Eton mess
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Rosanics Petra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
120 °C
- 2% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 10% Zsír
habcsók
-
20g tojásfehérje10 kcal
-
33g cukor126 kcal
eper
tejszín
-
100g habtejszín292 kcal
-
7g porcukor27 kcal
-
0 kcal
összeállítás
Összesen
541
kcal
- 2% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 10% Zsír
habcsók
-
80g tojásfehérje42 kcal
-
130g cukor503 kcal
eper
tejszín
-
400g habtejszín1168 kcal
-
28g porcukor108 kcal
-
0 kcal
összeállítás
Összesen
2160
kcal
- 2% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 10% Zsír
habcsók
-
5.9g tojásfehérje3 kcal
-
9.5g cukor37 kcal
eper
tejszín
-
29.3g habtejszín86 kcal
-
2.1g porcukor8 kcal
-
0.3g vanília kivonat0 kcal
összeállítás
Összesen
159
kcal
- 2% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.5 g
Zsír
-
Összesen 31.4 g
-
Telített zsírsav 19 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 111 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 307 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 103 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 29 mg
-
Foszfor 98 mg
-
Nátrium 70 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 64.2 g
-
Cukor 59 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 210.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 287 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 83 mg
-
D vitamin: 23 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 39 micro
-
Kolin: 25 mg
-
Retinol - A vitamin: 274 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 69 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 33 micro
Összesen
541
kcal
- 2% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 22 g
Zsír
-
Összesen 125.6 g
-
Telített zsírsav 77 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 37 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 444 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1228.1 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 411 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 115 mg
-
Foszfor 392 mg
-
Nátrium 281 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 256.7 g
-
Cukor 235 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 841.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1147 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 330 mg
-
D vitamin: 92 micro
-
K vitamin: 21 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 156 micro
-
Kolin: 99 mg
-
Retinol - A vitamin: 1096 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 276 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 132 micro
Összesen
2160
kcal
- 2% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 1.6 g
Zsír
-
Összesen 9.2 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 33 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 90 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 30 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 29 mg
-
Nátrium 21 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 18.8 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 61.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 84 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 24 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 80 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 20 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 10 micro
Összesen
159
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
habcsók
-
2 db tojásfehérje
eper
tejszín
-
4 dl habtejszín
-
4 ek porcukor
-
1 tk vanília kivonat
összeállítás
Elkészítés
habcsók
- A tojáshehérjét elkezdjük habbá verni, majd fokozatosan hozzádolgozzuk a kristálycukrot. Amikor szép fényes és jó a tartása, habzsákba töltjük.
- A tojáshabot habzsákba töltjük, majd sütőpapíros tepsire nyomjuk - apró habcsókokat és nagyobb halmokat egyformán nyomjunk belőle.
- 120 fokra előmelegített sütőben legalább 1 órát sütjük a habcsókokat, majd hagyjuk nyitott ajtónál kihűlni őket.
eper
- Az epret felkockázzuk és egy kis lábasba tesszük. Megszórjuk kevés cukorral, hozzáreszeljük a citrom héját és belefacsarjuk a levét is.
- Ízlés szerint ízesítjük mentával, majd rottyantunk egyet rajta. (Az eper kb. harmadát érdemes villával szétnyomni, így még izgalmasabb lesz a gyümölcs állaga.)
tejszín
- Közvetlenük a tálalás előtt a tejszínt felverjük a porcukorral és a vaníliával.
összeállítás
- Az alapanyagokat poharakba vagy kelyhekbe rétegezzük. Alulra jön egy réteg tejszínhab, erre rátörünk némi habcsókot, majd kanalazunk rá az eperraguból.
- A tetejére jön egy újabb adag tejszín, amit habcsókkal, friss eperdarabokkal és mentával díszítünk.
- Sütés hőfoka: 120 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 60 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 56
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 28
- Össznézettség: 5524
- Feltöltés dátuma: 2024. május 16.
Ajánló
Bár eredetileg eperrel készül, más bogyósgyümölcsből is elkészíthetjük, de akár barackkal vagy egressel is kipróbálhatjuk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Rosanics Petra
360 recept
Az egyik legikonikusabb angol édesség ez az epres-tejszínes pohárkrém, amit a ropogós habcsók tesz igazán különlegessé. Az Eton College nem csak a világ talán leghíresebb fiúiskolája (és megannyi nem túl polkorrekt vicc csattanója), de innen származik az Eton mess is, amit a mai napig felszolgálnak a rivális londoni Harrow School elleni éves krikettmeccsen. Az egykor a helyi édességboltban árult desszert hagyományosan eperrel készül, de a nyár folyamán más bogyósgyümölcsökkel is szokták készíteni.