Epres charlotte ahogy Norasz készíti
- 8% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 16% Zsír
A piskótához
-
55g tojás69 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
0g fahéj0 kcal
A krémhez
-
38g eper11 kcal
-
63g mascarpone253 kcal
-
3g zselatin8 kcal
-
25g habtejszín73 kcal
-
1g habfixáló4 kcal
-
19g porcukor73 kcal
-
13g víz0 kcal
Az összeállításhoz
-
50g babapiskóta188 kcal
-
2g tortazselé5 kcal
- 8% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 16% Zsír
A piskótához
-
440g tojás554 kcal
-
80g cukor310 kcal
-
120g finomliszt437 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
0g fahéj0 kcal
A krémhez
-
300g eper90 kcal
-
500g mascarpone2020 kcal
-
20g zselatin67 kcal
-
200g habtejszín584 kcal
-
8g habfixáló30 kcal
-
150g porcukor581 kcal
-
100g víz0 kcal
Az összeállításhoz
-
400g babapiskóta1504 kcal
-
12g tortazselé41 kcal
- 8% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 16% Zsír
A piskótához
-
18.8g tojás24 kcal
-
3.4g cukor13 kcal
-
5.1g finomliszt19 kcal
-
0.5g sütőpor0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
A krémhez
-
12.8g eper4 kcal
-
21.3g mascarpone86 kcal
-
0.9g zselatin3 kcal
-
8.5g habtejszín25 kcal
-
0.3g habfixáló1 kcal
-
6.4g porcukor25 kcal
-
4.3g víz0 kcal
Az összeállításhoz
-
17.1g babapiskóta64 kcal
-
0.5g tortazselé2 kcal
- 8% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 18.9 g
Zsír
-
Összesen 39.7 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 208 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 719 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 163 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 285 mg
-
Nátrium 232 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 85 g
-
Cukor 53 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 99.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 148 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 21 mg
-
D vitamin: 45 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 36 micro
-
Kolin: 150 mg
-
Retinol - A vitamin: 146 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 17 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 255 micro
- 8% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 150.9 g
Zsír
-
Összesen 317.7 g
-
Telített zsírsav 66 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 33 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 1662 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5752.1 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 163 mg
-
Kálcium 1307 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 129 mg
-
Foszfor 2276 mg
-
Nátrium 1857 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 680.3 g
-
Cukor 422 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 793.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1180 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 167 mg
-
D vitamin: 364 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 289 micro
-
Kolin: 1200 mg
-
Retinol - A vitamin: 1168 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 140 micro
-
β-crypt 35 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2043 micro
- 8% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.4 g
Zsír
-
Összesen 13.6 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 71 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 245.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 56 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 97 mg
-
Nátrium 79 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 29 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 33.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 50 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 51 mg
-
Retinol - A vitamin: 50 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 6 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 87 micro
Hozzávalók
A piskótához
-
8 db tojás
-
8 ek cukor
-
8 evőkanál finomliszt
-
1 csomag sütőpor
A krémhez
-
500 g mascarpone
-
20 g zselatin
-
2 dl habtejszín
-
1 csomag habfixáló
-
150 g porcukor
-
1 dl víz
Az összeállításhoz
-
400 g babapiskóta
Elkészítés
A piskótához
- A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és a fahéjat. Összedolgozzuk.
- A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és két részletben adjuk hozzá a masszához. Az első felét bátrabban, a másik felét viszont óvatosan, laza mozdulatokkal dolgozzuk bele, nehogy összetörjük.
- Sütőpapírral bélelt formába töltjük (én nagy méretű formát használtam), és 180 °C-on kb. 40 perc alatt megsütjük. A sütési idő sütőfüggő, tűpróba szükséges. A kész tortalapot félretesszük hűlni.
- Elkészítjük a krémet: a zselatint kb. 1 dl vízzel felmelegítjük (nem forraljuk), és langyosra hűtjük. Az eper egyik felét villával összetörjük, és összekeverjük a mascarponéval és a porcukorral. Beleöntjük a zselatint is. A tejszínt a habfixálóval felverjük, majd hozzáadjuk a mascarponés krémhez. Végül hozzáadjuk az eper másik felét is durvára vágva.
- A tortalap széléből kb. 2 cm-t levágunk (ez azért szükséges, hogy a formát körbe tudjuk rakni a babapiskótával). A babapiskóták belső oldalát gyümölcslébe (bármilyen) mártjuk és körberakjuk velük a kapcsos tortaformát. A kettévágott piskóta alját visszatesszük a formába, megtöltjük ezzel az isteni krémmel, majd rátesszük a másik lapot is. A tetejére is hagyunk a krémből, majd eperrel, tortazselével, vagy csokoládéval díszítjük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 40 perc
- Receptkönyvben: 32
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 10135
- Feltöltés dátuma: 2013. január 26.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Nagy sikert aratott születésnapi torta, amihez egy epres charlotte alapreceptet használtam, kicsit felturbózva. :) Mivel két lány egyidejű szülinapjára készült, nagy társaság igényeihez igazodva, ezért jóval több krém, és magasabb piskóta kellett. Kisebb formához elegendő 6 tojásos piskóta és fele annyi krém is! A 8 tojásos piskóta sütési idejével kicsit meggyűlt a bajom, mert türelmetlenségemnek hála, majdnem nyers maradt. Nem is gondoltam volna, hogy ennyivel több időt igényel. Ennek ellenére csak ajánlani tudom, pikkpakk elfogyott! :) Még valami! A charlotte torták tökéletesen alkalmasak arra, hogy kiéljük dekorációs hajlamainkat, és kreatívak legyünk! Én eredetileg nem babapiskótával képzeltem el, hanem ostyarúddal, de hát aki az utolsó pillanatban szalad le a kisboltba vásárolni, az ne legyen nagy igényű! Mindenesetre biztos, hogy még elkészítem úgy is! Végül, de nem utolsó sorban mindenképpen díszítsük szaténszalaggal, mert tündéri a végeredmény. :)