Dobtorta - fondant-nal díszitve
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
- 4% Fehérje
- 78% Szénhidrát
- 7% Zsír
A tésztához
-
41g tojás52 kcal
-
29g cukor111 kcal
-
38g finomliszt137 kcal
-
0 kcal
A krémhez
-
92g tej51 kcal
-
29 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
8g finomliszt27 kcal
-
21g margarin149 kcal
-
4 kcal
-
25g porcukor97 kcal
A fehér fondanthoz
A barna fondanthoz
A bordó fondanthoz
Összesen
1394
kcal
- 4% Fehérje
- 78% Szénhidrát
- 7% Zsír
A tésztához
-
495g tojás623 kcal
-
345g cukor1335 kcal
-
450g finomliszt1638 kcal
-
0 kcal
A krémhez
-
1100g tej616 kcal
-
343 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
90g finomliszt328 kcal
-
250g margarin1793 kcal
-
46 kcal
-
300g porcukor1161 kcal
A fehér fondanthoz
A barna fondanthoz
-
2g zselatin7 kcal
-
12g víz0 kcal
-
5g margarin36 kcal
-
14g méz43 kcal
-
46 kcal
-
700g porcukor2709 kcal
A bordó fondanthoz
Összesen
16701
kcal
- 4% Fehérje
- 78% Szénhidrát
- 7% Zsír
A tésztához
-
9g tojás11 kcal
-
6.3g cukor24 kcal
-
8.2g finomliszt30 kcal
-
0 kcal
A krémhez
-
20g tej11 kcal
-
1.6g csokoládés pudingpor6 kcal
-
1.1g cukor4 kcal
-
1.6g finomliszt6 kcal
-
4.6g margarin33 kcal
-
0.4g cukrozatlan kakaópor1 kcal
-
5.5g porcukor21 kcal
A fehér fondanthoz
A barna fondanthoz
-
0g zselatin0 kcal
-
0.2g víz0 kcal
-
0.1g margarin1 kcal
-
0.3g méz1 kcal
-
0.4g cukrozatlan kakaópor1 kcal
-
12.7g porcukor49 kcal
A bordó fondanthoz
Összesen
303
kcal
- 4% Fehérje
- 78% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 13.3 g
Zsír
-
Összesen 24.3 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 135 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 453.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 29 mg
-
Kálcium 140 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 32 mg
-
Foszfor 147 mg
-
Nátrium 103 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 286.3 g
-
Cukor 243 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 43.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 242 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 30 micro
-
K vitamin: 21 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 30 micro
-
Kolin: 115 mg
-
Retinol - A vitamin: 231 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 137 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 192 micro
Összesen
1394
kcal
- 4% Fehérje
- 78% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 159.7 g
Zsír
-
Összesen 292.2 g
-
Telített zsírsav 70 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 123 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 76 g
-
Koleszterin 1620 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5446.3 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 342 mg
-
Kálcium 1675 mg
-
Vas 22 mg
-
Magnézium 384 mg
-
Foszfor 1768 mg
-
Nátrium 1235 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3435.1 g
-
Cukor 2911 mg
-
Élelmi rost 30 mg
VÍZ
-
Összesen 527.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2908 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 29 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 357 micro
-
K vitamin: 255 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 362 micro
-
Kolin: 1376 mg
-
Retinol - A vitamin: 2771 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1647 micro
-
β-crypt 39 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2303 micro
Összesen
16701
kcal
- 4% Fehérje
- 78% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 2.9 g
Zsír
-
Összesen 5.3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 30 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 99.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 30 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 32 mg
-
Nátrium 22 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 62.6 g
-
Cukor 53 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 9.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 53 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 25 mg
-
Retinol - A vitamin: 50 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 30 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 42 micro
Összesen
303
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
9 db tojás
-
3 bögre finomliszt
A krémhez
-
11 dl tej
-
2 csomag csokoládés pudingpor
-
6 ek cukor
-
6 evőkanál finomliszt
-
25 dkg margarin
-
2 ek cukrozatlan kakaópor
-
30 dkg porcukor
A fehér fondanthoz
A barna fondanthoz
A bordó fondanthoz
-
1 teáskanál zselatin
-
2 tk víz
-
8 kávéskanál ételfesték
-
0.5 ek margarin
-
2 teáskanál méz
Elkészítés
A tésztához
- Először a fondant-okat készítsük el, mert könnyebb velük dolgozni, ha állnak pár órát. Kb. 2 kg porcukrot átszitálunk egy tálba (ez elég lesz mind a három színű fondant-hoz). Egy tálba pár evőkanálnyít teszünk, a közepébe mélyedést csinálunk (oda öntjük majd a zselatinos részt).
- A barna fondant-hoz átszitáljuk a kakaóport, és egy másik tálba ismét teszünk porcukrot, amelybe hozzátesszük a kakaóport, és abba is kis mélyedést csinálunk.
- Gőz felett a zselatint felolvasztjuk a vízben, hozzáadjuk a margarint és a mézet (a pirosnál az ételfestéket is).
- Ha elolvadt a margarin is, hozzáöntjük az előzőleg átszitált porcukor egy részéhez.
- Először kanállal, majd kézzel összedolgozzuk a masszát, addig adagolunk hozzá porcukrot, ameddig puha gyurma állaga nem lesz.
- Fóliába csomagoljuk mind a három színt, és félretesszük.
- A tészta készítésébe kezdünk. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet (esetleg a kakaóport), összekeverjük, formába öntjük, és megsütjük.
- A krémhez 3 dl tejet elkezdünk melegíteni, egy tálba pedig összekavarjuk a csokis pudingport, 3 ek cukrot és 3 ek lisztet, majd 2 dl tejjel összekavarjuk, és a meleg tejhez öntjük.
- Egy lábasba melegítjük a margarint, hozzáadunk fél dl tejet, 1 ek kakaóport és 15 dkg porcukrot (még sose tudtam kimérni, 5 ek-al szoktam tenni).
- Mikor a puding kezd sűrűsödni, összeöntjük, és sűrűre főzzük.
- A torta összeállítása következik. Mikor a krém kihűlt, megkenjük a lapokat és az egész tortát körbe bevonjuk a krémmel. Betesszük a hűtőbe, és ha kicsit megdermedt a krém, akkor ammennyire lehet, annyira elsímítjuk a krémet az oldalán és a tetején.
- Porcukros felületen kinyújtjuk a fehér fondant-t, és a tortára tesszük, ügyelve, hogy ne szakadjon el, ne gyűrődjön meg. Szépen körbeigazítjuk, a felesleget az aljánál levágjuk. (Erről is itt egy videó : bevonjuk a tortát fondant-tal )
- Kinyújtjuk a barna fondant-t, kb. fél centi széles csíkokat vágunk belőle, felszeleteljük akkora darabokra, hogy a torta aljától majdnem a tetejéig éje.
- Egy kis edényben kevés vízzel olvasztunk a fehér fondantból egy darabot, ez lesz a ragasztónk, és ezzel szépen felragasztgatjuk a torta oldalára a csíkokat .
- A bordó fondant-t kézzel sodorjuk "kígyóvá", majd kínyújtjuk oldalírányba, egyenesre vágjuk a szélét olyan 6-7 cm szélesre. Ezt a torta peremére fektetjük, hogy körbeérjen. Ezt is ráragasztjuk.
- A dobverőket két kisebb "kígyóból" készitem, a rózsa készítéséhez pedig itt egy kis videós segítség: Fondant rózsa készítése
- Sütés hőfoka: 175 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 26cm-s tortaforma
- Sütés ideje: 15 perc
- Receptkönyvben: 45
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 19123
- Feltöltés dátuma: 2010. november 19.
Ajánló
Ajánlom mindenkinek, aki szívesen lepi meg ismerőseit, szeretteit, gyermekeit saját készítésű különleges tortákkal.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
Ez a torta a sogórnőm születésnapjára készült. Igazából három felől szedtem össze a tortát: a krém a Eebra süti recepjéből van, a tészta a Bögrés sütemények könyvből, a fondant készítést pedig Kiskukától lestem el, akinek hálás köszönet érte. Érdemes megnézni csodálatos tortakölteményeit.