Erdélyi darázsfészek (3.)
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Gubigabi
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 8% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 19% Zsír
-
63g finomliszt228 kcal
-
3g élesztő3 kcal
-
50g tej28 kcal
-
0g cukor0 kcal
-
25g porcukor97 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
13g tojássárgája40 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
10 kcal
-
0g só0 kcal
-
7g tojás9 kcal
Összesen
594
kcal
- 8% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 19% Zsír
-
500g finomliszt1820 kcal
-
25g élesztő26 kcal
-
400g tej224 kcal
-
0g cukor0 kcal
-
200g porcukor774 kcal
-
200g vaj1434 kcal
-
100g tojássárgája322 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
0g só0 kcal
-
55g tojás69 kcal
Összesen
4749
kcal
- 8% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 19% Zsír
-
33.2g finomliszt121 kcal
-
1.7g élesztő2 kcal
-
26.6g tej15 kcal
-
0g cukor0 kcal
-
13.3g porcukor51 kcal
-
13.3g vaj95 kcal
-
6.6g tojássárgája21 kcal
-
0.4g citromhéj0 kcal
-
1.3g vaníliás cukor5 kcal
-
0g só0 kcal
-
3.7g tojás5 kcal
Összesen
315
kcal
- 8% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 11.2 g
Zsír
-
Összesen 25.8 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 212 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 334.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 31 mg
-
Kálcium 94 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 145 mg
-
Nátrium 45 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 78.4 g
-
Cukor 30 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 25.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 228 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 32 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 63 micro
-
Kolin: 133 mg
-
Retinol - A vitamin: 224 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 51 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 179 micro
Összesen
594
kcal
- 8% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 89.5 g
Zsír
-
Összesen 206.8 g
-
Telített zsírsav 117 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 61 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 1695 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2672.9 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 246 mg
-
Kálcium 750 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 136 mg
-
Foszfor 1159 mg
-
Nátrium 359 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 627 g
-
Cukor 238 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 203.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1827 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 258 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 502 micro
-
Kolin: 1061 mg
-
Retinol - A vitamin: 1790 micro
-
α-karotin 38 micro
-
β-karotin 404 micro
-
β-crypt 40 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1429 micro
Összesen
4749
kcal
- 8% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.9 g
Zsír
-
Összesen 13.7 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 113 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 177.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 50 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 77 mg
-
Nátrium 24 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 41.6 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 13.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 121 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 33 micro
-
Kolin: 70 mg
-
Retinol - A vitamin: 119 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 27 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 95 micro
Összesen
315
kcal
-
Legnézettebb receptje
Hozzávalók
-
50 dkg finomliszt
-
2.5 dkg élesztő
-
4 dl tej
-
1 csipet cukor
-
20 dkg porcukor
-
20 dkg vaj
-
5 db tojássárgája
-
2 csomag vaníliás cukor
-
1 csipet só
Elkészítés
- Az élesztőt 2 dl tejben felfutattjuk egy csipet cukorral.
- A lisztet egy mély tálba öntjük, mélyedést készítünk bele, és beleöntjük az élesztős tejet. Megvárjuk, míg az élesztő felfut.
- Beletesszük a citromhéjat, a tojássárgákat és egy csipet sót.
- Tésztát gyúrunk belőle.
- Letakarjuk, és meleg helyen fél órát kelesztjük.
- Közben a vajat a porcukorral habosra keverjük.
- A megkelt tésztát kettőbe osztjuk, és ujjnyi vastagra kinyújtjuk.
- Megkenjük a cukros vajjal, és feltekerjük, mint a kalácsot.
- 2-3 ujjnyi széles darabokra vágjuk, és a vágott felükkel egy kivajazott, kilisztezett tepsibe rakjuk 2-3 ujjnyi távolságra egymástól.
- Letakarjuk, és még fél órát kelni hagyjuk.
- Bekenjük a felvert tojással, és forró sütőben 20 percig sütjük.
- Kivesszük a sütőből, és 2 dl forró tejjel, melyben a vaníliás cukrot feloldottuk meglocsoljuk a félkész csigákat.
- Visszatesszük a sütőbe, és újabb 20 perc alatt készre sütjük.
- Ha megsült, a másik csomag vaníliás cukorral megszórjuk még melegen.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 25x35x6
- Sütés ideje: 40 perc
- Receptkönyvben: 1135
- Tegnapi nézettség: 15
- 7 napos nézettség: 120
- Össznézettség: 326903
- Feltöltés dátuma: 2010. december 06.
Ajánló
Desszert vagy egy kiadós leves kísérője is lehet. Az ünnepi asztalon is megállja a helyét.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Gubigabi
20 recept
Erdélyben ettem először, azóta is nagy kedvenc. Eredetileg cukros vajjal kenik meg a tésztát, de ki lehet próbálni dióval is. Úgy is nagyon finom. Adhatunk mellé vanília mártást vagy akár borsódót is, de anélkül is fantasztikus.