r
Nosalty Logó

Édesköménymagos, illatos rozskenyér

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
NS
Édesköménymagos, illatos rozskenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A tésztához

A kenyér fűszerezéséhez

A kenyér szórásához

Összesen 479 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A tésztához

A kenyér fűszerezéséhez

A kenyér szórásához

Összesen 1911 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A tésztához

A kenyér fűszerezéséhez

A kenyér szórásához

Összesen 228 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.9 g

Zsír

  • Összesen
    2.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1639.1 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    69 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    118 mg
  • Foszfor
    337 mg
  • Nátrium
    1075 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    103.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    80.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    56 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    183 micro
Összesen 479 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    55.6 g

Zsír

  • Összesen
    10.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6556.6 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    120 mg
  • Kálcium
    278 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    470 mg
  • Foszfor
    1346 mg
  • Nátrium
    4299 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    13 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    412.8 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    53 mg

VÍZ

  • Összesen
    322.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    21 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    226 micro
  • Kolin:
    125 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    733 micro
Összesen 1911 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.6 g

Zsír

  • Összesen
    1.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    780.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    56 mg
  • Foszfor
    160 mg
  • Nátrium
    511 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    38.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    87 micro
Összesen 228 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A kenyér fűszerezéséhez

A kenyér szórásához

Elkészítés

A tésztához

  1. A langyos vízhez adjuk a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt, kevés lisztet szórunk rá, és hagyjuk felfutni.
  2. A fűszereket kávédarálóval megőröljük.
  3. A liszteket egy tálba mérjük, hozzáadjuk a sót, a kovászt, az őrölt fűszereket és a felfutott élesztőt a vízzel együtt.
  4. A tésztát bedagasztjuk, ha szükséges kevés vizet és lisztet is adhatunk hozzá. A tésztát több órán (2-4 óra) át kelesztjük, közben néhányszor (2-3 alkalommal) átgyúrjuk.
  5. Az utolsó átgyúrásnál kerekre formáljuk, egy sütőpapírral bélelt nagy tepsire tesszük, és hagyjuk kelni.
  6. 20-30 perc elteltével háromszög alakban bevágjuk a tészta tetejét, így majd sülés közben a kenyér virágra emlékeztető alakra sül.
  7. A megkelt kenyeret megszórjuk a durvára tört koriandermaggal, és előmelegített sütőben készre sütjük. (A sütőbe alulra egy kis tálba tegyünk vizet, amíg sül a kenyér.)
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Receptkönyvben: 25
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 8134
  • Feltöltés dátuma: 2011. március 10.

Ajánló

Az édesköménymagos rozskenyér hűvösebb helyen tárolva, 6-7 napig fogyasztható.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Már a fűszerek őrlésekor tudtam, hogy ezt a kenyeret imádni fogom. A kenyér fűszerezését több élmény inspirálta. Valahogy úgy alakult, hogy 1-2 éve az édeskömény-gumóval nagy barátságot kötöttem, annak ellenére, hogy a köménymag ízét sohasem szerettem. Az édeskömény enyhén ánizsos íze szépen bevezetett a köménymagok világába, és azóta megeszem, és használom is ízesítésre a köménymag néhány fajtáját, így az édesköménymagot is. A másik fűszer, amely igazán kellemes ízt ad a kenyérnek a koriandermag. Az egyik kedves ismerősöm mesélt egy orosz rozskenyérről, amelynek a tetején koriandermagok vannak, és ő azt nagyon szereti. Akkor elkezdetem gondolkodni egy koriandermagos, fűszeres rozskenyéren. Végül úgy alakult, hogy a fő ízt az édesköménymag vette át, de került mellé mustármag, római köménymag is. A kenyér gyors kovásszal készült. Mostanában sok kenyeret sütök, ezért pihen a hűtőben mindig egy kis etetett, itatott kovász. A kovász mellé egy kevés élesztős langyos víz is kerül. Én nem mindig élesztem fel külön a kovászt, hanem lassan, órákon át kelesztem, és párszor átgyúrom a tésztát. Így alakult ki ez a kellemes ízű, illatú, jó állagú rozsos kenyér. Aki ennek a kenyérnek az aromaterápiás sütés élményével szeretne gazdagabb lenni, próbálja ki! A kenyér sütése gyógyírül szolgálhat rossz hangulatra is, hiszen a tészta gyúrása, dagasztása, a fűszerek őrlése, a kenyér kelésének a látványa, majd a sülő kenyér illata sok bánatunkat, gondunkat feledtetheti. Természetesen az ízélmény sem elhanyagolható.

Hozzávalók

A tésztához

A kenyér fűszerezéséhez

A kenyér szórásához

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...