r
Nosalty Logó

Cserépköcsögben főtt pacalpörkölt

0,0

0 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Zoli
Cserépköcsögben főtt pacalpörkölt
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

709
Kalória
52g
Fehérje
8.9g
Szénhidrátok
50.5g
Zsír
357.4g
Víz
407.4g
Koleszterin
2g
Rost
3.4g
Cukor
  • 11% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 709 kcal
  • 11% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 8499 kcal
  • 11% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 146 kcal
  • 11% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    52 g

Zsír

  • Összesen
    50.5 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    23 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    407 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    988 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    36 mg
  • Kálcium
    218 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    53 mg
  • Foszfor
    263 mg
  • Nátrium
    409 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8.9 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    357.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    47 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    30 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    494 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    36 micro
  • β-karotin
    484 micro
  • β-crypt
    83 micro
  • Likopin
    643 micro
  • Lut-zea
    295 micro
Összesen 709 kcal
  • 11% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    623.8 g

Zsír

  • Összesen
    606.1 g
  • Telített zsírsav
    217 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    276 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    63 g
  • Koleszterin
    4889 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11856.1 g
  • Cink
    52 mg
  • Szelén
    435 mg
  • Kálcium
    2610 mg
  • Vas
    49 mg
  • Magnézium
    630 mg
  • Foszfor
    3158 mg
  • Nátrium
    4913 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    107.3 g
  • Cukor
    40 mg
  • Élelmi rost
    24 mg

Víz

  • Összesen
    4289.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    558 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    46 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    359 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    57 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    62 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    357 micro
  • Kolin:
    5932 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    436 micro
  • β-karotin
    5805 micro
  • β-crypt
    1001 micro
  • Likopin
    7719 micro
  • Lut-zea
    3536 micro
Összesen 8499 kcal
  • 11% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    10.7 g

Zsír

  • Összesen
    10.4 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    84 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    203.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    54 mg
  • Nátrium
    84 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    73.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    10 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    102 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    100 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    133 micro
  • Lut-zea
    61 micro
Összesen 146 kcal

Elkészítés

  1. A kiolvasztott, konyhakész pacalt 1 fej megtisztított hagymával és a borókabogyóval feltesszük abálni.
  2. A megtisztított sertésfület szükség szerint kikozmetikázzuk, megmossuk és 6-8 cm hosszú, kisujjnyi vastag csíkokra feldaraboljuk.
  3. A füstölt szalonnát a bőréről lefejtjük, és apró kockára vágjuk. A bőre is kell a pörkölt ízesítéséhez.
  4. A vöröshagymákat és a fokhagymát megtisztítjuk. A vöröshagymát apróra felvágjuk (konyhai aprítógépet használok, mert az szebben dolgozik, mint én), a fokhagymagerezdeket szétzúzzuk.
  5. Most már lehet a piacon termelői paradicsomot és paprikát kapni, tehát ezeket használjuk. A paradicsomokat lobogó forró vízben blansírozzuk, majd jeges vízbe rakjuk, így könnyen lejön a héja. A paprikákat felkarikázzuk. (Magyar alapanyag hiányában importot elvből sem használok, ezért ekkor egy üveg natúr lecsóval pótolom!)
  6. A szalonnát zsírjára sütjük, a hagymát üvegesre pirítjuk benne és beletesszük a felcsíkozott füleket. A pörkölthúshoz hasonlóan megpirítjuk, és hagyjuk, hogy kihűljön.
  7. Közben a pacal abálása elkészült. Leöntjük róla az abalét, kivesszük a szétfőtt hagymát és egy nagy tálcára rakva hagyjuk kihűlni. (Erre a két macerára a cserépköcsög miatt van szükség, mert nem szereti a hősokkot. Bogrács esetében már a szalonna kisütése is a bográcsban történik, ezért a megabálódott pacalt sem kell lehűteni.)
  8. A pacalt és a többi alapanyagot a köcsögbe tesszük és feltöltjük meleg, de nem forró vízzel. Hagyjuk, hogy a köcsög átvegye a meleget.
  9. A megtöltött köcsögöt égő tűz mellé állítjuk, és szükség szerint főzzük. (Legutóbb öt óra kellett, hogy a teljesen feltöltött nyolc literes köcsögömben minden kellően megpuhuljon. A tüzet folyamatosan táplálom keményfával. Fontos, hogy viszonylag egyenletesen égjen, de ne legyen nagy lángja, ezért csak a keményfa a megfelelő. A köcsögben a fizika törvényei szerint hőmozgás alakul ki, és minden szépen megfő. Időnként egy kicsit elforgatom a köcsögöt a tengelye körül.)
  10. Ahogy az étel bugyogni kezd beállítjuk az ízét.
  11. Köretként főtt burgonya és kovászos, vagy ecetes uborka járja. A leöblítéséhez száraz vörösbor a megfelelő.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 perc
  • Főzés ideje: 300 perc
  • Főzés módja: bográcsos

Nagykőrösön a pacalpörkölt nemzeti eledel. Többféle változatban készítik. Nekem a sertésfüles a kedvencem, mert a sertéskörömhöz hasonlóan sok benne a zselatin és kellemes szaftot ad. Még a kanál is megáll benne. A tűzálló cserépköcsög 2011-es szerzemény. Egy Udvar községben lakó és tevékenykedő fazekasmester készíti speciális agyagból. A meglátogatása és a munkájának megnézése megér egy kirándulást. A cserépköcsögöt eredetileg a Mohács környéki bunyevácok használták a mezei munka során. Minden család megtöltötte a saját köcsögét valamilyen étellel, és a földeken egy közös tűz köré rakták hajnalban. Egy ügyeletes, általában kisbabás anyuka gondozta a tüzet. Amíg a többiek serényen dolgoztak, délre mindenkinek megfőtt az étele a köcsögjében. Simonkovits Béla fazekasnál száz éves köcsögök is láthatóak. Mohácson hagyományosan évente babfőző fesztivált tartanak, amikor utcahosszat állnak a tűz mellett a köcsögök, és bennük mindenféle finomság készül. A modern kor embere tűzhelyen és sütőben is használhatja ezt a kiváló eszközt. Kerámialapos tűzhelynél semmi különleges teendőnk nincs, de gáztűzhelynél vastag vaslemezt kell a köcsög és a gázláng közé tenni, mert a köcsög nem szereti a nagy hőfokot.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Húsvéti sárgatúró

Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Foszlós kalács húsvéti sonkához

Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!