgyümölcsökkel is szokták készíteni.

Hozzávalók

habcsók

eper

tejszín

összeállítás

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...