Dödölle, ahogy Anyutól tanultam
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 5% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
100g burgonya58 kcal
-
50g finomliszt182 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
4g sertészsír34 kcal
Összesen
282
kcal
- 5% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
400g burgonya231 kcal
-
200g finomliszt728 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
15g sertészsír135 kcal
Összesen
1127
kcal
- 5% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
56.7g burgonya33 kcal
-
28.4g finomliszt103 kcal
-
12.8g vöröshagyma5 kcal
-
2.1g sertészsír19 kcal
Összesen
160
kcal
- 5% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.9 g
Zsír
-
Összesen 4.3 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 4 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 180.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 21 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 30 mg
-
Foszfor 103 mg
-
Nátrium 6 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 53.2 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 83.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 28 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 17 micro
Összesen
282
kcal
- 5% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 27.7 g
Zsír
-
Összesen 17.3 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 14 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 721.5 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 69 mg
-
Kálcium 85 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 121 mg
-
Foszfor 411 mg
-
Nátrium 25 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 212.7 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 334.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 65 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 113 micro
-
Kolin: 70 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 66 micro
Összesen
1127
kcal
- 5% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.9 g
Zsír
-
Összesen 2.5 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 2 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 102.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 12 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 58 mg
-
Nátrium 4 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 30.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 47.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 9 micro
Összesen
160
kcal
Hozzávalók
-
40 dkg burgonya
-
20 dkg finomliszt
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
1 ek sertészsír
Elkészítés
- A krumplit megpucoljuk, apró kockákra vágjuk, és annyi sós vízben, hogy egy ujjnyira ellepje, feltesszük főni.
- Mikor puhára főtt, leöntjük szinte minden levét, csak éppen egy picit hagyunk az alján (a többit megtartjuk, ha esetleg kellene, akkor legyen még). Megtörjük a krumplit, a lényeg, hogy nagyon kásás állaga legyen, de ne folyós. Amennyiben nagyon tömény lenne, kicsi vizet még adjunk hozzá.
- A lisztet egy száraz wokban (azért wok, mert abban nem ragad le, és egyenletesen pirul meg) átsütjük, míg világos zsemleszínű nem lesz. A krumplit gázon tartjuk, legalacsonyabb, legkisebb lángon, mert nem szabad kihűlnie. Kicsit megsózzuk pluszban.
- Ezt követően jön egy olyan edzés, amit nem egykönnyen felejt el a karom... Ugyanis a gáztűzhelyen kell egy fakanál segítségével a lisztet apránként beledolgozni a krumplipürébe, míg egy keményebb, nem ragadós tésztát kapunk, ez pedig nem kevés izomerőt igényel. Akkor jó, ha már az ember sír a megerőltetéstől. :D Vasemberek, illetve Vasladyk kikeverhetik szabad kézzel is, de a forró krumpli-forró liszt kombó nekem nem olyan vonzó, hogy beledugjam a kezem...
- A lisztet addig adagoljuk a krumplihoz, míg egy nem ragadós, jó állagú tésztát nem kapunk, amit kanállal lehet formázni. Ez nem mindig sikerül az embernek, elsőre szinte biztos, hogy nem, de ne adja fel senki, azt is majd megeszi valaki, mert értékelik a fáradozást.:)
- Miután a tészta elkészült, a lisztes wokot kimosva/másik wokban zsíron picit megpirítjuk az apróra vágott vöröshagyma felét, és a tészta felét galuskákra szaggatva (ehhez csak egy kanál kell, semmi más, nem kell túlcifrázni) ebben a hagymás zsírban megpirítunk. Addig csináljuk ezt a pirítást, míg kívül szép kérget nem kap a dödölle és a hagyma üvegesre, karamell-színűre nem pirult. Ekkor jöhet a wokba a következő adag.
- Azért javaslom a wokot, mert eddig ez az egyetlen olyan főzőalkalmatosság, amiben nem égett le, szép kérget kapott a dödölle, és a liszt sem pirult meg nagyon. Amennyiben köret, nem kell semmit túlcifrázni, egyből tálalható, amennyiben pedig főételként szeretné valaki enni, annak javaslom rá a fokhagymás tejfölt.
- Elkészítettem: 30 alkalommal
- Receptkönyvben: 115
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 86
- Össznézettség: 73790
- Feltöltés dátuma: 2013. március 28.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Ez egy tipikus vasi-zalai parasztétel, amit hagyományosan a vaddisznó-pörkölt mellé is adnak. Az viszont tény, hogy nálunk mindig főételként került az asztalra, és annak ellenére, hogy parasztétel, számomra ünnepnap volt, mikor anyu vagy mamám ezt csinálta, ritkán készítették. Kell ugyanis hozzá egy bizonyos tapasztalat (és jó fizikum a kikeveréshez), hogy az ember jól meg tudja csinálni, és -az otthoniakat idézve- ne "máncsér" legyen, ne legyen nyúlós-ragadós, ehetetlen kása. Nekem is csak sokadszorra sikerült úgy, "ahogy anyu készíti". Párom azért ezt az ételt is kicsit átértelmezte, így született meg az alábbi kép. Párom: Azért, ha van valami hús, azt csinálhatnál mellé. Én: Hurka jó lesz? Az van.