Dédmamám mézese
- 5% Fehérje
- 72% Szénhidrát
- 6% Zsír
A mézeskalácshoz
-
50g finomliszt182 kcal
-
25g méz76 kcal
-
8g vaj57 kcal
-
8g barna cukor30 kcal
-
6g tojás7 kcal
-
1g sütőpor1 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
0g narancshéj0 kcal
-
1g narancslé0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g gyömbérpor0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g ánizs0 kcal
A díszítéshez
-
4g tojásfehérje2 kcal
-
20g porcukor77 kcal
-
1g citromlé0 kcal
- 5% Fehérje
- 72% Szénhidrát
- 6% Zsír
A mézeskalácshoz
-
500g finomliszt1820 kcal
-
250g méz760 kcal
-
80g vaj574 kcal
-
80g barna cukor304 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
3g narancshéj3 kcal
-
8g narancslé4 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g gyömbérpor0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g ánizs0 kcal
A díszítéshez
-
40g tojásfehérje21 kcal
-
200g porcukor774 kcal
-
8g citromlé2 kcal
- 5% Fehérje
- 72% Szénhidrát
- 6% Zsír
A mézeskalácshoz
-
40.4g finomliszt147 kcal
-
20.2g méz61 kcal
-
6.5g vaj46 kcal
-
6.5g barna cukor25 kcal
-
4.4g tojás6 kcal
-
1g sütőpor0 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
0.2g narancshéj0 kcal
-
0.6g narancslé0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g gyömbérpor0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g ánizs0 kcal
A díszítéshez
-
3.2g tojásfehérje2 kcal
-
16.1g porcukor62 kcal
-
0.6g citromlé0 kcal
- 5% Fehérje
- 72% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.4 g
Zsír
-
Összesen 7.5 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 35 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 446.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 110 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 187 mg
-
Nátrium 114 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 87.2 g
-
Cukor 49 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 20.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 63 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 22 mg
-
Retinol - A vitamin: 61 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 34 micro
- 5% Fehérje
- 72% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 63.8 g
Zsír
-
Összesen 74.5 g
-
Telített zsírsav 43 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 21 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 352 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4462.7 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 197 mg
-
Kálcium 1101 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 141 mg
-
Foszfor 1867 mg
-
Nátrium 1136 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 872.2 g
-
Cukor 485 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 207.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 626 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 15 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 167 micro
-
Kolin: 218 mg
-
Retinol - A vitamin: 614 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 129 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 344 micro
- 5% Fehérje
- 72% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.1 g
Zsír
-
Összesen 6 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 28 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 360.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 89 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 151 mg
-
Nátrium 92 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 70.4 g
-
Cukor 39 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 16.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 51 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 50 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 10 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 28 micro
Hozzávalók
A mézeskalácshoz
-
50 dkg finomliszt
-
25 dkg méz
-
8 dkg vaj
-
8 dkg barna cukor
-
1 db tojás
-
1 csomag sütőpor
-
0.5 citromból nyert citromhéj
-
0.5 narancsból nyert narancshéj
-
1 evőkanál narancslé
-
fahéj ízlés szerint
-
gyömbérpor ízlés szerint
-
szegfűbors ízlés szerint
-
ánizs ízlés szerint
A díszítéshez
-
1 db tojásfehérje
-
20 dkg porcukor
-
1 ek citromlé
Elkészítés
A mézeskalácshoz
- Előmelegítjük a sütőt 150 °C-ra.
- A mézet, cukrot és vajat egy kisebb lábosba mérjük, majd kis lángon addig langyosítjuk, míg a vaj fel nem olvad benne. Közben egy nagyobb edénybe kimérjük a lisztet, és hozzákeverjük a fűszereket, a narancs és a citrom héját, valamint a sütőport.
- A vaj felolvadása után a mézes masszát lassan rácsurgatjuk a lisztes keverékre, hozzáadjuk a tojást és a narancslevet,és egyneműre dolgozzuk. Nyújtás előtt 1-2 óra hosszat pihentessük hűtőben.
- Pihentetés után lisztezett deszkán pár mm vastagságúra nyújtjuk, majd figurákat szaggatunk belőle. Ezeket sütőpapírral bélelt tepsiben 5-6 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Ha nem szeretjük keményen (keksznél nem sokkal puhább), miután kihűlt, néhány szelet almávalvagy pár gerezd naranccsal együttlezártfémdobozba téve pár nap alatt megpuhul. Ha keményen is szeretjük (én például jobban szeretem úgy), akár már langyosan is nekiláthatunk a díszítésnek.
- A cukormázhoz a tojásfehérjét felverjük, és hozzászitálunk annyi porcukrot, hogy sűrű, jól kezelhető masszát kapjunk. Közben keverjük hozzá az egy kanál citromlevet, ami nem elengedhetetlen, de véleményem szerint sokkal finomabb citromlével.
- A masszát habzsákbavagy levágott sarkú uzsonnás zacskóbatöltjük, és fantáziánkat szabadon engedvedíszítjük vele a mézeskalács figurákat. ;)
- Sütés hőfoka: 150 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 5 perc
- Elkészítettem: 15 alkalommal
- Receptkönyvben: 46
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 25720
- Feltöltés dátuma: 2013. április 02.
Ajánló
Mi, mielőtt kikerülne a Nagy Süteményestálra Szenteste, egy napra a mélyhűtőbe tesszük, és még szinte fagyosan tálaljuk. A fagyasztástól valahogy fellazul egy kicsit, és (legalábbis a mi esetünkben) még finomabb lesz. Egyébként elkészítése roppant egyszerű, biztos vagyok benne, hogy magamfajta kezdőknek sem okoz problémát.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
A nem éppen március végére jellemző időjárás inspirálta "pótkarácsony" alkalmával most igen szokatlan időpontban (március 25.) készítettük el közös erővel itthon azt az édességet, ami már a dédmamám ünnepi asztaláról sem hiányzott, és ez a jó hagyomány azóta sem veszett ki a családból. Sajnos úgy sosem tudjuk elkészíteni, ahogy ő tudta, az évtizedes rutin egyelőre még hiányzik, de remélem, egy napon majd én is hozzá tudom tenni azt a pluszt, amitől az övé olyan volt, amilyen. Mindenesetre a karácsonyi készülődés elengedhetetlen része a családunkban, s semmi sem pótolhatja azt a hangulatot, amit a friss mézeskalács konyhát belengő fűszeres illata idéz fel. Remélem, ti is olyan szeretettel fogyasztjátok majd, ahogy én írok róla. Jó étvágyat!