r
Nosalty Logó

Darakása lepény spenóttal és tükörtojással

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Cafika
Darakása lepény spenóttal és tükörtojással
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 11% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A lepényhez

A spenóthoz

A tükörtojáshoz

A tálaláshoz

Összesen 1355 kcal
  • 11% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A lepényhez

A spenóthoz

A tükörtojáshoz

A tálaláshoz

Összesen 2713 kcal
  • 11% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A lepényhez

A spenóthoz

A tükörtojáshoz

A tálaláshoz

Összesen 169 kcal
  • 11% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    49.4 g

Zsír

  • Összesen
    102.1 g
  • Telített zsírsav
    40 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    41 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    429 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3247.7 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    39 mg
  • Kálcium
    1250 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    187 mg
  • Foszfor
    699 mg
  • Nátrium
    1060 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    57.2 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    253.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1344 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    52 mg
  • D vitamin:
    72 micro
  • K vitamin:
    886 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    396 micro
  • Kolin:
    265 mg
  • Retinol - A vitamin:
    494 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    10196 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    22322 micro
Összesen 1355 kcal
  • 11% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    98.9 g

Zsír

  • Összesen
    204.1 g
  • Telített zsírsav
    79 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    82 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    26 g
  • Koleszterin
    858 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6495.3 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    78 mg
  • Kálcium
    2500 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    373 mg
  • Foszfor
    1399 mg
  • Nátrium
    2119 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    114.4 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    507.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2688 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    33 mg
  • C vitamin:
    105 mg
  • D vitamin:
    144 micro
  • K vitamin:
    1772 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    792 micro
  • Kolin:
    529 mg
  • Retinol - A vitamin:
    988 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20391 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    44645 micro
Összesen 2713 kcal
  • 11% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    12.8 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    408.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    157 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    88 mg
  • Nátrium
    133 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    31.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    169 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    111 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    50 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    62 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1282 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2806 micro
Összesen 169 kcal

Hozzávalók

A lepényhez

A spenóthoz

A tükörtojáshoz

A tálaláshoz

Elkészítés

A lepényhez

  1. A tejet felforraljuk, sózzuk, majd a grízt nagyon sűrűre főzzük. Gluténmentes gríz esetén lehet, hogy több tej, illetve gríz fog kelleni hozzá, de ezt már szemre látjuk. (Az eredeti recept rendes búzadarával készült, azzal nem készítettem el.) Ha jó sűrű, akkor levesszük a tűzről, belekeverjük a pecorino sajtot, a vajat és 1 tojást is, jól beledolgozzuk, majd hagyjuk kihűlni.
  2. Közben 1 nagyobb serpenyőben a kiolvasztott spenótot feltesszük a tűzre, hozzáadunk 4 evőkanál olajat, a megtisztított fokhagymát, sózzuk, borsozzuk majd kis lángon hagyjuk párolódni. Néha-néha megkeverjük.
  3. Ha kihűlt a darakásánk, egy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, szépen ellapítjuk, kb. 1,5 cm vastagságra, és mehet is be az előmelegített sütőbe 25 percre.
  4. Közben a kemény sajtokat vékony kis darabokra metéljük, 25 perc után a tepsis darakása tetejére szórjuk, közben ellenőrizzük, hogy megsült-e, nem-e nyers még. Sajtostul még 5 percig sütjük.
  5. Egy kisebb serpenyőben a szezámmagokat olaj nélkül megpirítjuk, majd egy kis tálra helyezzük.
  6. Ezután elkészítjük a tükörtojást ugyanebben a serpenyőben, 1 evőkanál olajat felhevítünk, szétforgatjuk az olajat, majd a 2 tojást óvatosan beletörjük, hogy a sárgája ne essen szét, és kis lángon (én csak az egyik oldalról) készre sütjük, a sárgáját csipet sóval megszórjuk.
  7. Már csak a tálalás hiányzik, a darakása lepényt felkockázzuk, tányérra helyezzük. Óvatosan rárakjuk a kész tükörtojást. Köretnek mellé mehet az összekevert spenót, amit reszelt parmezánnal és a szezámmaggal díszítünk.
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 26
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 1129
  • Feltöltés dátuma: 2014. február 02.

Ajánló

Kis könnyű vacsora. A spenótba még dobhatunk a végén egy kis darabka vajat, ettől még finomabb lesz. A kemény sajtot kedvünk és ízlésünk szerint variálhatjuk, kitűnő goronzolával is.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Az alapötletet egy olasz receptes magazinban találtam, nagyon érdekesnek tűnt, így elkészítettem. Nagyon ízlett mindenkinek, így ez a recept is többször lesz majd nálunk elkészítve.

Hozzávalók

A lepényhez

A spenóthoz

A tükörtojáshoz

A tálaláshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...