r
Nosalty Logó

Erdei gomba bajor módra

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Marti48
Erdei gomba bajor módra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 240 kcal
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 479 kcal
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 95 kcal
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    5.7 g

Zsír

  • Összesen
    19.1 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    15 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    276.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    151 mg
  • Nátrium
    34 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9.9 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    197.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    143 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    35 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    370 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    64 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    47 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1148 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1252 micro
Összesen 240 kcal
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    11.5 g

Zsír

  • Összesen
    38.2 g
  • Telített zsírsav
    28 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    552.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    28 mg
  • Kálcium
    89 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    59 mg
  • Foszfor
    302 mg
  • Nátrium
    67 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    19.9 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    394.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    285 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    69 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    739 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    127 micro
  • Kolin:
    64 mg
  • Retinol - A vitamin:
    94 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2297 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2504 micro
Összesen 479 kcal
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    2.3 g

Zsír

  • Összesen
    7.5 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    6 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    108.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    59 mg
  • Nátrium
    13 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    77.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    56 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    145 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    18 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    451 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    492 micro
Összesen 95 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A gombák szárából levágjuk a végeket, a nagyobb darabokat hosszában kettévágjuk, leöblítjük, konyhai papírtörlőre borítjuk, és alaposan leitatjuk. A megtisztított hagymát felaprózzuk, a petrezselymet szintén.
  2. Egy teflon serpenyőben felhevítjük a vajat, üvegesre pároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a gombát, és az egészet ca. 15 percen keresztül pirítjuk.
  3. Amikor a gomba elfőtte a levét, hozzáöntjük a tejszínt, sózzuk-borsozzuk, és besűrítjük.
  4. Legvégén hozzáadjuk a fehérbort, már nem forraljuk.
  5. Zsemlegombóccal tálaljuk, és alaposan megszórjuk a felaprított petrezselyemmel.
  • Elkészítettem: 60 alkalommal
  • Receptkönyvben: 125
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 6
  • Össznézettség: 11105
  • Feltöltés dátuma: 2014. június 18.

Ajánló

El lehet készíteni tejföllel is (ca. 2 dl), ekkor be kell habarni egy kis liszttel. Ha "bajorosan" szeretnénk fogyasztani, akkor tálaljuk az ajánlott zsemlegombóccal, de főtt tésztával (pl. csigatészta v. maccheroni) is nagyon finom. Fontos, hogy friss gombát használjuk, sem a fagyasztott, sem a konzerv nem alkalmas alapanyagnak ennek a receptnek az elkészítéséhez.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Erdei gomba bajor módra
Marti48 317 recept

Münchenben és környékén két nagy szezon van: az egyik a spárga, a másik az erdei gomba. Ilyenkor az éttermekben nagyban folyik a "Spargel-Essen", és a "Schwammerl-Essen" - ez nagy tradíció, lévén itt híres spárgatermő régiók vannak, no és az erdőkben megterem a finom gomba. Bár még javában dúl a spárgaszezon, ma felfedeztem egyik kedvenc erdei gombámat, és mint oly sokszor, egy kedves bajor kolléganőm receptje alapján megfőztem. Itt ezt zsemlegombóccal tálalják!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...