Citromos őszibaracklekvár
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
koszider
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 1% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
250g őszibarack94 kcal
-
58g cukor226 kcal
-
3g citromlé1 kcal
-
14g citrom2 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
12 kcal
Összesen
335
kcal
- 1% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
3000g őszibarack1123 kcal
-
700g cukor2709 kcal
-
40g citromlé9 kcal
-
170g citrom26 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
146 kcal
Összesen
4013
kcal
- 1% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
75.8g őszibarack28 kcal
-
17.7g cukor68 kcal
-
1g citromlé0 kcal
-
4.3g citrom1 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
1.3g zselésítő befőzőszer4 kcal
Összesen
101
kcal
- 1% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 2.3 g
Zsír
-
Összesen 0.6 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 129.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 17 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 49 mg
-
Nátrium 38 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 84.8 g
-
Cukor 81 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 223.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 38 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 21 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 389 micro
-
β-crypt 162 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 220 micro
Összesen
335
kcal
- 1% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 27.3 g
Zsír
-
Összesen 7.6 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1551.8 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 206 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 269 mg
-
Foszfor 594 mg
-
Nátrium 459 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1017.8 g
-
Cukor 975 mg
-
Élelmi rost 55 mg
VÍZ
-
Összesen 2676.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 462 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 21 mg
-
C vitamin: 253 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 75 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 23 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 133 micro
-
Kolin: 182 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 4669 micro
-
β-crypt 1949 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2637 micro
Összesen
4013
kcal
- 1% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 0.7 g
Zsír
-
Összesen 0.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 39.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 5 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 15 mg
-
Nátrium 12 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 25.7 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 67.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 12 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 3 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 118 micro
-
β-crypt 49 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 67 micro
Összesen
101
kcal
Hozzávalók
-
3 kg őszibarack
-
70 dkg cukor
-
1 citromból nyert citromlé
-
1 db vanília
-
2 csomag zselésítő befőzőszer
Elkészítés
- A jó érett őszibarack héját lehúzzuk (1 percre forró vízbe mártva nagyon egyszerű lesz), kimagozzuk, húsát feldaraboljuk. Meglocsoljuk 1 citrom kifacsart, leszűrt levével. (Ez a citrom lehet nem bio is.) Kb. 2,2-2,3 kg gyümölcshúst kapunk. Ennél többet egyszerre ne főzzünk, hogy minél gyorsabban felforrjon.
- Kimérjük a cukrot: kezdésnek kilónként 30 dkg cukrot számoljunk, hogy ne legyen túl édes. A zselésítőt elkeverjük a cukorral, majd az egészet a barackhoz adjuk, alaposan elkeverjük.
- A vaníliarudat felhasítjuk, az apró magocskákat kés hátával kikaparjuk, és a barackhoz adjuk. Az egészet merülőmixerrel pépesre összetörjük. Most kóstoljuk meg, kíván-e még cukrot.
- A barackpépbe beledobjuk a vanília bőrét, és nagy lángon, kevergetve felforraljuk. Vigyázzunk, mert felhabzik! A habot szűrőkanállal szedjük le.
- A biocitromot előkészítjük: alaposan megsikáljuk, és vékony (2 mm-es) szeletekre felvágjuk. Közben kiszedegetjük a magokat, mert az keserű lehet.
- A zubogva forró lekvárt 2-3 percig kavargatjuk, a vaníliabőrt kihalásszuk, és előkészített üvegekbe töltjük. Először csak félig töltjük az üveget, ekkor belepottyantjuk a citromkarikákat, majd teljesen feltöltjük az üveget. 720 ml-es üveg esetén 3 karikát, 580 ml-es esetén 2 karikát, ennél kisebb üveg esetén 1-1 karikát tegyünk bele.
- A lezárt üvegeket 5 perce fejre állítjuk, majd vissza a talpára. Száraz gőzben hagyjuk kihűlni. Ebből a mennyiségből kb. 3-3,2 liter lekvár lesz, így számoljuk a szükséges üvegeket.
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 89
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 23630
- Feltöltés dátuma: 2014. július 17.
Ajánló
Süteménybe, kenyérre-kalácsra kenve is tökéletes.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
koszider
90 recept
Valljuk be, az őszibarack magában elég unalmas ízű lekvárnak. De citrommal, valódi vaníliarúddal feldobva mindenki imádni fogja. Előnye, hogy nem magvaváló őszibarackból is készíthető. Ne csináljuk túl édesre, hogy minden íz érvényesülhessen! Az egyik citromnak feltétlenül kezeletlen, biocitromnak kell lennie, mert a héja is belekerül!