Eperszörp ahogy nyihaj készíti
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
nyihaj
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 0% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 0% Zsír
Összesen
559
kcal
- 0% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 0% Zsír
Összesen
2238
kcal
- 0% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.6 g
Zsír
-
Összesen 0.7 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 143.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 43 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 32 mg
-
Foszfor 57 mg
-
Nátrium 9 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 143.2 g
-
Cukor 136 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 340.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 139 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 57 micro
-
Kolin: 13 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 16 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 61 micro
Összesen
559
kcal
- 0% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.3 g
Zsír
-
Összesen 2.8 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 575.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 171 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 128 mg
-
Foszfor 226 mg
-
Nátrium 34 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 572.6 g
-
Cukor 545 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 1361.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 9 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 556 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 21 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 227 micro
-
Kolin: 54 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 66 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 246 micro
Összesen
2238
kcal
- 0% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.3 g
Zsír
-
Összesen 0.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 28.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 9 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 11 mg
-
Nátrium 2 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 28.5 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 67.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 28 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 12 micro
Összesen
111
kcal
Elkészítés
- A megmosott, megtisztított epret felaprítjuk.
- 5 dl vízzel feltesszük főni, 3 percig forraljuk.
- Lehúzzuk a tűzről, és 10 percig állni hagyjuk.
- Ritka szövésű vászonkendőn hagyjuk átcsepegni (kb. 2 óra).
- Az így kapott kb. 1 liternyi eperlevet a cukorral és 1 ek citromlével feltesszük forrni. Habját leszedjük, majd forrón fertőtlenített kis üvegekbe tesszük. (Érdemes megkóstolni, amikor a tűzről lehúzzuk, és ízlésünknek megfelelően ízesíteni még citromlével - én kb. két citrom átszűrt levét szoktam hozzátenni, de ez ízlés kérdése, az eredeti recept csak 1 evőkanálnyit ír.)
- Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
- Receptkönyvben: 70
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 15844
- Feltöltés dátuma: 2012. június 26.
Ajánló
Finom, kellemes hűsítő! Az eperszörp nagyon finom kiegészítője a tejszínes-túrós pohárkrémnek pl. itt-ott megcsorgatva vele, friss gyümölccsel megpakolva...
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
nyihaj
120 recept
Különösebb sztori nincs. :) Nagymamám készítette így a szörpöt - minden adalékanyag nélkül -, a gyerekeimnek kezdtem el én is így csinálni. Érdemes kisebb (3 dl) üvegekbe eltenni, mert felbontás után a hűtőben kell tartani. Hideg, sötét helyen 6 hónapig szép piros. Utána is jó még, de a színét elveszíti. A csöpögtetésből visszamaradt epervelő (bár kissé színtelen lesz), de süteménybe, pohárkrémbe felhasználható.