Dobos-torta Nassoló Naplopótól
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Nassoló Naplopó
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
- 6% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 20% Zsír
A fehér tésztához
-
14g tojás17 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
22g finomliszt80 kcal
-
83 kcal
-
9g tej5 kcal
-
1g sütőpor0 kcal
A kakaós tésztához
-
14g tojás17 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
6 kcal
-
22g finomliszt80 kcal
-
83 kcal
-
9g tej5 kcal
-
1g sütőpor0 kcal
A krémhez
-
14g tojás17 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
5 kcal
-
15g vaj108 kcal
-
16g étcsokoládé89 kcal
-
6 kcal
A karamellhez
-
25g cukor97 kcal
Összesen
880
kcal
- 6% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 20% Zsír
A fehér tésztához
-
110g tojás138 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
175g finomliszt637 kcal
-
75g napraforgó olaj663 kcal
-
75g tej42 kcal
-
6g sütőpor3 kcal
A kakaós tésztához
-
110g tojás138 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
46 kcal
-
175g finomliszt637 kcal
-
75g napraforgó olaj663 kcal
-
75g tej42 kcal
-
6g sütőpor3 kcal
A krémhez
-
110g tojás138 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
120g vaj860 kcal
-
130g étcsokoládé710 kcal
-
46 kcal
A karamellhez
-
200g cukor774 kcal
Összesen
7050
kcal
- 6% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 20% Zsír
A fehér tésztához
-
5.9g tojás7 kcal
-
5.3g cukor21 kcal
-
2.1g cukor8 kcal
-
9.3g finomliszt34 kcal
-
35 kcal
-
4g tej2 kcal
-
0.3g sütőpor0 kcal
A kakaós tésztához
-
5.9g tojás7 kcal
-
5.3g cukor21 kcal
-
2.1g cukor8 kcal
-
1.1g cukrozatlan kakaópor2 kcal
-
9.3g finomliszt34 kcal
-
35 kcal
-
4g tej2 kcal
-
0.3g sütőpor0 kcal
A krémhez
-
5.9g tojás7 kcal
-
5.3g cukor21 kcal
-
0.5g vaníliás cukor2 kcal
-
6.4g vaj46 kcal
-
6.9g étcsokoládé38 kcal
-
1.1g cukrozatlan kakaópor2 kcal
A karamellhez
-
10.7g cukor41 kcal
Összesen
373
kcal
- 6% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 11.5 g
Zsír
-
Összesen 40.9 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 169 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 805.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 28 mg
-
Kálcium 179 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 64 mg
-
Foszfor 342 mg
-
Nátrium 188 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 121.3 g
-
Cukor 82 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 35.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 161 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 30 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 30 micro
-
Kolin: 115 mg
-
Retinol - A vitamin: 159 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 28 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 197 micro
Összesen
880
kcal
- 6% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 92.3 g
Zsír
-
Összesen 327.5 g
-
Telített zsírsav 119 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 123 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 67 g
-
Koleszterin 1349 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6440.6 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 222 mg
-
Kálcium 1429 mg
-
Vas 27 mg
-
Magnézium 508 mg
-
Foszfor 2733 mg
-
Nátrium 1500 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 970.7 g
-
Cukor 660 mg
-
Élelmi rost 33 mg
VÍZ
-
Összesen 285.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1288 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 68 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 238 micro
-
K vitamin: 30 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 244 micro
-
Kolin: 917 mg
-
Retinol - A vitamin: 1270 micro
-
α-karotin 9 micro
-
β-karotin 223 micro
-
β-crypt 27 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1579 micro
Összesen
7050
kcal
- 6% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 4.9 g
Zsír
-
Összesen 17.5 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 72 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 344.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 76 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 27 mg
-
Foszfor 146 mg
-
Nátrium 80 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 51.9 g
-
Cukor 35 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 15.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 69 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 49 mg
-
Retinol - A vitamin: 68 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 12 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 84 micro
Összesen
373
kcal
Hozzávalók
A fehér tésztához
-
2 db tojás
-
100 g cukor
-
175 g finomliszt
-
75 ml napraforgó olaj
-
75 ml tej
-
0.5 csomag sütőpor
A kakaós tésztához
-
2 db tojás
-
100 g cukor
-
2 ek cukrozatlan kakaópor
-
75 ml napraforgó olaj
-
75 ml tej
-
0.5 csomag sütőpor
A krémhez
-
2 db tojás
-
10 dkg cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
12 dkg vaj
-
13 dkg étcsokoládé
-
2 dkg cukrozatlan kakaópor
A karamellhez
-
20 dkg cukor
Elkészítés
A fehér tésztához
- Először is kimérünk mindent.
- A habverő üstjébe mérjük az olajat, tejet, a nagyobb adag cukrot, és a tojások sárgáját, amit kicsit össze is keverünk, majd hozzákeverjük az előzőleg jól elvegyített lisztet, kakaót és sütőport is.
- Először csak lassú, majd 1-2 percig magasabb fokozaton verjük, míg kissé kivilágosodik.
- A tojásfehérjéket a kevesebb cukorral, pár csepp citromlével és egy csipet sóval kemény habbá verjük.
- Kis adagokban keverjük a kakaós masszához.
- Először fellazítjuk a krémet, majd óvatosan beleforgatjuk a maradék fehérjét.
- A sima tésztával ugyanígy járunk el, a folyamat megegyezik, csak kakaómentesen.
- Egy magasabb falú tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd a két színű masszánkat felváltva adagoljuk bele. Nem fog sikerülni, hogy csíkos tésztát kapjunk, de megpróbálhatjuk! :)
- Kicsit ütögessük teljes aljjal az asztalhoz, hogy a légbuborékok eltávozzanak a tésztából, majd előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
- Amikor megsült a tésztánk, fejjel lefelé sütőpapírra borítjuk, kicsit megnyomkodjuk a tetejét, ha púposra sült volna, ezáltal a sütemény súlya visszanyomja a kiemelkedést.
- Konyharuhával letakarjuk és hagyjuk kihűlni.
- A széleit levágjuk ezzel egy szép, szabályos téglatestet létrehozva, a tetejét pedig fél cm-es vastagon vízszintesen egyben levágjuk. (Erre kerül majd a dobos cukor.)
- 8 egyenlő kockára igyekszünk beosztani a nagy tésztánkat.
- A nyolc kockának a közepébe egy pici, ám nagyon éles hámozó késsel és négyzet alakban kivájjuk a belsejét, hogy üreges legyen, de igyekezzünk amennyire lehet egy kis kocka mélyedést vágni, de úgy, hogy ne vágjuk az aljáig át, legyen neki talpa. (Ezzel a tésztával ez a művelet nagyon könnyen kivitelezhető!) Ide fog kerülni a krém.
- Elkészítjük a krémet: A tojást a cukorral és a vaníliás cukorral egy lábasban elkezdjük hevíteni, míg a cukor elolvad.
- Ezután rögtön habverővel addig habosítjuk, míg teljesen ki nem hűl!
- Ha kihűlt a hűtőből kivett vajat felkockázzuk, és robotgéppel hozzákeverjük a tojásos habhoz. (Nem baj, ha darabos lesz.)
- Az étcsokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, a kakaóport csomómentesre keverjük benne, majd hozzáöntjük a vajas masszához és jól elkeverjük.
- Hűtőbe tesszük picit, mert itt még elég folyós, kicsit kell dermednie.
- Ha a krémünk meghűlt, teletöltjük a kockáinkat, majd félretesszük (hűtőbe dermedni.)
- Elővesszük a tetejéről levágott vékony lapot, és elkezdjük a cukrot karamellizálni.
- Amikor már megolvadt és világos barna színű, akkor rácsurgatjuk a lapunk közepére, és egy kenőkéssel szépen óvatosan igyekszünk egyenletesen elsimítani a tésztán. Nem baj, ha körbe lecsurog.
- Egy széles pengéjű kés élét és fokát is bevajazzunk, majd bejelöljük, hogy fogjuk elvágni a karamelllapot (8 egyenlő négyzetre igyekezzünk).
- Majd ha kicsit megszilárdult, akkor a kés élét ráhelyezve picit rácsapunk, és eltörik szépen a karamelles lap.
- Ha maradt még a krémből, akkor apró csokirózsákat nyomhatunk 1-1 lap tetejére, illetve körbe a kockáink tetejére, hogy rátapadjon a karamellás kalap.
- Hűtőbe tesszük.
- Sütés hőfoka: 175 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 32x19
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 121
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 15511
- Feltöltés dátuma: 2012. május 20.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Nassoló Naplopó
17 recept
Nagyon szeretem a dobos tortát. Ezzel a tésztával és ezzel a krémmel isteni finom! A krém lágyan olvad a szádban, a tészta puha, a karamell pedig finoman ropog a fogaid között... Nincs mindig alkalmam tortát sütni és egyébként sem árt néha újítani. Mivel nincs Zila formám, ezért gondoltam házilag oldom meg, hogy olyan különlegessé varázsoljam ezt a desszertet, és milyen jól tettem! A családom legnagyobb örömére sikeresen elkészült és el is fogyott! :)