r
Nosalty Logó

Élőkovász

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
helena26
Élőkovász
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 5% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 543 kcal
  • 5% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 1086 kcal
  • 5% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 161 kcal
  • 5% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    17.1 g

Zsír

  • Összesen
    2.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    288.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    57 mg
  • Kálcium
    28 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    151 mg
  • Nátrium
    11 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    110.7 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    206.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    46 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    88 micro
Összesen 543 kcal
  • 5% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    34.3 g

Zsír

  • Összesen
    4.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    576.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    113 mg
  • Kálcium
    56 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    76 mg
  • Foszfor
    302 mg
  • Nátrium
    21 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    221.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    413.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    92 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    176 micro
Összesen 1086 kcal
  • 5% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    0.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    85.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    8 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    45 mg
  • Nátrium
    3 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.8 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    61.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    26 micro
Összesen 161 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. 1. nap: Az üvegtálba szórjuk a lisztet és egy új fakanállal fokozatosan hozzákeverjük a vizet. Naponta 2x keverjük át.
  2. 2. nap: Hozzákeverünk 100 g lisztet és 125 ml meleg vizet.
  3. 3. nap: Szintén 100 g lisztet és 125 ml meleg vizet keverünk hozzá.
  4. 4. nap: Megismételjük ugyanazt.
  5. 5. nap: Süthetünk belőle kenyeret.
  6. A kovászból tegyünk el 200 g-ot egy befőttes üvegbe, ne zárjuk le teljesen. Itt tárolhatjuk legalább 10 napig.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 75 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 80
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 11593
  • Feltöltés dátuma: 2013. január 13.

Ajánló

Az utolsó napon elveszünk a tésztából legalább 16 evőkanállal, egy befőttes üvegbe, lefedjük és hűtőbe tesszük. 10 napig is eláll. A kenyér kelesztése hosszabb és a sütése is, legalább 75 percig tart.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
helena26 458 recept

Sokféle kenyeret megsütöttem már, de nemrég ráakadtam egy cseh oldalra, ahol élesztő nélküli kenyérreceptet találtam. Én még emlékszem, mikor az édesanyám sütötte otthon a kenyeret. A tésztából mindig tett félre egy kis cipót és megszárította. A következő sütésnél, előtte való este langyos vízbe áztatta és ezt adta a liszthez. Sajnos már nem él, és nem tudom tőle megkérdezni, hogy adott-e hozzá még élesztőt, de főtt krumplit igen. Ehhez a kenyérhez nem írtak élesztőt. Arra még emlékszem, hogy a kenyérsütést nagyon korán elkezdte dagasztani és csak délután szokta megsütni. Ebből a tésztából sütöttek lángost is kemencében. Ennek a kenyérnek több idő kell a kelesztésre, legalább 5-10 óra.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...