r
Nosalty Logó

Élesztőspórolós kenyér

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Aron Benjamin Hajos
Élesztőspórolós kenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
  • 7% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 2% Zsír

Öregtészta készítése

Kenyér készítése

Összesen 1098 kcal
  • 7% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 2% Zsír

Öregtészta készítése

Kenyér készítése

Összesen 4395 kcal
  • 7% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 2% Zsír

Öregtészta készítése

Kenyér készítése

Összesen 234 kcal
  • 7% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    30 g

Zsír

  • Összesen
    7.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1714.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    98 mg
  • Kálcium
    49 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    66 mg
  • Foszfor
    321 mg
  • Nátrium
    1175 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    220.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    183.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    104 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    52 micro
Összesen 1098 kcal
  • 7% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    119.9 g

Zsír

  • Összesen
    30.1 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6859.7 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    392 mg
  • Kálcium
    195 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    263 mg
  • Foszfor
    1283 mg
  • Nátrium
    4700 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    882.2 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

VÍZ

  • Összesen
    733.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    416 micro
  • Kolin:
    120 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    208 micro
Összesen 4395 kcal
  • 7% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    1.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    363.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    68 mg
  • Nátrium
    249 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.8 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    38.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    11 micro
Összesen 234 kcal

Hozzávalók

Öregtészta készítése

Kenyér készítése

Elkészítés

Öregtészta készítése

  1. A 3 deci langyos vizünket egy tálba öntjük, a tetejére szórjuk az élesztőt, 5 percig állni hagyjuk.
  2. Az élesztős vizünket elkeverjük, beleszórjuk az 50 dekagramm lisztet, összegyúrjuk (nem kell nagyon alaposan, elég futólag).
  3. Lefedjük egy tiszta konyharuhával, és a pulton hagyjuk egy éjszakán át. Ha másnap reggelre felfutott, buborékos, száraz tetejű és enyhén alkoholos illatú, jól csináltuk. Fedeles dobozban a hűtőben egy hétig eláll.

Kenyér készítése

  1. Az 50 dekagramm lisztet összekeverjük a 3 deci vízzel egy tálban, celofánnal letakarjuk, egy órán át hagyjuk (autolizáljuk; a lisztünk hidratálódik, ezáltal jelentősen csökken a dagasztási időnk, szebb színű, ízesebb és illatosabb lesz a kenyerünk).
  2. A pihentetett lisztes-vizes egyvelegünk tetejére szórjuk a sót, hozzáadjuk az öregtésztánk, és összedolgozzuk. A végén beledolgozzuk a 2 evőkanál olajat is.
  3. Celofánnal vagy vastag konyharuhával lefedve 45 percig hagyjuk a pulton kelni.
  4. Kiolajozunk, sütőpapírral bélelünk, majd megint kiolajozunk egy nagy tepsit. A tésztánkat lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, kenyér alakúra formázzuk, a kész cipónkat a deszkán elhúzzuk magunk felé, majd 90 fokot fordítjuk, újra elhúzzuk, és ezt megcsináljuk mind a négyszer. Ezzel alakítjuk ki a "felületi feszültséget", így nem fog szétcsúszni a kenyerünk. A megformázott tésztát a tepsibe tesszük, celofánnal vagy vastag konyharuhával lefedjük, duplájára kelesztjük. Kelés közben előmelegítjük a sütőt 220 fokra, alul-felül sütésre.
  5. Az előmelegített sütőnk aljába borítunk egy bögre hideg vizet (párásítjuk a sütőt), gyorsan visszacsukjuk az ajtót, és amíg rendesen átjárja a gőz, bemetsszük a kenyerünket (elég fél centi mélyen, jó éles késsel, kereszt alakban). Ha kész, betesszük a cipónkat a párás sütőbe, és 40-45 percig sütjük, amíg megkopogtatva kongó hangot nem ad. Rácson hűtsük ki, akkor nem vizesedik be az alja.
  • Sütés hőfoka: 220 °C
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 30 alkalommal
  • Receptkönyvben: 7
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 1254
  • Feltöltés dátuma: 2020. szeptember 28.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Aron Benjamin Hajos 1 recept

A tavaszi lockdown alatt kísérleteztem ki több recept kipróbálása után, a legjobban használható részek és gyakorlati praktikák kombinálásával.

Hozzávalók

Öregtészta készítése

Kenyér készítése

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...