Élesztőspórolós kenyér
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
Aron Benjamin Hajos
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
- 7% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 2% Zsír
Öregtészta készítése
-
75g víz0 kcal
-
3 kcal
-
125g finomliszt455 kcal
Kenyér készítése
-
125g finomliszt455 kcal
-
75g víz0 kcal
-
3g só0 kcal
-
63g öregtészta141 kcal
-
44 kcal
Összesen
1098
kcal
- 7% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 2% Zsír
Öregtészta készítése
-
300g víz0 kcal
-
13 kcal
-
500g finomliszt1820 kcal
Kenyér készítése
-
500g finomliszt1820 kcal
-
300g víz0 kcal
-
12g só0 kcal
-
250g öregtészta565 kcal
-
20g napraforgó olaj177 kcal
Összesen
4395
kcal
- 7% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 2% Zsír
Öregtészta készítése
-
15.9g víz0 kcal
-
0.2g instant élesztő1 kcal
-
26.5g finomliszt97 kcal
Kenyér készítése
-
26.5g finomliszt97 kcal
-
15.9g víz0 kcal
-
0.6g só0 kcal
-
13.3g öregtészta30 kcal
-
1.1g napraforgó olaj9 kcal
Összesen
234
kcal
- 7% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 30 g
Zsír
-
Összesen 7.5 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1714.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 98 mg
-
Kálcium 49 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 66 mg
-
Foszfor 321 mg
-
Nátrium 1175 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 220.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 183.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 104 micro
-
Kolin: 30 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 52 micro
Összesen
1098
kcal
- 7% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 119.9 g
Zsír
-
Összesen 30.1 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6859.7 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 392 mg
-
Kálcium 195 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 263 mg
-
Foszfor 1283 mg
-
Nátrium 4700 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 882.2 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 31 mg
VÍZ
-
Összesen 733.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 416 micro
-
Kolin: 120 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 208 micro
Összesen
4395
kcal
- 7% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.4 g
Zsír
-
Összesen 1.6 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 363.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 68 mg
-
Nátrium 249 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46.8 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 38.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 22 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 11 micro
Összesen
234
kcal
Hozzávalók
Öregtészta készítése
-
3 dl víz
-
50 dkg finomliszt
Kenyér készítése
-
50 dkg finomliszt
-
3 dl víz
-
25 dkg öregtészta
Elkészítés
Öregtészta készítése
- A 3 deci langyos vizünket egy tálba öntjük, a tetejére szórjuk az élesztőt, 5 percig állni hagyjuk.
- Az élesztős vizünket elkeverjük, beleszórjuk az 50 dekagramm lisztet, összegyúrjuk (nem kell nagyon alaposan, elég futólag).
- Lefedjük egy tiszta konyharuhával, és a pulton hagyjuk egy éjszakán át. Ha másnap reggelre felfutott, buborékos, száraz tetejű és enyhén alkoholos illatú, jól csináltuk. Fedeles dobozban a hűtőben egy hétig eláll.
Kenyér készítése
- Az 50 dekagramm lisztet összekeverjük a 3 deci vízzel egy tálban, celofánnal letakarjuk, egy órán át hagyjuk (autolizáljuk; a lisztünk hidratálódik, ezáltal jelentősen csökken a dagasztási időnk, szebb színű, ízesebb és illatosabb lesz a kenyerünk).
- A pihentetett lisztes-vizes egyvelegünk tetejére szórjuk a sót, hozzáadjuk az öregtésztánk, és összedolgozzuk. A végén beledolgozzuk a 2 evőkanál olajat is.
- Celofánnal vagy vastag konyharuhával lefedve 45 percig hagyjuk a pulton kelni.
- Kiolajozunk, sütőpapírral bélelünk, majd megint kiolajozunk egy nagy tepsit. A tésztánkat lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, kenyér alakúra formázzuk, a kész cipónkat a deszkán elhúzzuk magunk felé, majd 90 fokot fordítjuk, újra elhúzzuk, és ezt megcsináljuk mind a négyszer. Ezzel alakítjuk ki a "felületi feszültséget", így nem fog szétcsúszni a kenyerünk. A megformázott tésztát a tepsibe tesszük, celofánnal vagy vastag konyharuhával lefedjük, duplájára kelesztjük. Kelés közben előmelegítjük a sütőt 220 fokra, alul-felül sütésre.
- Az előmelegített sütőnk aljába borítunk egy bögre hideg vizet (párásítjuk a sütőt), gyorsan visszacsukjuk az ajtót, és amíg rendesen átjárja a gőz, bemetsszük a kenyerünket (elég fél centi mélyen, jó éles késsel, kereszt alakban). Ha kész, betesszük a cipónkat a párás sütőbe, és 40-45 percig sütjük, amíg megkopogtatva kongó hangot nem ad. Rácson hűtsük ki, akkor nem vizesedik be az alja.
- Sütés hőfoka: 220 °C
- Sütés ideje: 45 perc
- Elkészítettem: 30 alkalommal
- Receptkönyvben: 7
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 1254
- Feltöltés dátuma: 2020. szeptember 28.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
-
Speciális étrendek:
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Aron Benjamin Hajos
1 recept
A tavaszi lockdown alatt kísérleteztem ki több recept kipróbálása után, a legjobban használható részek és gyakorlati praktikák kombinálásával.