Erdei gomba bajor módra
- 3% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
150g gomba32 kcal
-
25g vöröshagyma9 kcal
-
7g vaj50 kcal
-
25g dupla tejszín120 kcal
-
23g petrezselyem8 kcal
-
25g fehérbor21 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
- 3% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
300g gomba64 kcal
-
50g vöröshagyma18 kcal
-
14g vaj100 kcal
-
50g dupla tejszín240 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
50g fehérbor41 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
- 3% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
58.9g gomba13 kcal
-
9.8g vöröshagyma4 kcal
-
2.8g vaj20 kcal
-
9.8g dupla tejszín47 kcal
-
8.8g petrezselyem3 kcal
-
9.8g fehérbor8 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
- 3% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 5.7 g
Zsír
-
Összesen 19.1 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 15 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 276.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 45 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 29 mg
-
Foszfor 151 mg
-
Nátrium 34 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9.9 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 197.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 143 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 35 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 370 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 64 micro
-
Kolin: 32 mg
-
Retinol - A vitamin: 47 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1148 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1252 micro
- 3% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 11.5 g
Zsír
-
Összesen 38.2 g
-
Telített zsírsav 28 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 30 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 552.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 28 mg
-
Kálcium 89 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 59 mg
-
Foszfor 302 mg
-
Nátrium 67 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 19.9 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 394.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 285 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 69 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 739 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 127 micro
-
Kolin: 64 mg
-
Retinol - A vitamin: 94 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2297 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2504 micro
- 3% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 2.3 g
Zsír
-
Összesen 7.5 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 6 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 108.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 18 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 59 mg
-
Nátrium 13 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.9 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 77.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 56 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 145 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 13 mg
-
Retinol - A vitamin: 18 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 451 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 492 micro
Hozzávalók
-
1 kis db vöröshagyma
-
1 ek vaj
-
0.5 dl dupla tejszín
-
só ízlés szerint
-
fekete bors ízlés szerint
Elkészítés
- A gombák szárából levágjuk a végeket, a nagyobb darabokat hosszában kettévágjuk, leöblítjük, konyhai papírtörlőre borítjuk, és alaposan leitatjuk. A megtisztított hagymát felaprózzuk, a petrezselymet szintén.
- Egy teflon serpenyőben felhevítjük a vajat, üvegesre pároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a gombát, és az egészet ca. 15 percen keresztül pirítjuk.
- Amikor a gomba elfőtte a levét, hozzáöntjük a tejszínt, sózzuk-borsozzuk, és besűrítjük.
- Legvégén hozzáadjuk a fehérbort, már nem forraljuk.
- Zsemlegombóccal tálaljuk, és alaposan megszórjuk a felaprított petrezselyemmel.
- Elkészítettem: 60 alkalommal
- Receptkönyvben: 125
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 6
- Össznézettség: 11105
- Feltöltés dátuma: 2014. június 18.
Ajánló
El lehet készíteni tejföllel is (ca. 2 dl), ekkor be kell habarni egy kis liszttel. Ha "bajorosan" szeretnénk fogyasztani, akkor tálaljuk az ajánlott zsemlegombóccal, de főtt tésztával (pl. csigatészta v. maccheroni) is nagyon finom. Fontos, hogy friss gombát használjuk, sem a fagyasztott, sem a konzerv nem alkalmas alapanyagnak ennek a receptnek az elkészítéséhez.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Münchenben és környékén két nagy szezon van: az egyik a spárga, a másik az erdei gomba. Ilyenkor az éttermekben nagyban folyik a "Spargel-Essen", és a "Schwammerl-Essen" - ez nagy tradíció, lévén itt híres spárgatermő régiók vannak, no és az erdőkben megterem a finom gomba. Bár még javában dúl a spárgaszezon, ma felfedeztem egyik kedvenc erdei gombámat, és mint oly sokszor, egy kedves bajor kolléganőm receptje alapján megfőztem. Itt ezt zsemlegombóccal tálalják!