Csokis-vaníliás csodakuglóf
- 8% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 14% Zsír
Előkészületek
A karamellhez
-
10g finomliszt36 kcal
-
6 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
10g étcsokoládé55 kcal
-
6g vaj45 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
13g író5 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
0g vanília0 kcal
A csokis tésztához
-
107 kcal
-
14g krémsajt35 kcal
-
42g tej23 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
3g tojássárgája11 kcal
-
0g vanília0 kcal
A vanília flanhoz
Sütés és tálalás
- 8% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 14% Zsír
Előkészületek
A karamellhez
-
120g finomliszt437 kcal
-
68 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
120g étcsokoládé655 kcal
-
75g vaj538 kcal
-
120g cukor464 kcal
-
150g író60 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
0g vanília0 kcal
A csokis tésztához
-
1284 kcal
-
170g krémsajt425 kcal
-
500g tej280 kcal
-
330g tojás415 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
0g vanília0 kcal
A vanília flanhoz
Sütés és tálalás
- 8% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 14% Zsír
Előkészületek
A karamellhez
-
4.7g finomliszt17 kcal
-
1.2g cukrozatlan kakaópor3 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
4.7g étcsokoládé26 kcal
-
3g vaj21 kcal
-
4.7g cukor18 kcal
-
5.9g író2 kcal
-
4.3g tojás5 kcal
-
0g vanília0 kcal
A csokis tésztához
-
15.7g sűrített tej (cukrozott)51 kcal
-
6.7g krémsajt17 kcal
-
19.7g tej11 kcal
-
13g tojás16 kcal
-
1.6g tojássárgája5 kcal
-
0g vanília0 kcal
A vanília flanhoz
Sütés és tálalás
- 8% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.8 g
Zsír
-
Összesen 21.5 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 187 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 625.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 197 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 44 mg
-
Foszfor 224 mg
-
Nátrium 136 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 63.2 g
-
Cukor 52 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 57.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 148 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 36 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 28 micro
-
Kolin: 157 mg
-
Retinol - A vitamin: 146 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 23 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 205 micro
- 8% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 141.6 g
Zsír
-
Összesen 257.9 g
-
Telített zsírsav 120 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 65 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 2241 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7503 g
-
Cink 16 mg
-
Szelén 255 mg
-
Kálcium 2359 mg
-
Vas 24 mg
-
Magnézium 523 mg
-
Foszfor 2689 mg
-
Nátrium 1630 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 758.5 g
-
Cukor 627 mg
-
Élelmi rost 23 mg
VÍZ
-
Összesen 692.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1775 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 430 micro
-
K vitamin: 22 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 336 micro
-
Kolin: 1884 mg
-
Retinol - A vitamin: 1750 micro
-
α-karotin 24 micro
-
β-karotin 282 micro
-
β-crypt 49 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2455 micro
- 8% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.6 g
Zsír
-
Összesen 10.2 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 88 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 295.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 93 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 106 mg
-
Nátrium 64 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 29.9 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 27.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 70 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 74 mg
-
Retinol - A vitamin: 69 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 97 micro
Hozzávalók
Előkészületek
A karamellhez
-
12 dkg finomliszt
-
30 g cukrozatlan kakaópor
-
1 csipet só
-
120 g étcsokoládé
-
7.5 dkg vaj
-
120 g cukor
A csokis tésztához
-
5 dl tej
-
6 db tojás
-
2 db tojássárgája
A vanília flanhoz
Sütés és tálalás
Elkészítés
Előkészületek
- Helyezzük a sütőrácsot középre, és melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki egy nagy kuglófformát.
A karamellhez
- Vastag falú edényben a cukrot kevés vízzel világosra karamellizáljuk.
- Majd a tűzről lehúzva langyos tejben felolvasztott vajjal lazítsuk fel. Egy csipet sót adjunk hozzá.
- Forraljuk vissza, és amikor jó folyós állagú, öntsük át a kuglófforma aljába.
A csokis tésztához
- Egy tálban keverjük össze a lisztet kakaóval, sütőporral, egy csipet sóval, és tegyük félre.
- Egy másik tálba törjük bele a csokit, kockázzuk rá a vajat, és vízgőz felett, folyamatos keverés közben olvasszuk össze őket, míg homogén állagot kap.
- A kissé kihűtött vajas csokihoz adjuk hozzá az írót (vagy a joghurtot), cukrot, tojásokat és a vanília rúdból kikapart magokat, majd keverjük simára a masszát.
- Adjuk hozzá ehhez a csokis keverékhez a lisztes keveréket adagolva, keverjük, míg sima nem lesz, aztán mehet a formába a karamell tetejére.
A vanília flanhoz
- Az összes hozzávalót tegyük egy konyhai robotgépbe, és keverjük simára őket (kézi habverővel is dolgozhatunk), majd öntsük a formába a csokis tészta tetejére.
Sütés és tálalás
- Egy nagyobb sütőformát töltsünk fel félig meleg vízzel, ebbe tegyük a kuglófformát úgy, hogy félig a vízben álljon, és így együtt mehetnek az előmelegített sütőbe, kb. 70 percre sülni.
- Végezzünk fogpiszkáló próbát, hogy biztosan elkészült-e a sütink. A kész sütit vegyük ki a sütőből, tegyük rácsra vagy a használaton kívüli sütőlapra, és hagyjuk minimum egy órát a formában hűlni, majd tegyük hűtőbe legalább 8 órára.
- Felvágás előtt egy vajazó kés tompa felével válasszuk el a sütit a forma középső kürtőjétől, majd tegyük formával együtt egy tál meleg vízbe egy percre, csak utána borítsuk megfelelő nagyságú, sima felületű tányérra a sütit! Ennek a legegyszerűbb módszere, ha először a tányért tesszük a forma tetejére borítva, és ezzel együtt forgatjuk át az egészet, majd nagyon óvatosan emeljük le a formát a sütiről.
- Szervírozhatjuk is, jó étvágyat hozzá!
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 70 perc
- Receptkönyvben: 300
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 32
- Össznézettség: 36248
- Feltöltés dátuma: 2015. október 09.
Ajánló
Bármilyen ünnepi pillanatban, de akár egy hétvégi ebéd után is csodás meglepetés lehet ez a finomság!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Múlt héten feliratkoztam egy amerikai gasztrooldalra, gyakran teszem, mert szeretem a változatosságot. Legtöbbször hónapokig nem küldenek olyan receptet, amit azonnal ki kell próbálnom, most azonban már a második körben befutott ez a csodasüti, amelynek három rétegéből kettő helyet cserél a sütés közben. Első olvasatra elég macerásnak tűnik az elkészítése, de ha minden alapanyagot előre, kimérve kikészítünk és figyelmesen követjük a fázisokat, akkor sikeresek leszünk. Ugyan az eredeti receptben van pár, számunkra nehezebben beszerezhető alapanyag, mint az író és a sűrített tej, nem kell tőle megriadni, jöhet a találékonyság és a helyettesítés. Író helyett görög joghurt, sűrített tej helyett tej, cukor és plusz egy tojás került részemről a sütibe. Sőt az alaptészta bekeverésénél még bejött egy gigszer. Egyik gyermekem elhívott házi feladatozni a szobájába, így amikor visszakeveredtem a fakanál mellé a csokoládé kimaradt a tésztából. Teljesen elkámpicsorodtam, hogy enélkül raktam sütőbe, a kakaótól azonban szép színe lett, és a csodás helycserés támadás is megtörtént. Legközelebb azért csokival is nekifutok, ízben biztosan sokat dob rajta. A helycsere tudományos magyarázatát olvasd el a cikkemben itt!