Epres-fehér csokis spiráltorta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 6% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 13% Zsír
A piskótához
-
28g tojás35 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
1g víz0 kcal
-
1g vaníliaaroma0 kcal
-
16g cukor63 kcal
-
9 kcal
A krémhez
-
5g tojássárgája16 kcal
-
13g fehér csokoládé67 kcal
-
19g habtejszín55 kcal
Az összeállításhoz
-
8g eperlekvár21 kcal
-
20 kcal
-
19g eper6 kcal
Összesen
347
kcal
- 6% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 13% Zsír
A piskótához
-
220g tojás277 kcal
-
120g finomliszt437 kcal
-
0g só0 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
8g víz0 kcal
-
5g vaníliaaroma0 kcal
-
130g cukor503 kcal
-
71 kcal
A krémhez
-
40g tojássárgája129 kcal
-
100g fehér csokoládé539 kcal
-
150g habtejszín438 kcal
Az összeállításhoz
-
60g eperlekvár167 kcal
-
30g fehér csokoládé162 kcal
-
150g eper45 kcal
Összesen
2769
kcal
- 6% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 13% Zsír
A piskótához
-
21.5g tojás27 kcal
-
11.7g finomliszt43 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.2g sütőpor0 kcal
-
0.8g víz0 kcal
-
0.5g vaníliaaroma0 kcal
-
12.7g cukor49 kcal
-
0.8g napraforgó olaj7 kcal
A krémhez
-
3.9g tojássárgája13 kcal
-
9.8g fehér csokoládé53 kcal
-
14.7g habtejszín43 kcal
Az összeállításhoz
-
5.9g eperlekvár16 kcal
-
2.9g fehér csokoládé16 kcal
-
14.7g eper4 kcal
Összesen
271
kcal
- 6% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.9 g
Zsír
-
Összesen 15.8 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 168 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 355.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 90 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 154 mg
-
Nátrium 81 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44.8 g
-
Cukor 31 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 54.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 112 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 35 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 30 micro
-
Kolin: 123 mg
-
Retinol - A vitamin: 110 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 17 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 184 micro
Összesen
347
kcal
- 6% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 55.1 g
Zsír
-
Összesen 126.8 g
-
Telített zsírsav 65 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 41 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 1348 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2847.3 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 132 mg
-
Kálcium 724 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 99 mg
-
Foszfor 1233 mg
-
Nátrium 645 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 358.5 g
-
Cukor 248 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 434.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 894 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 90 mg
-
D vitamin: 280 micro
-
K vitamin: 21 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 236 micro
-
Kolin: 987 mg
-
Retinol - A vitamin: 881 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 135 micro
-
β-crypt 31 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1470 micro
Összesen
2769
kcal
- 6% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.4 g
Zsír
-
Összesen 12.4 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 132 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 278.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 71 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 121 mg
-
Nátrium 63 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 35 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 42.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 87 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 27 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 23 micro
-
Kolin: 96 mg
-
Retinol - A vitamin: 86 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 144 micro
Összesen
271
kcal
Hozzávalók
A piskótához
-
4 db tojás
-
12 dkg finomliszt
-
1 csipet só
-
1 tk sütőpor
-
1 ek víz
-
13 dkg cukor
-
1 ek napraforgó olaj
A krémhez
-
2 db tojássárgája
Az összeállításhoz
Elkészítés
A piskótához
- A sütőt előmelegítjük 180 C-ra. Egy 35 X 26 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd félretesszük.
- A tojásokat szétválasztjuk. A tojások sárgáját a cukor felével robotgépben habosra keverjük. Alacsony fokozaton hozzáadjuk a vizet, olajat, vaníliát, és még egy percig keverjük.
- A lisztet, sütőport, sót egy kisebb tálba kimérjük, kanállal összekeverjük.
- A tojások fehérjét magas fokozaton fehéredésig felverjük, majd evőkanalanként hozzáadjuk a maradék cukrot. Addig verjük, amíg a habban keletkező csúcsok megtartják az alakjukat.
- A lisztes keveréket hozzáadjuk a tojások sárgájához, homogénre keverjük. A felvert fehérje egyharmadát hozzákeverjük az előző lisztes-tojássárgás elegyhez, spatula segítségével csomómentesre keverjük.
- Hozzáforgatjuk óvatosan a maradék habot, majd a masszát az előkészített tepsibe öntjük. Felületét egyenletesen elsimítjuk. 12-15 percig sütjük, kivétel előtt tűpróbát végzünk. A megsült tésztát a tepsiben hagyjuk szobahőmérsékletűre kihűlni.
A krémhez
- A tojások sárgáját vízgőzfürdőn besűrítjük. (Vigyázat, könnyen rántottává válhat! Éppen ezért a tál alja soha ne érjen bele a vízbe, illetve a víz ne forrjon, csak éppen gyöngyözzön!)
- A fehér csokoládét szintén vízgőzfürdőn megolvasztjuk, majd a tojások sárgájához keverjük, kihűtjük.
- A tejszínt kemény habbá verjük. Ez akkor lesz viszonylag egyszerű, ha a tejszín nagyon hideg és elég zsíros. (Ha esetleg nem sikerül tökéletesen kemény habot nyerni belőle, adjunk hozzá kevés vízben felfőzött 1 evőkanálnyi zselatint, majd langyosan keverjük a tejszínhez. Különben a krém folyni fog!)
- A felvert tejszínt óvatosan összeforgatjuk a fehér csokis eleggyel egy kézi habverő segítségével. Ha a krém selymes és sima, hűtőbe tesszük, és alaposan kihűtjük.
Az összeállításhoz
- Hozzálátunk az összeállításhoz: a piskótát kivesszük a tepsiből. Egy madzag vagy mérőszalag segítségével hosszában megfelezzük. Fontos, hogy pontosan félbevágjuk (nem szemmértékre), különben a torta, mint végeredmény, ferde lesz és billegni fog.
- Ezután a sütőpapírt egy olló segítségével a vágás mentén szintén elvágjuk, de a papírt még a piskótán hagyjuk. Ennek segítségével lehet később feltekerni.
- A két felet ismét egymáshoz illesztjük, majd a lap tetejét vékonyan megkenjük eperlekvárral. A lekvár tetejére pedig rákenjük a meghűlt fehér csoki krémnek körülbelül a felét.
- Ekkor az egyik csík piskótát fogjuk, és a papír segítségével óvatosan feltekerjük. Közben a sütőpapírt lehúzzuk. Ügyeljünk arra, hogy a piskóta vágott fele ne sérüljön meg, hiszen ez lesz a torta teteje. Lehetséges, hogy a feltekerésnél a piskóta megreped, eltörik, de ezt a hibát végül a krémmel szépen el lehet majd takarni.
- Ha megvan az első tekercs, hozzáillesztjük a következő csíkot, kevés krémmel összeragasztjuk a találkozó széleket. Ha kész a tekercs, kézzel szép kerek alakra igazgatjuk. Folpackba csomagolva hűtőben pihentetjük kb. fél óra hosszáig. Közben a maradék krémet is hűtjük.
- A lehűlt tortát tortatálra helyezzük, és a maradék krémmel kívülről bevonjuk. A torta tetején lévő spirálvonalat követve, a krémet vékonyan megcsurgatjuk kevés eperlekvárral, a piskóta vonalát pedig reszelt fehér csokival.
- Az oldalát vékonyra szeletelt eperrel díszítjük, esetleg fehér csokoládéval megszórjuk, tálalásig hideg helyen tartjuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Tepsi mérete: 35X26
- Sütés ideje: 15 perc
- Receptkönyvben: 429
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 21592
- Feltöltés dátuma: 2013. május 18.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Ez a torta két olyan alapanyagot ötvöz, amelyek klasszikus párosnak számítanak: az epret és a fehér csokoládét. Elkészítése némi gyakorlatot igényel, így ha ezzel szeretnénk valakit megörvendeztetni, érdemes előbb próbasütést végezni. De a gyakorlás megéri, hiszen legalább olyan finom, mint amilyennek látszik!