Eszterházy torta Zsizsutól
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 12% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 42% Zsír
Tésztához
-
13g cukor48 kcal
-
50g tojásfehérje26 kcal
-
6g finomliszt23 kcal
-
163g dió1063 kcal
Krémhez
-
25g cukor97 kcal
-
64 kcal
-
15 kcal
-
0g só0 kcal
-
8g tojássárgája24 kcal
-
220 kcal
-
125g tej70 kcal
Díszítéshez
-
13g fehér csokoládé67 kcal
-
6g étcsokoládé34 kcal
-
19g dió123 kcal
Összesen
1874
kcal
- 12% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 42% Zsír
Tésztához
-
100g cukor387 kcal
-
400g tojásfehérje208 kcal
-
50g finomliszt182 kcal
-
1300g dió8502 kcal
Krémhez
-
200g cukor774 kcal
-
135g vaníliás pudingpor514 kcal
-
30g vaníliás cukor116 kcal
-
0g só0 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
700g növényi habtejszín1757 kcal
-
1000g tej560 kcal
Díszítéshez
-
100g fehér csokoládé539 kcal
-
50g étcsokoládé273 kcal
-
150g dió981 kcal
Összesen
14986
kcal
- 12% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 42% Zsír
Tésztához
-
2.3g cukor9 kcal
-
9.4g tojásfehérje5 kcal
-
1.2g finomliszt4 kcal
-
30.4g dió199 kcal
Krémhez
-
4.7g cukor18 kcal
-
3.2g vaníliás pudingpor12 kcal
-
0.7g vaníliás cukor3 kcal
-
0g só0 kcal
-
1.4g tojássárgája5 kcal
-
16.4g növényi habtejszín41 kcal
-
23.4g tej13 kcal
Díszítéshez
-
2.3g fehér csokoládé13 kcal
-
1.2g étcsokoládé6 kcal
-
3.5g dió23 kcal
Összesen
351
kcal
- 12% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 42% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 42.3 g
Zsír
-
Összesen 148.9 g
-
Telített zsírsav 36 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 86 g
-
Koleszterin 86 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1644.1 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 27 mg
-
Kálcium 363 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 305 mg
-
Foszfor 708 mg
-
Nátrium 220 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 110.1 g
-
Cukor 65 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 57.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 32 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 193 micro
-
Kolin: 138 mg
-
Retinol - A vitamin: 29 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 30 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 101 micro
Összesen
1874
kcal
- 12% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 42% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 338.8 g
Zsír
-
Összesen 1191.4 g
-
Telített zsírsav 287 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 151 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 688 g
-
Koleszterin 690 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 13153 g
-
Cink 49 mg
-
Szelén 213 mg
-
Kálcium 2907 mg
-
Vas 50 mg
-
Magnézium 2438 mg
-
Foszfor 5662 mg
-
Nátrium 1760 mg
-
Réz 24 mg
-
Mangán 51 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 881 g
-
Cukor 521 mg
-
Élelmi rost 103 mg
VÍZ
-
Összesen 459.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 253 micro
-
B6 vitamin: 8 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 19 mg
-
D vitamin: 131 micro
-
K vitamin: 53 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 18 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1545 micro
-
Kolin: 1100 mg
-
Retinol - A vitamin: 232 micro
-
α-karotin 26 micro
-
β-karotin 240 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 811 micro
Összesen
14986
kcal
- 12% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 42% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.9 g
Zsír
-
Összesen 27.9 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 16 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 307.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 68 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 57 mg
-
Foszfor 132 mg
-
Nátrium 41 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 20.6 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 10.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 6 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 36 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 5 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 6 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 19 micro
Összesen
351
kcal
Hozzávalók
Tésztához
Krémhez
-
10 púpozott ek cukor
-
1 csipet só
-
700 ml növényi habtejszín
-
1 l tej
Díszítéshez
-
10 dkg fehér csokoládé
-
5 dkg étcsokoládé
Elkészítés
Tésztához
- A tészta alapanyagaiból ötszörös mennyiség kell, mert 5 db tortalapot kell sütni. Először sütőpapírból kivágunk 5 db 26 cm-es köröket.
- A tojásokat különválasztjuk a sárgájától, de úgy, hogy a fehérjéket kettesével külön- külön bögrébe tesszük. Három tojássárgáját félreteszünk a krémhez, a többit betesszük a fagyasztóba későbbi felhasználásra.
- A lisztet és a cukrot nem kell külön adagolni, egyben is ki lehet mérni. Így kimérünk 20 csapott ek cukrot, 5 csapott ek finomlisztet. A darált diót is külön, ötösével kimérjük, vagyis 5x10 csapott evőkanál diót külön-külön tányérokra rakunk. (A dió mennyisége egyébként a tésztához kb. 40 dkg.)
- Az első adag tojásfehérjét a két ek cukorral kemény habbá verjük. Rászitáljuk az egy kanál lisztet, majd összekeverjük vele. Jöhet az első adag (10 kanál) darált dió. Ezzel is összedolgozzuk.
- Egy tortaforma kivehető, kerek alját használjuk arra, hogy azon süssük meg a tortát. Egyébként ez volt a minta is, amit körülrajzoltam a sütőpapíron. (De lehet tepsiben is sütni.) A kivágott formára rátesszük a tésztát, és elsimítjuk, majd betesszük a sütőbe, és 200 °C -on sütjük, alul-felül sütő légkeverős programon, aranybarnára 10-15 percig. Miközben sül, elkészítjük a következő adagot, és egymás után a fent leírt módon megsütjük a lapokat.
- Amikor kisült mind az öt tészta lap, félretesszük, és hagyjuk kihűlni úgy, hogy nem vesszük le róla a sütőpapírokat. (Azt csak akkor vesszük le, amikor rakjuk össze a tortát.)
Krémhez
- A pudingport összekeverjük a cukorral, a csipet sóval és a vaníliás cukorral. Majd egy kis tejjel csomómentesre keverjük. A tojássárgákat is kicsi tejjel elkeverjük, majd a pudinghoz adjuk. Ezt a masszát apránként felengedjük a maradék tejjel, majd feltesszük főni, közepes lángon. Nem főzzük meg teljesen a pudingot, csak hagyjuk, hogy besűrűsödjön, majd levesszük a lángról, és hagyjuk teljesen kihűlni.
- Felverjük a tejszínhabot, és apránként a kihűlt pudinghoz adagoljuk.
- A krémet rétegezve felkenjük a tortára, ügyelve arra, hogy maradjon a torta tetejére, szélére, és a díszítésre is egy kevés.
- Amikor készen van, betesszük a hűtőbe, hogy összeálljon, minimum 2 órára, de legjobb, ha 24 órát áll.
Díszítéshez
- A durvára darált diót a torta szélére szórjuk.
- Felolvasztjuk a fehér- és étcsokoládét. (Ha lehet, egyszerre.)
- Közben a torta tetején, szélén, mintát készítünk a félretett krémből.
- A felolvasztott fehér csokoládét ráöntjük a torta tetejére, és egyenletesen eligazgatjuk rajta. Majd az étcsokoládét beletöltjük egy kilyukasztott zacskóba, és kb. 1 cm távolságban vékony csíkokat húzunk a torta tetején. Egy fogvájóval keresztbe csíkokat húzunk oda-vissza mozgatva, ezt is kb. 1 cm-es távolságban.
- A kész tortát kb. még fél órára betesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen a csokoládé a tetején.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 26 cm
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 122
- Tegnapi nézettség: 8
- 7 napos nézettség: 63
- Össznézettség: 49639
- Feltöltés dátuma: 2014. július 04.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Párom egyik alkalommal a fagyi pultnál Eszterházy fagyit kért, mondván, hogy ő még ilyet nem evett. Mondtam neki, hogy ez eredetileg egy torta. Mondta, hogy olyat se evett, pedig nagyon szereti a diós süteményeket. El is határoztam, hogy megsütöm neki a közelgő születésnapjára. Csakhogy még sohase sütöttem ilyen tortát, ezért rákerestem a receptre az interneten. Sokféle változatot kaptam, de csak egy tetszett igazán. Aztán rájöttem a sütés közben, hogy ez se az igazi, így változtattam rajta egy kicsit. És az eredmény nagyszerű lett, mert nagyon ízlett neki és mindenkinek, aki evett belőle.