Csacsifüle (Omlós diós kifli 2.)
- 6% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tésztához
-
42g finomliszt152 kcal
-
21g mangalica zsír188 kcal
-
2g élesztő2 kcal
-
13g tejföl25 kcal
-
13g tej7 kcal
-
1g porcukor3 kcal
-
0g só0 kcal
A diós töltelékhez
A lekváros töltelékhez
-
23 kcal
A szóráshoz
-
13g porcukor48 kcal
-
3 kcal
- 6% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
250g mangalica zsír2255 kcal
-
20g élesztő21 kcal
-
150g tejföl297 kcal
-
150g tej84 kcal
-
11g porcukor41 kcal
-
0g só0 kcal
A diós töltelékhez
-
150g dió981 kcal
-
150g cukor581 kcal
-
150g tej84 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
A lekváros töltelékhez
-
100g lekvár/ dzsem278 kcal
A szóráshoz
-
150g porcukor581 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
- 6% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tésztához
-
27.7g finomliszt101 kcal
-
13.8g mangalica zsír125 kcal
-
1.1g élesztő1 kcal
-
8.3g tejföl16 kcal
-
8.3g tej5 kcal
-
0.6g porcukor2 kcal
-
0g só0 kcal
A diós töltelékhez
-
8.3g dió54 kcal
-
8.3g cukor32 kcal
-
8.3g tej5 kcal
-
0.6g vaníliás cukor2 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
A lekváros töltelékhez
-
5.5g lekvár/ dzsem15 kcal
A szóráshoz
-
8.3g porcukor32 kcal
-
0.6g vaníliás cukor2 kcal
- 6% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.4 g
Zsír
-
Összesen 32.4 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 27 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 238.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 63 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 31 mg
-
Foszfor 105 mg
-
Nátrium 21 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 68.7 g
-
Cukor 33 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 18.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 16 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 38 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 15 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 5 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 9 micro
- 6% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 89.3 g
Zsír
-
Összesen 388.2 g
-
Telített zsírsav 126 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 134 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 102 g
-
Koleszterin 326 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2859.8 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 189 mg
-
Kálcium 751 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 375 mg
-
Foszfor 1260 mg
-
Nátrium 251 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 824.9 g
-
Cukor 401 mg
-
Élelmi rost 27 mg
VÍZ
-
Összesen 224.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 188 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 20 mg
-
D vitamin: 255 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 455 micro
-
Kolin: 281 mg
-
Retinol - A vitamin: 182 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 56 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 111 micro
- 6% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.9 g
Zsír
-
Összesen 21.5 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 18 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 158.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 42 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 70 mg
-
Nátrium 14 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45.7 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 12.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 10 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 16 mg
-
Retinol - A vitamin: 10 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 6 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
50 dkg finomliszt
-
25 dkg mangalica zsír
-
2 dkg élesztő
-
1.5 dl tejföl
-
1.5 dl tej
-
1.5 ek porcukor
-
1 csipet só
A diós töltelékhez
-
15 dkg cukor
-
1.5 dl tej
-
1 csomag vaníliás cukor
A lekváros töltelékhez
A szóráshoz
-
15 dkg porcukor
-
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés
A tésztához
- A sertészsírt egy keverőtálban jó alaposan, kb. 30 percig kavarjuk, egészen addig, míg habos, fényes krém nem lesz. (Robotgéppel természetesen könnyebb, akkor kevesebb idő is elég.)
- A tejet meglangyosítjuk, belerakunk egy fél ek porcukrot, és feloldjuk benne az élesztőt.
- A lisztet elkavarjuk a sóval és az 1 ek porcukorral.
- A zsírba belekavarjuk a lisztet, a tejfölt és az élesztős tejet. Kézzel jól átgyúrjuk, lágy tésztát fogunk kapni, ne ijedjünk meg, nem kell utánalisztezni. Ezután berakjuk egy tálba, lehetőleg olyanba, amit légmentesen le tudunk zárni. Ezt azért kell, mert 12 órára ki kell helyeznünk hidegre (hűtő vagy erkély), és fontos, hogy ne száradjon ki a tészta. (Érdemes este elkészíteni a tésztát, és másnap lehet sütni bármikor.)
- Sütés előtt kb. 1/2 órával behozzuk a tésztát, levesszük róla a fedőt, hogy ne izzadjon meg a tészta, és ne legyen vizes, majd hagyjuk szobahőmérsékleten állni.
- Előkészítünk sütőlemezeket, és előmelegítjük a sütőt 180°C fokra (légkeveréses 160°C fok). A sütőlemezeket nem kell kikenni semmivel, mert a tészta elegendő zsiradékot tartalmaz.
- A tésztából kiveszünk egy kb. grapefruit nagyságú darabot, és jól meglisztezett deszkán kb. 1-1,5 mm vastagságúra kinyújtjuk, és egy kb. 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kerek lapokat szaggatunk.
A diós töltelékhez
- Elkészítjük a tölteléket: egy fazékba a diót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tejet és a reszelt citromhéjat belerakjuk, és lassú tűzön kb. 15 percig főzzük. Ha kész, kirakjuk hidegre, hogy lehűljön.
- Minden lapocska közepére kb. 1/3 tk diós tölteléket helyezünk (két tk segítségével könnyebb).
- A töltelék felett áthajtjuk a lapocska szélét, és körben lenyomkodjuk, mint a derelyét.
- A kész sütiket berakjuk a tepsibe kis távolságokat tartva köztük, hogy ne süljenek össze. Ezután berakjuk a sütőbe, és kb. 15 percig (plusz-mínusz 2 perc) rózsaszínesre sütjük őket. Ne tovább, hogy ne legyenek kemények majd. Néhány süti kinyílik, ne aggódjunk, úgy is finom.
- A többi tésztával ugyanezt megismételjük, míg el nem fogy. Azért dolgozunk kis adagonként, mert ha túlságosan felmelegszik a tészta, akkor nehezen kezelhető lesz, túlságosan puhává válik. Ha ez megtörténne, se ijedjünk meg, egész egyszerűen rakjuk ki megint a hidegre, s akkor visszakeményedik, s újra tudjuk nyújtani.
A lekváros töltelékhez
- Természetesen alkalmazhatjuk a lekvárt is töltelékként.
A szóráshoz
- Amikor kisültek, azon melegében megforgatjuk őket a vaníliás cukorral összekevert porcukorban.
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 15 perc
- Receptkönyvben: 295
- Tegnapi nézettség: 7
- 7 napos nézettség: 28
- Össznézettség: 51820
- Feltöltés dátuma: 2010. február 01.
Ajánló
Mint említettem, nagyon finom lekvárral is, szilva-barack, bármi szóba jöhet. Ja, és ez az a süti, aminél azért jól jön a segítség is, akkor gyorsan lehet vele haladni! Kicsit melós, de megéri! :)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Gyermekkorom nagy kedvence ez a süti. Igazi házi finomság, amit anyukámtól tanultam. Mindig télen készítettük, mert a tésztának ugyanúgy jót tesz a hideg, mint a hájas tésztának. Az sem baj, ha mínuszok vannak odakinn. Ez tipikusan az a süti, amit az ember addig eszik, amíg előtte van. Emlékszem, nagy versengés folyt érte én és az öcsém között... Ebből a tésztából elég sok csacsifül jön ki, kb. 130-140 db. A diós töltelék nem elég mindre, mert én szeretem lekvárral is, és a maradékot azzal töltöm. Ha azt szeretnénk, hogy mind diós legyen, érdemes 20 dkg diót, 20 dkg cukrot, 2 dl tejet, 1 vaníliás cukrot, és 1-2 citrom reszelt héját venni alapul a tölteléknél.