r
Nosalty Logó

Diós-birsalmás linzerkarika

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Lakos Benedek
Diós-birsalmás linzerkarika
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 3% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A birslekvárhoz

A linzertésztához

Az összeállításhoz

Összesen 524 kcal
  • 3% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A birslekvárhoz

A linzertésztához

Az összeállításhoz

Összesen 4185 kcal
  • 3% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A birslekvárhoz

A linzertésztához

Az összeállításhoz

Összesen 220 kcal
  • 3% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    27.9 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    81 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    210.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    54 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    32 mg
  • Foszfor
    96 mg
  • Nátrium
    13 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    65.9 g
  • Cukor
    35 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    101.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    184 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    23 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    37 mg
  • Retinol - A vitamin:
    177 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    60 micro
  • β-crypt
    31 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    66 micro
Összesen 524 kcal
  • 3% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    47.4 g

Zsír

  • Összesen
    223.2 g
  • Telített zsírsav
    108 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    57 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    46 g
  • Koleszterin
    647 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1687 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    107 mg
  • Kálcium
    434 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    260 mg
  • Foszfor
    765 mg
  • Nátrium
    100 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    527.4 g
  • Cukor
    280 mg
  • Élelmi rost
    24 mg

VÍZ

  • Összesen
    813.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1471 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    187 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    258 micro
  • Kolin:
    295 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1416 micro
  • α-karotin
    29 micro
  • β-karotin
    481 micro
  • β-crypt
    247 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    527 micro
Összesen 4185 kcal
  • 3% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    2.5 g

Zsír

  • Összesen
    11.8 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    34 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    89.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    23 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    40 mg
  • Nátrium
    5 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27.9 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    43 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    78 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    75 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    25 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    28 micro
Összesen 220 kcal

Hozzávalók

A birslekvárhoz

A linzertésztához

Az összeállításhoz

Elkészítés

A birslekvárhoz

  1. A birsalmát megmossuk, szárazra töröljük, majd meghámozzuk. Negyedeljük, a magházát kivágjuk és félretesszük. A citromot és narancsot (mindkettő legyen kezeletlen héjú) megmossuk, majd egy krumplihámozó segítségével levágjuk a gyümölcsök héját egy hosszú spirálban (a fehér rész már ne kerüljön rá, attól keserű lesz). Mindkét citrust félbevágjuk és kifacsarjuk.
  2. Egy nagy lábasba tesszük a cukrot, citrom- és narancshéjat, a félbevágott vaníliarudat és kikapart magjait, valamint a babérleveleket. Belehelyezzük a birsalmanegyedeket, majd felöntjük a vízzel, narancs- és citromlével és megszrójuk rózsaszirommal.
  3. Kevergetve addig melegítjük a fazék tartalmát, míg a cukor el nem olvad, majd a lehető legalacsonyabbra vesszük a lángot és fedő alatt, keverés nélkül három órán keresztül főzzük. Ez idő alatt a birsek vajpuhák lesznek és borostyánszínűek, csakúgy, mint a kompót leve. A gyümölcsöt hagyjuk a levében kihűlni.
  4. A megfőtt gyümölcsöket leszűrjük (a levet ne öntsük ki, hígítva szörpnek isteni), majd teljesen simára turmixoljuk. A birspürét egy fazékba tesszük, majd közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett 10-15 perc alatt sűrítjük. Hagyjuk teljesen kihűlni.

A linzertésztához

  1. Először elkészítjük a barnított vajat. Ehhez fogunk egy egész tömb vajat, majd kockákra vágjuk és egy nagy, világos színű (hogy jobban lássuk a barnulást) serpenyőbe tesszük. Közepes lángon felolvasztjuk, és folyamatos kevergetés közben tovább főzzük. Először látni fogjuk, hogy kis fehér részecskék válnak ki a vajból, ezek fognak idővel aranybarnára pirulni. Nagyjából 5 perc kell ehhez, de ítéljünk a szín és az illat alapján. Ha diós, kellemesen pirult illatokat érzünk, és a részecskék barnára váltanak, elkészültünk. Vigyázzunk, ne égessük oda, mert akkor keserű lesz. A vajat hűtőbe tesszük, míg szilárd nem lesz.
  2. Egy tálban elkeverjük a lisztet, porcukrot, darált diót, sót, vaníliás cukrot és borsot. Hozzáadjuk a szilárd barnított vajat, majd gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a lisztes alappal, míg olyan lesz az állaga, mint a nedves homok.
  3. A vajas-lisztes alaphoz adjuk a tojássárgáját, majd gombóccá gyúrjuk az alapanyagokat. Ne dolgozzuk túl: ha összeállt, már ne dagasszuk tovább.
  4. A tésztagombócot frissentartó fóliába csomagoljuk, majd hűtőbe tesszük 30 percre.

Az összeállításhoz

  1. A diót és a kandírozott gyömbért durvára vágjuk késsel, majd elkeverjük a borssal és a barna cukorral. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra és kibélelünk két gáztepsit sütőpapírral.
  2. Elővesszük a hűtőből a tésztánkat, majd lisztezett felületen 2-3 milliméter vastagságúra nyújtjuk. Linzerszúróval kiszaggatjuk és a sütőpapíros tepsikre tesszük őket. A linzerek felső, lyukas felét megszórjuk a diós-gyömbéres keverékkel.
  3. Betoljuk a sütőbe és 12-15 perc alatt készre sütjük a linzereket. Rácsra tesszük, és hagyjuk teljesen kihűlni őket, majd megtöltjük a birslekvárral. Ez a linzer puhább, mint a klasszikus, így akár rögtön is fogyasztható. Hűvös, száraz helyen tároljuk, nehogy túlpuhuljon.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 33
  • 7 napos nézettség: 39
  • Össznézettség: 29
  • Feltöltés dátuma: 2024. december 03.

Receptkategóriák

további kategória: karácsony kategória: karácsonyi sütemények

Receptjellemzők

Diós-birsalmás linzerkarika
Lakos Benedek 381 recept

Megfogtam az összes kedvenc ízemet és alapanyagomat és létrehoztam nekik egy aprósüteményt, ahol boldogan élhetnek együtt. A végeredmény az alábbi karácsonyi linzer, amelyből egy falat is képes bárkit ünnepi hangulatba varázsolni.

Hozzávalók

A birslekvárhoz

A linzertésztához

Az összeállításhoz

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...