r
Nosalty Logó

Csokis babka

5,0

1 ÉRTÉKELÉS1 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Lakos Benedek
Klasszikus csokis babka: kakaós krémmel csavart, kelt tésztás kalács
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A cukormázhoz

317
Kalória
5.5g
Fehérje
46.9g
Szénhidrátok
12.7g
Zsír
11.9g
Víz
55.1g
Koleszterin
3g
Rost
20.8g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A cukormázhoz

Összesen 317 kcal
  • 6% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A cukormázhoz

Összesen 3812 kcal
  • 6% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A cukormázhoz

Összesen 338 kcal
  • 6% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    12.7 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    55 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    419 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    47 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    43 mg
  • Foszfor
    101 mg
  • Nátrium
    211 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.9 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    11.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    70 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    68 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    47 micro
Összesen 317 kcal
  • 6% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    65.9 g

Zsír

  • Összesen
    151.8 g
  • Telített zsírsav
    88 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    45 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    661 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5028.3 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    155 mg
  • Kálcium
    564 mg
  • Vas
    24 mg
  • Magnézium
    513 mg
  • Foszfor
    1214 mg
  • Nátrium
    2537 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    562.7 g
  • Cukor
    249 mg
  • Élelmi rost
    36 mg

Víz

  • Összesen
    142.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    839 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    87 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    284 micro
  • Kolin:
    395 mg
  • Retinol - A vitamin:
    819 micro
  • α-karotin
    26 micro
  • β-karotin
    232 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    562 micro
Összesen 3812 kcal
  • 6% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    13.5 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    59 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    448.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    50 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    46 mg
  • Foszfor
    108 mg
  • Nátrium
    226 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    50.2 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    12.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    75 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    35 mg
  • Retinol - A vitamin:
    73 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    21 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    50 micro
Összesen 338 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Az élesztőt felfuttatjuk a cukros, langyos tejben. A lisztet egy nagy keverőtálba tesszük, majd elkeverjük a sóval. Hozzáadjuk az élesztős tejet, vajat, tojássárgáját és vaníliát, majd kézzel vagy géppel ruganyos, feszes és fényes felületű tésztát dagasztunk. Bevajazzuk a gombóc felszínét, kivajazott tálba tesszük, majd lefedve, meleg helyen duplájára kelesztjük.

A töltelékhez

  1. A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk egy tálban, majd hagyjuk egy kicsit hűlni. Amikor még langyos, hozzáadjuk a puha vajat, cukrot, sót és kakaóport, majd egységes masszává dolgozzuk az egészet.
  2. A megkelt tésztát átgyúrjuk, majd lisztezett deszkán 2-3 milliméter vastagságú téglalappá nyújtjuk. Eloszlatjuk rajta a csokikrémet úgy, hogy a hosszanti oldal tőlünk távolabbik eső végén üresen maradjon egy kétujjnyi sáv (így nem folyik majd ki a töltelék a felcsavarás során).
  3. A tésztát szorosan felcsavarjuk, majd egy nagy kígyóvá egyengetjük. Középen egy éles késsel végigvágjuk, figyelve arra, hogy a kígyó egyik vége egyben maradjon. Az így kapott két félkígyót egyszerű fonással szoros kaláccsá formázzuk, ügyelve arra, hogy a vágott, csokoládéval csíkozott részek felfelé nézzenek.
  4. Kivajazunk egy kenyérformát. Óvatosan beleengedjük a babka kevésbé esztétikus felét, majd ráhajtjuk a másik felét úgy, hogy a csíkos rész ismét felfelé nézzen. Letakarva, meleg helyen 30 percig másodkelesztjük.
  5. A megkelt babkát 190 fokra előmelegített sütőbe toljuk, így 15 percig sütjük, míg a felszíne mélybarna nem lesz. Ekkor a hőmérsékletet 170 fokra csökkentjük, majd további 25 perc alatt készre sütjük a kalácsot. Közben figyeljük a süteményt: ha a teteje nagyon barnulni kezdene, takarjuk le alufóliával.

A cukormázhoz

  1. A cukrot és vizet egy kis lábosba tesszük, elkeverve felforraljuk, majd alacsony lángon hagyjuk 5 percig gyöngyözni. Teljesen kihűtjük. A frissen megsült, még meleg babka felszínét megkenjük a hideg sziruppal és így hagyjuk teljesen kihűlni. Csak akkor vágjuk meg a kalácsot, ha az már teljesen hideg!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Főzés ideje: 10 perc
  • Sütés ideje: 40 perc

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító töltelékekkel ellátni a kelt tésztát, azonban aki továbbra is a hagyományok mellett maradna, az alábbi receptet vegye elő.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Dubai csokis babka

A dubai csoki egy különleges, ínycsiklandó édesség, amely gazdag ízű, hagyományos arab hozzávalók kombinációjával készül, gyakran aranyporral díszítik, és különféle ...

Nosalty

Vegán csokis babka

Ha egy isteni foszlós kalácsra vágyunk, méghozzá jó csokisan, akkor itt a tuti recept! Tej- és tojásmentes, így az érzékenyek is bátran fogyaszthatják!

Hankusz Sára

Címlapról ajánljuk

Több oka is van, miért nem kellene nyitva hagyni a...

A mosógép majdnem minden háztartás része, hiszen jelentősen megkönnyíti az életet. Rendeltetésszerű használata azonban nemcsak a gép helyes beállítását jelenti, hanem azt is, hogy a mosás lejárta után az ajtaját becsukjuk-e. Mai Otthon Tippünkben eláruljuk, miért nem kellene nyitva hagyni a mosógép ajtaját hosszú órákra, napokra.

Top Receptek

Sonkás tészta

A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!