Csokis babka
5,0
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!

adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes
Hozzávalók
A tésztához
-
350 g finomliszt
-
1 teáskanál só
-
1 csomag vaníliás cukor
-
3 ek cukor
-
200 ml tej
-
15 g friss élesztő
-
2 db tojássárgája
A töltelékhez
-
150 g étcsokoládé
-
50 g vaj
-
40 g cukrozatlan kakaópor
-
80 g barna cukor
-
1 csipet só
A cukormázhoz
317
Kalória
5.5g
Fehérje
46.9g
Szénhidrátok
12.7g
Zsír
11.9g
Víz
55.1g
Koleszterin
3g
Rost
20.8g
Cukor
- 6% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához
-
29g finomliszt106 kcal
-
1g só0 kcal
-
3 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
17g tej9 kcal
-
1 kcal
-
3g tojássárgája11 kcal
-
4g vaj30 kcal
A töltelékhez
-
13g étcsokoládé68 kcal
-
4g vaj30 kcal
-
8 kcal
-
7g barna cukor25 kcal
-
0g só0 kcal
A cukormázhoz
Összesen
317
kcal
- 6% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához
-
350g finomliszt1274 kcal
-
6g só0 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
200g tej112 kcal
-
15g friss élesztő16 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
50g vaj359 kcal
A töltelékhez
-
150g étcsokoládé819 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
91 kcal
-
80g barna cukor304 kcal
-
0g só0 kcal
A cukormázhoz
Összesen
3812
kcal
- 6% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához
-
31.2g finomliszt114 kcal
-
0.5g só0 kcal
-
0.9g vaníliás cukor3 kcal
-
2.7g cukor10 kcal
-
17.8g tej10 kcal
-
1.3g friss élesztő1 kcal
-
3.6g tojássárgája11 kcal
-
4.5g vaj32 kcal
A töltelékhez
-
13.4g étcsokoládé73 kcal
-
4.5g vaj32 kcal
-
3.6g cukrozatlan kakaópor8 kcal
-
7.1g barna cukor27 kcal
-
0g só0 kcal
A cukormázhoz
Összesen
338
kcal
- 6% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.5 g
Zsír
-
Összesen 12.7 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 55 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 419 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 47 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 43 mg
-
Foszfor 101 mg
-
Nátrium 211 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46.9 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 3 mg
Víz
-
Összesen 11.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 70 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 33 mg
-
Retinol - A vitamin: 68 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 19 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 47 micro
Összesen
317
kcal
- 6% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 65.9 g
Zsír
-
Összesen 151.8 g
-
Telített zsírsav 88 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 45 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 661 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5028.3 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 155 mg
-
Kálcium 564 mg
-
Vas 24 mg
-
Magnézium 513 mg
-
Foszfor 1214 mg
-
Nátrium 2537 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 562.7 g
-
Cukor 249 mg
-
Élelmi rost 36 mg
Víz
-
Összesen 142.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 839 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 87 micro
-
K vitamin: 21 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 284 micro
-
Kolin: 395 mg
-
Retinol - A vitamin: 819 micro
-
α-karotin 26 micro
-
β-karotin 232 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 562 micro
Összesen
3812
kcal
- 6% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.9 g
Zsír
-
Összesen 13.5 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 59 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 448.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 50 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 46 mg
-
Foszfor 108 mg
-
Nátrium 226 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 50.2 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 3 mg
Víz
-
Összesen 12.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 75 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 35 mg
-
Retinol - A vitamin: 73 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 21 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 50 micro
Összesen
338
kcal
Elkészítés
A tésztához
- Az élesztőt felfuttatjuk a cukros, langyos tejben. A lisztet egy nagy keverőtálba tesszük, majd elkeverjük a sóval. Hozzáadjuk az élesztős tejet, vajat, tojássárgáját és vaníliát, majd kézzel vagy géppel ruganyos, feszes és fényes felületű tésztát dagasztunk. Bevajazzuk a gombóc felszínét, kivajazott tálba tesszük, majd lefedve, meleg helyen duplájára kelesztjük.
A töltelékhez
- A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk egy tálban, majd hagyjuk egy kicsit hűlni. Amikor még langyos, hozzáadjuk a puha vajat, cukrot, sót és kakaóport, majd egységes masszává dolgozzuk az egészet.
- A megkelt tésztát átgyúrjuk, majd lisztezett deszkán 2-3 milliméter vastagságú téglalappá nyújtjuk. Eloszlatjuk rajta a csokikrémet úgy, hogy a hosszanti oldal tőlünk távolabbik eső végén üresen maradjon egy kétujjnyi sáv (így nem folyik majd ki a töltelék a felcsavarás során).
- A tésztát szorosan felcsavarjuk, majd egy nagy kígyóvá egyengetjük. Középen egy éles késsel végigvágjuk, figyelve arra, hogy a kígyó egyik vége egyben maradjon. Az így kapott két félkígyót egyszerű fonással szoros kaláccsá formázzuk, ügyelve arra, hogy a vágott, csokoládéval csíkozott részek felfelé nézzenek.
- Kivajazunk egy kenyérformát. Óvatosan beleengedjük a babka kevésbé esztétikus felét, majd ráhajtjuk a másik felét úgy, hogy a csíkos rész ismét felfelé nézzen. Letakarva, meleg helyen 30 percig másodkelesztjük.
- A megkelt babkát 190 fokra előmelegített sütőbe toljuk, így 15 percig sütjük, míg a felszíne mélybarna nem lesz. Ekkor a hőmérsékletet 170 fokra csökkentjük, majd további 25 perc alatt készre sütjük a kalácsot. Közben figyeljük a süteményt: ha a teteje nagyon barnulni kezdene, takarjuk le alufóliával.
A cukormázhoz
- A cukrot és vizet egy kis lábosba tesszük, elkeverve felforraljuk, majd alacsony lángon hagyjuk 5 percig gyöngyözni. Teljesen kihűtjük. A frissen megsült, még meleg babka felszínét megkenjük a hideg sziruppal és így hagyjuk teljesen kihűlni. Csak akkor vágjuk meg a kalácsot, ha az már teljesen hideg!
Recept infó
- Előkészítés ideje: 30 perc
- Főzés ideje: 10 perc
- Sütés ideje: 40 perc
Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító töltelékekkel ellátni a kelt tésztát, azonban aki továbbra is a hagyományok mellett maradna, az alábbi receptet vegye elő.
Elmentem a receptkönyvembe
Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok
Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Megcsináltam
Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!