Élesztős házi fehér kenyér Szilvitől
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
szakacsszilvi
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
- 7% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
83g finomliszt303 kcal
-
4g élesztő4 kcal
-
1g só0 kcal
-
50g víz0 kcal
Összesen
307
kcal
- 7% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
1000g finomliszt3640 kcal
-
50g élesztő53 kcal
-
18g só0 kcal
-
600g víz0 kcal
Összesen
3693
kcal
- 7% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
60g finomliszt218 kcal
-
3g élesztő3 kcal
-
1g só0 kcal
-
36g víz0 kcal
Összesen
221
kcal
- 7% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9 g
Zsír
-
Összesen 0.9 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 741.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 29 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 104 mg
-
Nátrium 570 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 64.3 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 62.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 54 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 15 micro
Összesen
307
kcal
- 7% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 107.5 g
Zsír
-
Összesen 10.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8894.6 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 343 mg
-
Kálcium 182 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 246 mg
-
Foszfor 1248 mg
-
Nátrium 6842 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 772.2 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 31 mg
VÍZ
-
Összesen 753.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 19 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 653 micro
-
Kolin: 120 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 180 micro
Összesen
3693
kcal
- 7% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.4 g
Zsír
-
Összesen 0.6 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 533.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 11 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 75 mg
-
Nátrium 410 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46.3 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 45.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 39 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 11 micro
Összesen
221
kcal
Hozzávalók
-
100 dkg finomliszt
-
5 dkg élesztő
-
2.5 tk só
Elkészítés
- Kovász készítünk 2 dl meleg víz, az élesztő és 3 kanál liszt segítségével. 30 percig kelni hagyjuk.
- Ha a kovász kész, 2 dl meleg vízben feloldjuk a sót.
- A lisztet mély tálba tesszük, hozzátesszük a kovászt és a sós vizet. Szükség esetére készítsük oda az utolsó 2 dl meleg vizet, de ezt csak akkor öntsük bele maradéktalanul, ha a tészta igényli.
- 20 percig dagasszuk.A tészta ne legyen se túl kemény, se túl lágy. Alját-tetejét lisztezzük, majd meleg helyen 1 órát kelesszük.
- A sütő kb 7-10 alatt melegszik fel 220-230 fokra, így érdemes bekapcsolni, mielőtt a formázáshoz kezdenénk.
- Deszkára borítjuk a tésztát, kör alakúra nyomkodjuk, a két szélét középre hajtjuk, a tetejénél pedig ék alakot képezünka szélek ráhajtásával. Majd a tetejétől kezdve felcsavarjuk, vigyázva, hogy a széleit mindig alányomkodjuk, majd a két részt összecsípjük. Limara pékségében van a vekni formázására vonatkozó képes lépésről-lépésre fotósorozat, ajánlom figyelmetekbe.
- Kacsasütő formába teszünk egy sütőpapírt, beletesszüka kenyeret, három helyen éles késsel kissé bevágjuk, a forma felső részét bespricceljükvízzel, majd ráborítjuka kacssütő tetejét, és a sütőben 50 percig sütjük. Ezt követően a sütőforma tetejét levesszük,és még 10 percre visszatesszüka kenyeret a sütőbe, hogy szép barna legyen.
- Sütés után rácsra tesszük(akár a sütőből kivett forró rácsra), bespricceljükvízzel, hogy szép repedezett legyen a teteje, és hallgatjuk, ahogy a kenyér elkezd beszélni. Jó étvágyat!
- Sütés hőfoka: 220 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 40x25x25
- Sütés ideje: 60 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 359
- Tegnapi nézettség: 19
- 7 napos nézettség: 124
- Össznézettség: 317023
- Feltöltés dátuma: 2012. október 16.
Ajánló
Bármikor, amikor finom, friss kenyérre vágysz.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
-
Speciális étrendek:
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
szakacsszilvi
5 recept
Olyan receptet kerestem, ami bár időigényes a kelesztési idők miatt, de semmilyen adalékanyagot nem tartalmaz, és nem bonyolult. A lányomtól kaptam a receptet, és két változatban csináltam meg. Az egyik keményeb tészta lett, a másik lágyabb. Mindkettő finom, bár látványra a keményebb tészta szebb, hiszen felfelé emelkedik a sütés során. A lágyabb tészta miatt elnyújtott, lapos kenyér lett belőle. Az elsőt nem sikerült lemérnem, de a második a fenti alapanyagokból 1750 grammos lett.