Epres-banános-pudingos sütemény
- 3% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 12% Zsír
A piskótához
-
83g tojás104 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
23g finomliszt82 kcal
-
3g sütőpor2 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
-
113g banán64 kcal
A krémhez
-
125g eper38 kcal
-
18g cukor68 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
100g habtejszín292 kcal
-
23g epres pudingpor86 kcal
-
4g citromlé1 kcal
-
0g só0 kcal
A mázhoz
-
25g fehér csokoládé135 kcal
-
50g habtejszín146 kcal
-
13g csokoládédara68 kcal
- 3% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 12% Zsír
A piskótához
-
330g tojás415 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
90g finomliszt328 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
-
450g banán256 kcal
A krémhez
-
500g eper150 kcal
-
70g cukor271 kcal
-
40g vaníliás cukor155 kcal
-
400g habtejszín1168 kcal
-
90g epres pudingpor343 kcal
-
16g citromlé4 kcal
-
0g só0 kcal
A mázhoz
-
100g fehér csokoládé539 kcal
-
200g habtejszín584 kcal
-
50g csokoládédara273 kcal
- 3% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 12% Zsír
A piskótához
-
13.8g tojás17 kcal
-
1.7g cukor6 kcal
-
3.8g finomliszt14 kcal
-
0.5g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
-
18.8g banán11 kcal
A krémhez
-
20.9g eper6 kcal
-
2.9g cukor11 kcal
-
1.7g vaníliás cukor6 kcal
-
16.8g habtejszín49 kcal
-
3.8g epres pudingpor14 kcal
-
0.7g citromlé0 kcal
-
0g só0 kcal
A mázhoz
-
4.2g fehér csokoládé23 kcal
-
8.4g habtejszín24 kcal
-
2.1g csokoládédara11 kcal
- 3% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 18.4 g
Zsír
-
Összesen 66 g
-
Telített zsírsav 39 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 20 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 443 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1667.7 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 34 mg
-
Kálcium 449 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 82 mg
-
Foszfor 674 mg
-
Nátrium 421 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 129.1 g
-
Cukor 78 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 320.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 540 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 78 mg
-
D vitamin: 94 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 91 micro
-
Kolin: 262 mg
-
Retinol - A vitamin: 529 micro
-
α-karotin 19 micro
-
β-karotin 120 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 420 micro
- 3% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 73.7 g
Zsír
-
Összesen 264.1 g
-
Telített zsírsav 154 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 79 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 1771 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6671 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 137 mg
-
Kálcium 1795 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 329 mg
-
Foszfor 2696 mg
-
Nátrium 1685 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 516.3 g
-
Cukor 310 mg
-
Élelmi rost 24 mg
VÍZ
-
Összesen 1280.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2162 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 312 mg
-
D vitamin: 376 micro
-
K vitamin: 42 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 364 micro
-
Kolin: 1049 mg
-
Retinol - A vitamin: 2118 micro
-
α-karotin 76 micro
-
β-karotin 481 micro
-
β-crypt 27 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1680 micro
- 3% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.1 g
Zsír
-
Összesen 11.1 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 74 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 279.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 75 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 113 mg
-
Nátrium 71 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 21.6 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 53.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 91 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 44 mg
-
Retinol - A vitamin: 89 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 20 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 70 micro
Hozzávalók
A piskótához
-
6 db tojás
-
4 ek cukor
-
6 evőkanál finomliszt
-
1 csomag sütőpor
-
1 csipet só
A töltelékhez
A krémhez
-
50 dkg eper
-
7 dkg cukor
-
4 csomag vaníliás cukor
-
400 ml habtejszín
-
2 csomag epres pudingpor
-
2 ek citromlé
-
1 csipet só
A mázhoz
-
10 dkg fehér csokoládé
-
200 ml habtejszín
-
5 dkg csokoládédara
Elkészítés
A piskótához
- Piskóta elkészítése:
- A 6 tojássárgáját a 4 ek cukorral habosra verjük.
- Az 1 cs sütőport belekeverjük a 6 ek lisztbe.
- A sütőporos liszt(keverék)et (én három fajtát tettem bele: zabpehelylisztet, fehér tönkölylisztet és teljes kiőrlésű tönkölylisztet) a cukorral felvert tojássárgájához adjuk.
- A tojásfehérjét a csipet sóval felverjük, és óvatosan összekeverjük a tojássárgájás-lisztes masszával.
- A masszát sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük. (Én két lapban sütöttem ki a piskótát.) 140-180 fok közötti hőmérsékleten (sütő függő) kb. negyed óra alatt megsütjük.
- A kész piskótalapokat kihűtjük, óvatosan lehúzzuk róluk a sütőpapírt, majd egyiküket visszatesszük a tepsibe (most már sütőpapír nélkül), mert a tepsiben fogjuk összeállítani a süteményt.
- Krém elkészítése:
- A fél kg epret botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a 6-8 dkg cukrot (ízlés szerint lehet kevesebb is és több is, esetleg más édesítőt /méz, stevia, xylitol, stb. is használhatunk - ezekben az esetekben kóstoljuk meg, hogy elérjük a megfelelő édességet), a 4 cs vaníliás cukrot (vagy vaníliarúd kikapart belsejét), a 400 ml tejszínt (én rizstejszínt és zabtejszínt használtam felesben, de szerintem bármilyen tejszínnel ugyanúgy készíthető) és a 2 cs epres pudingport, az 1-2 ek citromlevet és a csipetnyi sót.
- Csomómentesre keverjük, és folyamatos kevergetés mellett, néhány perc alatt megfőzzük -amíg a puding megfelelő állagú lesz. (A keveréshez használhatunk "kisrugóst". (Ezzel a remek eszközzel én itt az oldalon ismerkedtem meg, és azóta nélkülözhetetlen kelléke a konyhámnak.)
- Összeállítás:
- Amikor a krém elkészült, a tepsibe visszahelyezett (egyik) piskótalapra ráöntjük. Várunk egy picit, hogy hűljön.
- Az enyhén kihűlt krémre vékonyan rákarikázzuk a 2-3 db banánt.
- Ráborítjuk a másik piskótalapot.
- Máz elkészítése:
- Gőz felett felolvasztjuk az 1 tábla fehércsokit a 200 ml tejszínnel (én rizstejszínt használtam), és ráöntjük a süteményre.
- Megvárjuk, míg szobahőmérsékletűre kihűl, majd megszórjuk kakaós tortadarával.
- Végül hűtőbe tesszük, és kb. 20 perc múlva kivesszük, felszeleteljük - és máris fogyasztható.
- Sütés hőfoka: 140 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 33x23x5
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 161
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 33979
- Feltöltés dátuma: 2010. június 11.
Ajánló
Bárkinek, bármikor - mármint, amíg epret találunk a láthatáron. Aki még nem használt rizs-, illetve zabtejszínt, és tervezi, hogy kipróbálja, szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy ezeknek egy picit vadabb, úgymond "gabonásabb" ízük van. A rizstejszín édeskésebb, "kezdőknek" ezt javasolnám. Aki a hagyományos ízekhez ragaszkodik, inkább használjon sima tejszínt. A piskótában a cukrot helyettesíthetjük bármilyen édesítővel, akár fruktózzal, mézzel, steviával vagy xylitollal is - diétázóknak, cukorbetegeknek. Tejmentesen is készíthető: rizs-, zab-, vagy szójatejszínnel, emellett a tetejére fehér csoki helyett használhatunk 70-90 százalékos étcsokit - ez esetben tegyünk bele cukrot, vagy bármi más édesítőt.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Mártika és Feri Eperkrémes piskótaszeletét szerettem volna elkészíteni. Azonban tisztában voltam vele, hogy az általam használt rizstejszínt és zabtejszínt nem lehet felverni. Töprengtem egy keveset, hogy mi tévő legyek, amikor beugrott, hogy pudinggal megfőzve fogom összeállítani. Mivel nagyon szeretem az epret és a banánt együtt, eszembe jutott, hogy rákarikázok 2-3 darab banánt a pudingos eperkrémre. A fehércsokit is nagyon szeretjük, a kakaós tortadara pedig azonnal adta magát rá.