r
Nosalty Logó

Cureki - görög húsvéti kalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Cureki - görög húsvéti kalács
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
  • 9% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 571 kcal
  • 9% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 4570 kcal
  • 9% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 277 kcal
  • 9% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16 g

Zsír

  • Összesen
    19 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    183 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1119.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    42 mg
  • Kálcium
    82 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    41 mg
  • Foszfor
    208 mg
  • Nátrium
    743 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    83 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    60.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    148 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    35 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    69 micro
  • Kolin:
    138 mg
  • Retinol - A vitamin:
    146 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    25 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    183 micro
Összesen 571 kcal
  • 9% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    127.9 g

Zsír

  • Összesen
    152.1 g
  • Telített zsírsav
    66 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    54 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    1463 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8958 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    332 mg
  • Kálcium
    656 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    328 mg
  • Foszfor
    1662 mg
  • Nátrium
    5945 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    664.2 g
  • Cukor
    134 mg
  • Élelmi rost
    25 mg

VÍZ

  • Összesen
    485.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1183 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    18 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    280 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    554 micro
  • Kolin:
    1101 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1166 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    197 micro
  • β-crypt
    33 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1464 micro
Összesen 4570 kcal
  • 9% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.8 g

Zsír

  • Összesen
    9.2 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    89 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    543.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    40 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    101 mg
  • Nátrium
    361 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.3 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    29.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    72 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    67 mg
  • Retinol - A vitamin:
    71 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    89 micro
Összesen 277 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Egy kis fazékba beleöntünk 1,5 dl vizet, beletördeljük a fahéjrudakat, és felforraljuk. Forrás után elzárjuk a tüzet, s hagyjuk ázni a vízben 10 percig. Ezután leszűrjük, és félretesszük a vizet.
  2. Az élesztőt elmorzsoljuk 1 dl langyos tejben, s egy kávéskanál cukrot adunk hozzá. Belekeverünk két ek lisztet, s simára kavargatjuk. Olajozott fóliával lefedjük, s félretesszük 1 órára.
  3. Egy tálba szitáljuk az összes lisztet, belekeverjük a sót és 1 tk őrölt szegfűborsot. Megmelegítjük a maradék 1 dl tejet, és felolvasztjuk a 10 dkg vajat, s hagyjuk visszahűlni egy kicsit.
  4. A két tojást a 12 dkg cukorral habosra kavarjuk egy tálban.
  5. Amint az élesztő ideje letelt, hozzáöntjük a liszthez, és belerakjuk a felolvasztott vajat, az 1 dl tejet, a fahéjas vizet mind, valamint a kikavart tojásokat is. (Amennyiben használunk masztixport, ekkor adjuk hozzá azt is.) Jól átdolgozzuk a tésztát, alaposan dagasszuk meg. Ez egy lágy tészta lesz, de elválik a kéztől, amint kész. Amennyiben nehezen alakul, mert függ a liszt minőségétől is, akkor óvatosan egy kicsit utánalisztezünk. (max. egy marék liszt) Amint kész, meleg helyen, kiolajozott fóliával letakarva 1 órát kelesszük.
  6. Amint megkelt a tésztánk, átdagasszuk egy kissé, majd három egyenlő darabra vágjuk. Kis hengereket formázunk belőlük, majd egy 5-10 perces pihentetés után kb 30-35 cm-es hosszú rudakat sodrunk belőlük. A felső végüket összefogjuk, aláhajtjuk, és fonatot készítünk belőlük. A végét aláhajtjuk szintén.
  7. Egy kivajazott sütőlemezre ráügyeskedjük, vagy akár egyből azon is fonhatjuk. A három tojást a fonatok közé nyomjuk, egy-egy kerül a két végére, és egy középre. Próbáljuk meg egy kicsit mélyebbre nyomni, mert kelés után kicsit szétnyílik a tészta azon a helyen. Amikor megvagyunk, megolajozott fóliával letakarjuk, és kelni hagyjuk 1 órát.
  8. Előmelegítjük a sütőt 180°C-fokra (légkeverésesben 160°C). Felverünk kissé egy tojás sárgáját.
  9. Amikor megkelt a kalács (kétszeresére nőtt) Megkenjük a tojássárgájával, és a tetejére szórjuk a mandulaforgácsokat. Betesszük a sütőbe, és sütjük 45 percig. Amikor kész, kivesszük, és egy ruhába betekerjük, mert így puhább lesz a héja.
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Receptkönyvben: 90
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 12009
  • Feltöltés dátuma: 2011. április 10.

Ajánló

Természetesen Húsvétra!:) Elnézést, hogy a lisztmennyiséget így adtam meg, de nincs mérlegem, és a receptek, amiből dolgoztam, nem voltak pontosak. 500 g lisztel kezdtem, és menet közben kellett még hozzá 3 dl-es bögrényi. Így viszont nagyon finom, lágy tésztát kaptam.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A cureki a görög húsvétvasárnapi asztal elengedhetetlen kelléke. Lambropszomonak is hívják. A termékenység, és az áldás jelképe. Görögország egyes vidékein virág, levél és más tavaszi motívumokkal díszítik, lehet akár nyúl formájú is, de a piros tojás fontos alkotóeleme a kalácsnak ekkor is. Lehet egy hengert sodorni, és azt fűzni-fonni saját magába, kerekre, de lehet egyszerű lepényformájúra is készíteni. A fűszerek és a hozzávalók gazdagsága jelzi, hogy vége a böjtidőszaknak. Vannak helyek, ahol aszaltgyümölcsöket is raknak rá, van ahol szezámmagban hempergetik meg, és van ahol ehető aranypelyhek kerülnek rá. Bevallom őszintén, ezt én is szerettem volna, de sehol nem tudtam egyelőre beszerezni. A cureki kalács szimbolikája szintén a húsvétra utal. A tésztafonat az Élet-terét (szamszára szövedékét) jelzi, a mandula Szűz Mária méhét, (mandorlával szokták jelölni Máriát sokszor) A piros tojások pedig az új életet, a feltámadást, s a termékenységet, a potenciát. Magam hajlok arra a nézetre, hogy a fűszerek jelzik a spiritualitást, a finom szellemi szintet. (Nem is beszélve arról az illatáradatról, amit sütés gözben érez az ember...) Néha meglepődöm, hogy a hagyományos ünnepi ételek milyen spirituális pluszt nyújtanak az embernek, ha egy kicsit hajlandó rácsodálkozni, ráfigyelni. Mutatja ez a kalács is, hogy miután Jézus egy nehéz életfeladatot beteljesített, kegyelmet, s feltámadást nyert. Mutatja ezáltal, hogy mi, mikor nehéz életfeladatot magunk mögött tudtunk, letehetjük azt, s nem kell tovább cipelnünk, bátran kezdhetünk új életet. Próbáljuk csak meg! Néha jobban működik, mint az újévi fogadalom, sokkal bensőségesebb élmény, engedjünk el minden rosszat, s ne emlegessük magunkban újra meg újra, mert már arra a tapasztalatra nincs szükség. Kezdjünk új életet, frisset, tavaszit, örömtelit! :)) Elnézést, hogy ilyen hosszúra sikeredett a "sztori", de remélem nem untattalak Titeket! A Görög Kulinária című könyv alapján dolgoztam, de mivel a recept nem volt pontos, több forrást is figyelembe kellett vennem, és így ötvöztem össze őket. Idén ezzel a kaláccsal szeretnénk nektek Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánni! :)))

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...