Cureki - görög húsvéti kalács
- 9% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
85g finomliszt309 kcal
-
3g élesztő3 kcal
-
25g tej14 kcal
-
19g víz0 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
15g cukor58 kcal
-
2g só0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
37 kcal
-
23g főtt tojás35 kcal
-
3g tojássárgája8 kcal
- 9% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
680g finomliszt2475 kcal
-
25g élesztő26 kcal
-
200g tej112 kcal
-
150g víz0 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
120g cukor464 kcal
-
14g só0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
50g mandulapehely295 kcal
-
180g főtt tojás279 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
- 9% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
41.2g finomliszt150 kcal
-
1.5g élesztő2 kcal
-
12.1g tej7 kcal
-
9.1g víz0 kcal
-
6.1g vaj43 kcal
-
7.3g cukor28 kcal
-
0.8g só0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
6.7g tojás8 kcal
-
18 kcal
-
10.9g főtt tojás17 kcal
-
1.2g tojássárgája4 kcal
- 9% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 34% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 16 g
Zsír
-
Összesen 19 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 183 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1119.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 42 mg
-
Kálcium 82 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 41 mg
-
Foszfor 208 mg
-
Nátrium 743 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 83 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 60.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 148 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 35 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 69 micro
-
Kolin: 138 mg
-
Retinol - A vitamin: 146 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 25 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 183 micro
- 9% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 34% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 127.9 g
Zsír
-
Összesen 152.1 g
-
Telített zsírsav 66 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 54 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 17 g
-
Koleszterin 1463 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8958 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 332 mg
-
Kálcium 656 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 328 mg
-
Foszfor 1662 mg
-
Nátrium 5945 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 664.2 g
-
Cukor 134 mg
-
Élelmi rost 25 mg
VÍZ
-
Összesen 485.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1183 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 18 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 280 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 554 micro
-
Kolin: 1101 mg
-
Retinol - A vitamin: 1166 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 197 micro
-
β-crypt 33 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1464 micro
- 9% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 34% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.8 g
Zsír
-
Összesen 9.2 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 89 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 543.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 40 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 101 mg
-
Nátrium 361 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.3 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 29.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 72 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 34 micro
-
Kolin: 67 mg
-
Retinol - A vitamin: 71 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 12 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 89 micro
Hozzávalók
-
68 dkg finomliszt
-
2.5 dkg élesztő
-
2 dl tej
-
1.5 dl víz
-
10 dkg vaj
-
12 dkg cukor
-
2 tk só
-
1 teáskanál szegfűbors
-
2 db fahéjrúd
-
2 db tojás
-
5 dkg mandulapehely
-
3 db főtt tojás
Elkészítés
- Egy kis fazékba beleöntünk 1,5 dl vizet, beletördeljük a fahéjrudakat, és felforraljuk. Forrás után elzárjuk a tüzet, s hagyjuk ázni a vízben 10 percig. Ezután leszűrjük, és félretesszük a vizet.
- Az élesztőt elmorzsoljuk 1 dl langyos tejben, s egy kávéskanál cukrot adunk hozzá. Belekeverünk két ek lisztet, s simára kavargatjuk. Olajozott fóliával lefedjük, s félretesszük 1 órára.
- Egy tálba szitáljuk az összes lisztet, belekeverjük a sót és 1 tk őrölt szegfűborsot. Megmelegítjük a maradék 1 dl tejet, és felolvasztjuk a 10 dkg vajat, s hagyjuk visszahűlni egy kicsit.
- A két tojást a 12 dkg cukorral habosra kavarjuk egy tálban.
- Amint az élesztő ideje letelt, hozzáöntjük a liszthez, és belerakjuk a felolvasztott vajat, az 1 dl tejet, a fahéjas vizet mind, valamint a kikavart tojásokat is. (Amennyiben használunk masztixport, ekkor adjuk hozzá azt is.) Jól átdolgozzuk a tésztát, alaposan dagasszuk meg. Ez egy lágy tészta lesz, de elválik a kéztől, amint kész. Amennyiben nehezen alakul, mert függ a liszt minőségétől is, akkor óvatosan egy kicsit utánalisztezünk. (max. egy marék liszt) Amint kész, meleg helyen, kiolajozott fóliával letakarva 1 órát kelesszük.
- Amint megkelt a tésztánk, átdagasszuk egy kissé, majd három egyenlő darabra vágjuk. Kis hengereket formázunk belőlük, majd egy 5-10 perces pihentetés után kb 30-35 cm-es hosszú rudakat sodrunk belőlük. A felső végüket összefogjuk, aláhajtjuk, és fonatot készítünk belőlük. A végét aláhajtjuk szintén.
- Egy kivajazott sütőlemezre ráügyeskedjük, vagy akár egyből azon is fonhatjuk. A három tojást a fonatok közé nyomjuk, egy-egy kerül a két végére, és egy középre. Próbáljuk meg egy kicsit mélyebbre nyomni, mert kelés után kicsit szétnyílik a tészta azon a helyen. Amikor megvagyunk, megolajozott fóliával letakarjuk, és kelni hagyjuk 1 órát.
- Előmelegítjük a sütőt 180°C-fokra (légkeverésesben 160°C). Felverünk kissé egy tojás sárgáját.
- Amikor megkelt a kalács (kétszeresére nőtt) Megkenjük a tojássárgájával, és a tetejére szórjuk a mandulaforgácsokat. Betesszük a sütőbe, és sütjük 45 percig. Amikor kész, kivesszük, és egy ruhába betekerjük, mert így puhább lesz a héja.
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 45 perc
- Receptkönyvben: 90
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 12009
- Feltöltés dátuma: 2011. április 10.
Ajánló
Természetesen Húsvétra!:) Elnézést, hogy a lisztmennyiséget így adtam meg, de nincs mérlegem, és a receptek, amiből dolgoztam, nem voltak pontosak. 500 g lisztel kezdtem, és menet közben kellett még hozzá 3 dl-es bögrényi. Így viszont nagyon finom, lágy tésztát kaptam.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
A cureki a görög húsvétvasárnapi asztal elengedhetetlen kelléke. Lambropszomonak is hívják. A termékenység, és az áldás jelképe. Görögország egyes vidékein virág, levél és más tavaszi motívumokkal díszítik, lehet akár nyúl formájú is, de a piros tojás fontos alkotóeleme a kalácsnak ekkor is. Lehet egy hengert sodorni, és azt fűzni-fonni saját magába, kerekre, de lehet egyszerű lepényformájúra is készíteni. A fűszerek és a hozzávalók gazdagsága jelzi, hogy vége a böjtidőszaknak. Vannak helyek, ahol aszaltgyümölcsöket is raknak rá, van ahol szezámmagban hempergetik meg, és van ahol ehető aranypelyhek kerülnek rá. Bevallom őszintén, ezt én is szerettem volna, de sehol nem tudtam egyelőre beszerezni. A cureki kalács szimbolikája szintén a húsvétra utal. A tésztafonat az Élet-terét (szamszára szövedékét) jelzi, a mandula Szűz Mária méhét, (mandorlával szokták jelölni Máriát sokszor) A piros tojások pedig az új életet, a feltámadást, s a termékenységet, a potenciát. Magam hajlok arra a nézetre, hogy a fűszerek jelzik a spiritualitást, a finom szellemi szintet. (Nem is beszélve arról az illatáradatról, amit sütés gözben érez az ember...) Néha meglepődöm, hogy a hagyományos ünnepi ételek milyen spirituális pluszt nyújtanak az embernek, ha egy kicsit hajlandó rácsodálkozni, ráfigyelni. Mutatja ez a kalács is, hogy miután Jézus egy nehéz életfeladatot beteljesített, kegyelmet, s feltámadást nyert. Mutatja ezáltal, hogy mi, mikor nehéz életfeladatot magunk mögött tudtunk, letehetjük azt, s nem kell tovább cipelnünk, bátran kezdhetünk új életet. Próbáljuk csak meg! Néha jobban működik, mint az újévi fogadalom, sokkal bensőségesebb élmény, engedjünk el minden rosszat, s ne emlegessük magunkban újra meg újra, mert már arra a tapasztalatra nincs szükség. Kezdjünk új életet, frisset, tavaszit, örömtelit! :)) Elnézést, hogy ilyen hosszúra sikeredett a "sztori", de remélem nem untattalak Titeket! A Görög Kulinária című könyv alapján dolgoztam, de mivel a recept nem volt pontos, több forrást is figyelembe kellett vennem, és így ötvöztem össze őket. Idén ezzel a kaláccsal szeretnénk nektek Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánni! :)))