Cserépköcsögben főtt pacalpörkölt
- 11% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
250g pacal213 kcal
-
83g sertésfül185 kcal
-
42g füstölt szalonna273 kcal
-
42g vöröshagyma15 kcal
-
5g fokhagyma7 kcal
-
8g vöröshagyma3 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g koriandermag0 kcal
-
3 kcal
-
25g paradicsom5 kcal
-
25g zöldpaprika4 kcal
-
1 kcal
-
0g só0 kcal
- 11% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
3000g pacal2550 kcal
-
1000g sertésfül2223 kcal
-
500g füstölt szalonna3275 kcal
-
500g vöröshagyma182 kcal
-
60g fokhagyma80 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
2g koriandermag6 kcal
-
12g fűszerpaprika34 kcal
-
300g paradicsom54 kcal
-
300g zöldpaprika49 kcal
-
60g pritaminpaprika13 kcal
-
0g só0 kcal
- 11% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
51.5g pacal44 kcal
-
17.2g sertésfül38 kcal
-
8.6g füstölt szalonna56 kcal
-
8.6g vöröshagyma3 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
1.5g vöröshagyma1 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g koriandermag0 kcal
-
0.2g fűszerpaprika1 kcal
-
5.2g paradicsom1 kcal
-
5.2g zöldpaprika1 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
- 11% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 52 g
Zsír
-
Összesen 50.5 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 23 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 407 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 988 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 36 mg
-
Kálcium 218 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 53 mg
-
Foszfor 263 mg
-
Nátrium 409 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.9 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 357.4 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 47 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 30 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 30 micro
-
Kolin: 494 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 36 micro
-
β-karotin 484 micro
-
β-crypt 83 micro
-
Likopin 643 micro
-
Lut-zea 295 micro
- 11% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 623.8 g
Zsír
-
Összesen 606.1 g
-
Telített zsírsav 217 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 276 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 63 g
-
Koleszterin 4889 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 11856.1 g
-
Cink 52 mg
-
Szelén 435 mg
-
Kálcium 2610 mg
-
Vas 49 mg
-
Magnézium 630 mg
-
Foszfor 3158 mg
-
Nátrium 4913 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 107.3 g
-
Cukor 40 mg
-
Élelmi rost 24 mg
VÍZ
-
Összesen 4289.1 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 558 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 46 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 359 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 57 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 62 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 357 micro
-
Kolin: 5932 mg
-
Retinol - A vitamin: 15 micro
-
α-karotin 436 micro
-
β-karotin 5805 micro
-
β-crypt 1001 micro
-
Likopin 7719 micro
-
Lut-zea 3536 micro
- 11% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 10.7 g
Zsír
-
Összesen 10.4 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 84 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 203.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 45 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 54 mg
-
Nátrium 84 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1.8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 73.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 10 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 102 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 100 micro
-
β-crypt 17 micro
-
Likopin 133 micro
-
Lut-zea 61 micro
Hozzávalók
-
50 dkg füstölt szalonna
-
1 fej fokhagyma
-
4 db borókabogyó
-
1 tk koriandermag
-
3 ek fűszerpaprika
-
3 db zöldpaprika
-
só ízlés szerint
Elkészítés
- A kiolvasztott, konyhakész pacalt 1 fej megtisztított hagymával és a borókabogyóval feltesszük abálni.
- A megtisztított sertésfület szükség szerint kikozmetikázzuk, megmossuk és 6-8 cm hosszú, kisujjnyi vastag csíkokra feldaraboljuk.
- A füstölt szalonnát a bőréről lefejtjük, és apró kockára vágjuk. A bőre is kell a pörkölt ízesítéséhez.
- A vöröshagymákat és a fokhagymát megtisztítjuk. A vöröshagymát apróra felvágjuk (konyhai aprítógépet használok, mert az szebben dolgozik, mint én), a fokhagymagerezdeket szétzúzzuk.
- Most már lehet a piacon termelői paradicsomot és paprikát kapni, tehát ezeket használjuk. A paradicsomokat lobogó forró vízben blansírozzuk, majd jeges vízbe rakjuk, így könnyen lejön a héja. A paprikákat felkarikázzuk. (Magyar alapanyag hiányában importot elvből sem használok, ezért ekkor egy üveg natúr lecsóval pótolom!)
- A szalonnát zsírjára sütjük, a hagymát üvegesre pirítjuk benne és beletesszük a felcsíkozott füleket. A pörkölthúshoz hasonlóan megpirítjuk, és hagyjuk, hogy kihűljön.
- Közben a pacal abálása elkészült. Leöntjük róla az abalét, kivesszük a szétfőtt hagymát és egy nagy tálcára rakva hagyjuk kihűlni. (Erre a két macerára a cserépköcsög miatt van szükség, mert nem szereti a hősokkot. Bogrács esetében már a szalonna kisütése is a bográcsban történik, ezért a megabálódott pacalt sem kell lehűteni.)
- A pacalt és a többi alapanyagot a köcsögbe tesszük és feltöltjük meleg, de nem forró vízzel. Hagyjuk, hogy a köcsög átvegye a meleget.
- A megtöltött köcsögöt égő tűz mellé állítjuk, és szükség szerint főzzük. (Legutóbb öt óra kellett, hogy a teljesen feltöltött nyolc literes köcsögömben minden kellően megpuhuljon. A tüzet folyamatosan táplálom keményfával. Fontos, hogy viszonylag egyenletesen égjen, de ne legyen nagy lángja, ezért csak a keményfa a megfelelő. A köcsögben a fizika törvényei szerint hőmozgás alakul ki, és minden szépen megfő. Időnként egy kicsit elforgatom a köcsögöt a tengelye körül.)
- Ahogy az étel bugyogni kezd beállítjuk az ízét.
- Köretként főtt burgonya és kovászos, vagy ecetes uborka járja. A leöblítéséhez száraz vörösbor a megfelelő.
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 38
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 7
- Össznézettség: 10456
- Feltöltés dátuma: 2012. május 08.
Ajánló
Mindenkinek, aki szereti az igazi, szaftos pacalpörköltet. Én borral szoktam készíteni, mert a hosszú főzési idő közben folyamatosan kell ellenőrizni a tálaláshoz szükséges vörösbor minőségét. Egyedül azonban csak az ökör iszik, ezért közben jókat lehet beszélgetni a barátokkal, vagy a család férfitagjaival.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Nagykőrösön a pacalpörkölt nemzeti eledel. Többféle változatban készítik. Nekem a sertésfüles a kedvencem, mert a sertéskörömhöz hasonlóan sok benne a zselatin és kellemes szaftot ad. Még a kanál is megáll benne. A tűzálló cserépköcsög 2011-es szerzemény. Egy Udvar községben lakó és tevékenykedő fazekasmester készíti speciális agyagból. A meglátogatása és a munkájának megnézése megér egy kirándulást. A cserépköcsögöt eredetileg a Mohács környéki bunyevácok használták a mezei munka során. Minden család megtöltötte a saját köcsögét valamilyen étellel, és a földeken egy közös tűz köré rakták hajnalban. Egy ügyeletes, általában kisbabás anyuka gondozta a tüzet. Amíg a többiek serényen dolgoztak, délre mindenkinek megfőtt az étele a köcsögjében. Simonkovits Béla fazekasnál száz éves köcsögök is láthatóak. Mohácson hagyományosan évente babfőző fesztivált tartanak, amikor utcahosszat állnak a tűz mellett a köcsögök, és bennük mindenféle finomság készül. A modern kor embere tűzhelyen és sütőben is használhatja ezt a kiváló eszközt. Kerámialapos tűzhelynél semmi különleges teendőnk nincs, de gáztűzhelynél vastag vaslemezt kell a köcsög és a gázláng közé tenni, mert a köcsög nem szereti a nagy hőfokot.