Cock-a-Leekie
cukrot taratalmaz
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
P.
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 13% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
250g csirke366 kcal
-
150g póréhagyma40 kcal
-
25g aszalt szilva60 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
1g kakukkfű1 kcal
-
1g petrezselyem0 kcal
-
3g barna cukor10 kcal
-
25g gersli88 kcal
Összesen
565
kcal
- 13% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
1000g csirke1462 kcal
-
600g póréhagyma161 kcal
-
100g aszalt szilva240 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
2g kakukkfű2 kcal
-
5g petrezselyem2 kcal
-
10g barna cukor38 kcal
-
100g gersli352 kcal
Összesen
2257
kcal
- 13% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
55g csirke80 kcal
-
33g póréhagyma9 kcal
-
5.5g aszalt szilva13 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0.1g kakukkfű0 kcal
-
0.3g petrezselyem0 kcal
-
0.6g barna cukor2 kcal
-
5.5g gersli19 kcal
Összesen
123
kcal
- 13% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 35.7 g
Zsír
-
Összesen 26.2 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 128 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 691.6 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 35 mg
-
Kálcium 81 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 84 mg
-
Foszfor 347 mg
-
Nátrium 136 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 47.4 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 178.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 141 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 69 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 61 micro
-
Kolin: 120 mg
-
Retinol - A vitamin: 70 micro
-
α-karotin 14 micro
-
β-karotin 839 micro
-
β-crypt 23 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1401 micro
Összesen
565
kcal
- 13% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 142.8 g
Zsír
-
Összesen 104.8 g
-
Telített zsírsav 30 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 43 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 23 g
-
Koleszterin 510 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2766.2 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 139 mg
-
Kálcium 326 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 337 mg
-
Foszfor 1387 mg
-
Nátrium 546 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 189.6 g
-
Cukor 59 mg
-
Élelmi rost 28 mg
VÍZ
-
Összesen 714.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 564 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 53 mg
-
D vitamin: 68 micro
-
K vitamin: 278 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 54 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 245 micro
-
Kolin: 480 mg
-
Retinol - A vitamin: 279 micro
-
α-karotin 57 micro
-
β-karotin 3357 micro
-
β-crypt 93 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 5602 micro
Összesen
2257
kcal
- 13% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.9 g
Zsír
-
Összesen 5.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 28 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 152.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 18 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 76 mg
-
Nátrium 30 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 10.4 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 39.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 31 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 15 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 185 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 308 micro
Összesen
123
kcal
Hozzávalók
-
2 db babérlevél
-
2 tk kakukkfű
-
2 teáskanál barna cukor
Elkészítés
- Először is fontos: kerüljük a húsleveskocka használatát!
- A csirkehúst fazékban feltesszük főni annyi vízzel, hogy bőven ellepje. (Én egy egész, kb. 1 kilós csirkét szoktam feldarabolni hozzá.)
- Egy órán keresztül főzzük magában, néha lehabozzuk. A mi húslevesünkkel ellentétben, ezt kicsit nagyobb lángon kell főzni, nem lassan gyöngyözve.
- Egy óra után beletesszük a fűszereket, ha lehet, kis gézcsomagba kötve, a kakukkfű kivételével - azt beleszórhatjuk. Nem sózzuk! Beletesszük a kb. fél centis karikákra vágott póréhagymát, az aszalt szilvát, a barna cukrot, és még két órán át főzzük.
- Kb. másfél óra után, kivesszük a csirke darabjait, leszedjük róluk a húst, ésvisszatesszük a levesbe.
- Az utolsó 20 percben belefőzzük az árpagyöngyöt.
- Tálalás előtt vegyük ki belőle a fűszercsomagot, majd szedjük forrón tányérokba, és hintsük meg friss petrezselyemmel.
- Receptkönyvben: 56
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 13806
- Feltöltés dátuma: 2009. december 13.
Ajánló
Èlettani hatása: közepesen savasít. Erről bővebb tudnivalókat itt olvashatsz.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
P.
171 recept
A skótok húslevese. Egy régi, tradicionális étel Skóciában, legalább annyira hagyományos, mint a mi húslevesünk. Ugyanúgy hiszik, hogy még a holtakat is feltámasztja, és lábadozáskor ezt főzik a betegeknek. Meg máskor is. Csak úgy, mint nálunk. :-) Következésképp ugyanannyi ideig kell főzni is, mint a mi húslevesünket, hogy igazán zamatos legyen. Az aszalt szilvától izgalmasan aromás leves. Csak ajánlani tudom néha a hagyományos húsleves helyett hétvégére. A neve az angol cock (kakas) és leek (póréhagyma) szóból ered. Persze manapság már javarészt csirkéből készítik, de igazán erős a kakashústól lenne.