Darakása lepény spenóttal és tükörtojással
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Cafika
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
- 11% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 22% Zsír
A lepényhez
-
250g tej140 kcal
-
0g só0 kcal
-
171 kcal
-
25g pecorino sajt97 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
30g vaj215 kcal
-
50g sajt176 kcal
A spenóthoz
-
250g spenót41 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A tükörtojáshoz
A tálaláshoz
-
10g parmezán sajt39 kcal
-
20g olívaolaj177 kcal
-
2g szezámmag11 kcal
Összesen
1355
kcal
- 11% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 22% Zsír
A lepényhez
-
500g tej280 kcal
-
0g só0 kcal
-
100g gluténmentes gríz342 kcal
-
50g pecorino sajt194 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
60g vaj430 kcal
-
100g sajt352 kcal
A spenóthoz
-
500g spenót83 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
32g napraforgó olaj283 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A tükörtojáshoz
A tálaláshoz
-
20g parmezán sajt78 kcal
-
40g olívaolaj354 kcal
-
4g szezámmag23 kcal
Összesen
2713
kcal
- 11% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 22% Zsír
A lepényhez
-
31.4g tej18 kcal
-
0g só0 kcal
-
6.3g gluténmentes gríz21 kcal
-
3.1g pecorino sajt12 kcal
-
3.5g tojás4 kcal
-
3.8g vaj27 kcal
-
6.3g sajt22 kcal
A spenóthoz
A tükörtojáshoz
-
6.9g tojás9 kcal
-
0.5g napraforgó olaj4 kcal
-
0g só0 kcal
A tálaláshoz
-
1.3g parmezán sajt5 kcal
-
2.5g olívaolaj22 kcal
-
0.3g szezámmag1 kcal
Összesen
169
kcal
- 11% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 49.4 g
Zsír
-
Összesen 102.1 g
-
Telített zsírsav 40 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 41 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 429 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3247.7 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 39 mg
-
Kálcium 1250 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 187 mg
-
Foszfor 699 mg
-
Nátrium 1060 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 57.2 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 253.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1344 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 16 mg
-
C vitamin: 52 mg
-
D vitamin: 72 micro
-
K vitamin: 886 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 396 micro
-
Kolin: 265 mg
-
Retinol - A vitamin: 494 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 10196 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 22322 micro
Összesen
1355
kcal
- 11% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 98.9 g
Zsír
-
Összesen 204.1 g
-
Telített zsírsav 79 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 82 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 26 g
-
Koleszterin 858 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6495.3 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 78 mg
-
Kálcium 2500 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 373 mg
-
Foszfor 1399 mg
-
Nátrium 2119 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 114.4 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 507.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2688 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 33 mg
-
C vitamin: 105 mg
-
D vitamin: 144 micro
-
K vitamin: 1772 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 792 micro
-
Kolin: 529 mg
-
Retinol - A vitamin: 988 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 20391 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 44645 micro
Összesen
2713
kcal
- 11% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 6.2 g
Zsír
-
Összesen 12.8 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 54 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 408.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 157 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 23 mg
-
Foszfor 88 mg
-
Nátrium 133 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 31.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 169 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 111 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 50 micro
-
Kolin: 33 mg
-
Retinol - A vitamin: 62 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1282 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2806 micro
Összesen
169
kcal
Hozzávalók
A lepényhez
A spenóthoz
-
4 gerezd fokhagyma
-
4 ek napraforgó olaj
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
A tükörtojáshoz
-
2 db tojás
-
1 ek napraforgó olaj
-
1 csipet só
A tálaláshoz
-
20 g parmezán sajt
-
5 ek olívaolaj
-
2 teáskanál szezámmag
Elkészítés
A lepényhez
- A tejet felforraljuk, sózzuk, majd a grízt nagyon sűrűre főzzük. Gluténmentes gríz esetén lehet, hogy több tej, illetve gríz fog kelleni hozzá, de ezt már szemre látjuk. (Az eredeti recept rendes búzadarával készült, azzal nem készítettem el.) Ha jó sűrű, akkor levesszük a tűzről, belekeverjük a pecorino sajtot, a vajat és 1 tojást is, jól beledolgozzuk, majd hagyjuk kihűlni.
- Közben 1 nagyobb serpenyőben a kiolvasztott spenótot feltesszük a tűzre, hozzáadunk 4 evőkanál olajat, a megtisztított fokhagymát, sózzuk, borsozzuk majd kis lángon hagyjuk párolódni. Néha-néha megkeverjük.
- Ha kihűlt a darakásánk, egy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, szépen ellapítjuk, kb. 1,5 cm vastagságra, és mehet is be az előmelegített sütőbe 25 percre.
- Közben a kemény sajtokat vékony kis darabokra metéljük, 25 perc után a tepsis darakása tetejére szórjuk, közben ellenőrizzük, hogy megsült-e, nem-e nyers még. Sajtostul még 5 percig sütjük.
- Egy kisebb serpenyőben a szezámmagokat olaj nélkül megpirítjuk, majd egy kis tálra helyezzük.
- Ezután elkészítjük a tükörtojást ugyanebben a serpenyőben, 1 evőkanál olajat felhevítünk, szétforgatjuk az olajat, majd a 2 tojást óvatosan beletörjük, hogy a sárgája ne essen szét, és kis lángon (én csak az egyik oldalról) készre sütjük, a sárgáját csipet sóval megszórjuk.
- Már csak a tálalás hiányzik, a darakása lepényt felkockázzuk, tányérra helyezzük. Óvatosan rárakjuk a kész tükörtojást. Köretnek mellé mehet az összekevert spenót, amit reszelt parmezánnal és a szezámmaggal díszítünk.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 26
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 1129
- Feltöltés dátuma: 2014. február 02.
Ajánló
Kis könnyű vacsora. A spenótba még dobhatunk a végén egy kis darabka vajat, ettől még finomabb lesz. A kemény sajtot kedvünk és ízlésünk szerint variálhatjuk, kitűnő goronzolával is.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Cafika
156 recept
Az alapötletet egy olasz receptes magazinban találtam, nagyon érdekesnek tűnt, így elkészítettem. Nagyon ízlett mindenkinek, így ez a recept is többször lesz majd nálunk elkészítve.