Császármorzsa 10. - a sütőből
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Receptműves
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 10% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 17% Zsír
Összesen
649
kcal
- 10% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 17% Zsír
Összesen
2589
kcal
- 10% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 17% Zsír
Összesen
255
kcal
- 10% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 16.3 g
Zsír
-
Összesen 26.9 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 90 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 574.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 147 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 72 mg
-
Foszfor 249 mg
-
Nátrium 89 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 85.5 g
-
Cukor 34 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 28.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 39 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 55 micro
-
Kolin: 71 mg
-
Retinol - A vitamin: 39 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 185 micro
Összesen
649
kcal
- 10% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 65.1 g
Zsír
-
Összesen 107.4 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 66 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 360 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2298.3 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 48 mg
-
Kálcium 586 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 287 mg
-
Foszfor 998 mg
-
Nátrium 354 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 342.2 g
-
Cukor 137 mg
-
Élelmi rost 23 mg
VÍZ
-
Összesen 114.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 155 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 57 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 222 micro
-
Kolin: 285 mg
-
Retinol - A vitamin: 155 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 8 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 741 micro
Összesen
2589
kcal
- 10% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.4 g
Zsír
-
Összesen 10.6 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 36 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 227.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 58 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 99 mg
-
Nátrium 35 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 33.8 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 11.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 15 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 22 micro
-
Kolin: 28 mg
-
Retinol - A vitamin: 15 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 73 micro
Összesen
255
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
- A tejet a cukorral és a vaníliás cukorral picit megmelegítjük (langyos legyen, nem meleg).
- Összekeverjük a darát, a lisztet, a fahéjat, a citrom reszelt héját, és beleöntjük a tejet, valamint az olajat.
- Szétválasztjuk a tojásokat, és a sárgáját a tejes masszához adjuk, majd alaposan összekeverjük.
- A keveréket 1,5-2 órára félretesszük pihenni, közben többször megkeverjük, hogy alaposan szívja meg magát nedvességgel a dara és a liszt.
- A tojások fehérjét tegyük a hűtőbe, amíg pihentetjük a darás keveréket.
- Ha letelt a pihentetés ideje, begyújtjuk a sütőt 180 fokra (4-es fokozat), és kivajazunk egy teflon süteményes tepsit.
- A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, és óvatosan hozzákeverjük a darás masszához.
- Beleöntjük a masszát a tepsibe. Úgy kell sütni, hogy 15 percenként kivesszük, és falapáttal alaposan összekeverjük. (Morzsásítjuk először nagyobb darabokra, majd fokozatosan aprókká. Ne ijedjünk meg, ha a széle kissé megbarnul, nagyon finomak ezek a ropogós darabok a puhák közé keveredve.)
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Tepsi mérete: 20x24
- Sütés ideje: 60 perc
- Receptkönyvben: 199
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 6
- Össznézettség: 29140
- Feltöltés dátuma: 2011. január 30.
Ajánló
Fahéj és citromhéj nélkül is finom. A képen látható morzsa tönkölydarából és teljes kiőrlésű tönkölylisztből készült, házi szilvalekvárral és nádporcukorral tálalva.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Receptműves
119 recept
A mai napig nem tisztázott, hogy a magyarok szeretett Erzsébet királynéja (Sisi, Sissi) udvari szakácsa készítette először, vagy valóban Ferenc József császár találmánya, az azonban biztos, hogy a volt Osztrák-Magyar Monarchia országaiban a mai napig kedvelt étel. A leírások szerint eredendően palacsintatésztából készült zsírban pirítással, manapság azonban jellemzően darából vagy dara-liszt keverékből készül. Most a sütőben sült verziót készítettem el, nálunk ez a kedvenc, mivel remekül megfér egymással a kissé megsült kéreg a belső puha réteggel...