Diós-birsalmás linzerkarika
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 3% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 14% Zsír
A birslekvárhoz
-
38g birsalma13 kcal
-
38g víz0 kcal
-
13g barna cukor48 kcal
-
33g narancs11 kcal
-
21g citrom3 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0g rózsavíz0 kcal
-
2g gyömbér1 kcal
A linzertésztához
-
31g finomliszt114 kcal
-
0g só0 kcal
-
6g dió41 kcal
-
13g porcukor48 kcal
-
5 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
3g tojássárgája8 kcal
-
0 kcal
Az összeállításhoz
-
4g dió25 kcal
-
4g gyömbér3 kcal
-
3g barna cukor10 kcal
-
0 kcal
-
4g porcukor15 kcal
Összesen
524
kcal
- 3% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 14% Zsír
A birslekvárhoz
-
300g birsalma104 kcal
-
300g víz0 kcal
-
100g barna cukor380 kcal
-
260g narancs89 kcal
-
170g citrom26 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0g rózsavíz0 kcal
-
12g gyömbér10 kcal
A linzertésztához
-
250g finomliszt910 kcal
-
0g só0 kcal
-
50g dió327 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
200g vaj1434 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
0 kcal
Az összeállításhoz
-
30g dió196 kcal
-
30g gyömbér24 kcal
-
20g barna cukor76 kcal
-
0 kcal
-
30g porcukor116 kcal
Összesen
4185
kcal
- 3% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 14% Zsír
A birslekvárhoz
-
15.9g birsalma6 kcal
-
15.9g víz0 kcal
-
5.3g barna cukor20 kcal
-
13.7g narancs5 kcal
-
9g citrom1 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0g rózsavíz0 kcal
-
0.6g gyömbér1 kcal
A linzertésztához
-
13.2g finomliszt48 kcal
-
0g só0 kcal
-
2.6g dió17 kcal
-
5.3g porcukor20 kcal
-
0.5g vaníliás cukor2 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
10.6g vaj76 kcal
-
1.1g tojássárgája3 kcal
-
0.1g szecsuáni bors0 kcal
Az összeállításhoz
-
1.6g dió10 kcal
-
1.6g gyömbér1 kcal
-
1.1g barna cukor4 kcal
-
0.1g szecsuáni bors0 kcal
-
1.6g porcukor6 kcal
Összesen
220
kcal
- 3% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.9 g
Zsír
-
Összesen 27.9 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 81 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 210.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 54 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 32 mg
-
Foszfor 96 mg
-
Nátrium 13 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 65.9 g
-
Cukor 35 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 101.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 184 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 23 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 32 micro
-
Kolin: 37 mg
-
Retinol - A vitamin: 177 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 60 micro
-
β-crypt 31 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 66 micro
Összesen
524
kcal
- 3% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 47.4 g
Zsír
-
Összesen 223.2 g
-
Telített zsírsav 108 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 57 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 46 g
-
Koleszterin 647 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1687 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 107 mg
-
Kálcium 434 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 260 mg
-
Foszfor 765 mg
-
Nátrium 100 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 527.4 g
-
Cukor 280 mg
-
Élelmi rost 24 mg
VÍZ
-
Összesen 813.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1471 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 187 mg
-
D vitamin: 44 micro
-
K vitamin: 17 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 258 micro
-
Kolin: 295 mg
-
Retinol - A vitamin: 1416 micro
-
α-karotin 29 micro
-
β-karotin 481 micro
-
β-crypt 247 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 527 micro
Összesen
4185
kcal
- 3% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 2.5 g
Zsír
-
Összesen 11.8 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 34 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 89.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 23 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 40 mg
-
Nátrium 5 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27.9 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 43 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 78 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 16 mg
-
Retinol - A vitamin: 75 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 25 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 28 micro
Összesen
220
kcal
Hozzávalók
A birslekvárhoz
-
2 db birsalma
-
300 ml víz
-
100 g barna cukor
-
1 db narancs
-
1 db citrom
-
2 db babérlevél
-
1 db vanília
-
1 hüvelykujjnyi gyömbér
A linzertésztához
-
250 g finomliszt
-
1 csipet só
-
100 g porcukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 citromból nyert citromhéj
-
200 g vaj
-
1 db tojássárgája
-
1 tk szecsuáni bors
Az összeállításhoz
-
30 g dió
-
2 ek barna cukor
-
1 tk szecsuáni bors
-
30 g porcukor
Elkészítés
A birslekvárhoz
- A birsalmát megmossuk, szárazra töröljük, majd meghámozzuk. Negyedeljük, a magházát kivágjuk és félretesszük. A citromot és narancsot (mindkettő legyen kezeletlen héjú) megmossuk, majd egy krumplihámozó segítségével levágjuk a gyümölcsök héját egy hosszú spirálban (a fehér rész már ne kerüljön rá, attól keserű lesz). Mindkét citrust félbevágjuk és kifacsarjuk.
- Egy nagy lábasba tesszük a cukrot, citrom- és narancshéjat, a félbevágott vaníliarudat és kikapart magjait, valamint a babérleveleket. Belehelyezzük a birsalmanegyedeket, majd felöntjük a vízzel, narancs- és citromlével és megszrójuk rózsaszirommal.
- Kevergetve addig melegítjük a fazék tartalmát, míg a cukor el nem olvad, majd a lehető legalacsonyabbra vesszük a lángot és fedő alatt, keverés nélkül három órán keresztül főzzük. Ez idő alatt a birsek vajpuhák lesznek és borostyánszínűek, csakúgy, mint a kompót leve. A gyümölcsöt hagyjuk a levében kihűlni.
- A megfőtt gyümölcsöket leszűrjük (a levet ne öntsük ki, hígítva szörpnek isteni), majd teljesen simára turmixoljuk. A birspürét egy fazékba tesszük, majd közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett 10-15 perc alatt sűrítjük. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A linzertésztához
- Először elkészítjük a barnított vajat. Ehhez fogunk egy egész tömb vajat, majd kockákra vágjuk és egy nagy, világos színű (hogy jobban lássuk a barnulást) serpenyőbe tesszük. Közepes lángon felolvasztjuk, és folyamatos kevergetés közben tovább főzzük. Először látni fogjuk, hogy kis fehér részecskék válnak ki a vajból, ezek fognak idővel aranybarnára pirulni. Nagyjából 5 perc kell ehhez, de ítéljünk a szín és az illat alapján. Ha diós, kellemesen pirult illatokat érzünk, és a részecskék barnára váltanak, elkészültünk. Vigyázzunk, ne égessük oda, mert akkor keserű lesz. A vajat hűtőbe tesszük, míg szilárd nem lesz.
- Egy tálban elkeverjük a lisztet, porcukrot, darált diót, sót, vaníliás cukrot és borsot. Hozzáadjuk a szilárd barnított vajat, majd gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a lisztes alappal, míg olyan lesz az állaga, mint a nedves homok.
- A vajas-lisztes alaphoz adjuk a tojássárgáját, majd gombóccá gyúrjuk az alapanyagokat. Ne dolgozzuk túl: ha összeállt, már ne dagasszuk tovább.
- A tésztagombócot frissentartó fóliába csomagoljuk, majd hűtőbe tesszük 30 percre.
Az összeállításhoz
- A diót és a kandírozott gyömbért durvára vágjuk késsel, majd elkeverjük a borssal és a barna cukorral. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra és kibélelünk két gáztepsit sütőpapírral.
- Elővesszük a hűtőből a tésztánkat, majd lisztezett felületen 2-3 milliméter vastagságúra nyújtjuk. Linzerszúróval kiszaggatjuk és a sütőpapíros tepsikre tesszük őket. A linzerek felső, lyukas felét megszórjuk a diós-gyömbéres keverékkel.
- Betoljuk a sütőbe és 12-15 perc alatt készre sütjük a linzereket. Rácsra tesszük, és hagyjuk teljesen kihűlni őket, majd megtöltjük a birslekvárral. Ez a linzer puhább, mint a klasszikus, így akár rögtön is fogyasztható. Hűvös, száraz helyen tároljuk, nehogy túlpuhuljon.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 0
- Tegnapi nézettség: 33
- 7 napos nézettség: 39
- Össznézettség: 29
- Feltöltés dátuma: 2024. december 03.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
karácsony
kategória:
karácsonyi sütemények
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
Lakos Benedek
381 recept
Megfogtam az összes kedvenc ízemet és alapanyagomat és létrehoztam nekik egy aprósüteményt, ahol boldogan élhetnek együtt. A végeredmény az alábbi karácsonyi linzer, amelyből egy falat is képes bárkit ünnepi hangulatba varázsolni.