r
Nosalty Logó

Édesburgonya nyársra fűzve

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Monique
Édesburgonya nyársra fűzve
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
grill
  • 1% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 164 kcal
  • 1% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 654 kcal
  • 1% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 52 kcal
  • 1% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.2 g

Zsír

  • Összesen
    6.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    238.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    54 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    42 mg
  • Foszfor
    92 mg
  • Nátrium
    47 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25.1 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    241.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    494 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    27 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    47 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    73 micro
  • β-karotin
    5888 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1750 micro
  • Lut-zea
    1298 micro
Összesen 164 kcal
  • 1% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.8 g

Zsír

  • Összesen
    25.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    955 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    217 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    169 mg
  • Foszfor
    369 mg
  • Nátrium
    188 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    100.4 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    965.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1975 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    109 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    52 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    186 micro
  • Kolin:
    92 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    293 micro
  • β-karotin
    23553 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    6999 micro
  • Lut-zea
    5193 micro
Összesen 654 kcal
  • 1% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1 g

Zsír

  • Összesen
    2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    76 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    29 mg
  • Nátrium
    15 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    76.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    157 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    1875 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    557 micro
  • Lut-zea
    413 micro
Összesen 52 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az édesburgonyákat megpucoljuk, felkockázzuk a többi zöldséggel együtt.
  2. Egy edényben annyi vizet öntünk, hogy ellepje, és forrástól számítva 3 percig főzzük.
  3. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük.
  4. A kihűlt krumplikat és a zöldségeket egy nagy tálba tesszük, rászórjuk a fűszereket, megsózzuk, meglocsoljuk olívaolajjal, óvatosan összekeverjük.
  5. Hurkapálcikára fűzzük tetszés szerinti sorrendben.
  6. Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 15-20 percig sütjük. Akkora tepsit válasszunk, ami nem szélesebb, mint a hurkapálcika hossza, mert nem a tepsibe, hanem keresztbe, a tepsi peremein lógatva grillezzük. Félidőnél megforgatjuk, hogy minden oldala jól grilleződjön meg. Még finomabb ha nyáron, nyílt lángon, kerti grillsütőn kicsi füstös ízt is kap grillezés közben.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 8 alkalommal
  • Receptkönyvben: 143
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 8979
  • Feltöltés dátuma: 2013. május 24.

Ajánló

Grillezett hal vagy csirke mellé ajánlom, fokhagymás joghurttal.

Receptkategóriák

Felhasználó képe
Monique 73 recept

Az édesburgonyát sokféleképpen lehet elkészíteni. Két fajtáját ismerem, a sárga belűt, melynek íze a sütőtökre emlékeztet, míg a fehér inkább a gesztenyére. Önmagában is nagyon laktató, de halfélék és csirkehús mellé köretnek is nagyon jól illik. Az íze valóban édes, ahogy a neve is jelzi, mégis meglepő, hogy a kalóriatartalma alacsonyabb, mint a hagyományos krumplié, ha jól tudom, talán nem is a krumplik családjába tartozik. Cukorbetegek is fogyaszthatják, mert lassan felszívódó szénhidráttartalma miatt stabilizálja a vércukorszintet. Héjastul fogyasztva még jobb a glikémiás indexe. Magas A-vitamin tartalma van, amely mint tudjuk, zsírban oldódó vitamin, ezért olívaolajjal fogyasztva ajánlom.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...