r
Nosalty Logó

Ciabatta

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Pákosztos macska
Ciabatta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A híg kovászhoz

A tésztához

Összesen 438 kcal
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A híg kovászhoz

A tésztához

Összesen 2631 kcal
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A híg kovászhoz

A tésztához

Összesen 229 kcal
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.7 g

Zsír

  • Összesen
    3.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1022.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    46 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    124 mg
  • Nátrium
    797 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    85.3 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    85.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    78 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    92 micro
Összesen 438 kcal
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    87.9 g

Zsír

  • Összesen
    20.4 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6134 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    279 mg
  • Kálcium
    124 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    185 mg
  • Foszfor
    743 mg
  • Nátrium
    4784 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    511.8 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    513.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    465 micro
  • Kolin:
    76 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    553 micro
Összesen 2631 kcal
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.6 g

Zsír

  • Összesen
    1.8 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    533.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    24 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    65 mg
  • Nátrium
    416 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.5 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    44.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    48 micro
Összesen 229 kcal

Hozzávalók

A híg kovászhoz

A tésztához

Elkészítés

A híg kovászhoz

  1. Először is elkészítjük a poolish-t, azaz a híg kovászt.A hozzávalókat összekeverjük, majd lefedve 4 órát hagyjuk a pulton kelni. Jó habos és buborékos lesz. Ekkor betesszük a hűtőbe egy éjszakára. (3 napig felhasználható, ha valami mégis közbejönne)
  2. Másnap reggel kivesszük a kovászt a hűtőből és engedjük szobahőmérsékletűre kiengedni.
  3. Összekeverjük a többi hozzávalóval. Robotgéppel dagasztjuk az igen nedves, ragacsos tésztát. Ha valaki mégis kézzel állna neki, akkor javaslom a kanál használatát. Semmiképpen ne lisztezzük túl, ennek a tésztának igen nedvesnek kell lennie! Mondhatni, minél nedvesebb, annál jobb! Annál nehezebb vele bánni is!
  4. A tésztát lisztezett pultra kaparjuk, hagyjuk kissé pihenni, majd téglalap alakúra húzzuk. A két végét felhajtjuk (háromrétbe), lekenjük egy kis olívaolajjal, kissé meglisztezzük. Folpackkal betakarjuk és kelni hagyjuk 30 percig.
  5. Ugyanezt a hajtogatási műveletet elvégezzük újra, majd két órát kelesztettem.
  6. Két nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral és megszórjuk durumliszttel. A tésztát óvatosan 3 téglalap alakú részre vágjuk, majd téglalap alakúra húzva újra háromba hajtjuk őket. A sütőpapírból falat emelünk közéjük, hogy kelés közben is megtartsák formájukat. Ez különösen akkor fontos, ha szeretünk veszélyesen élni és tényleg nem fukarkodtunk a vízzel. Kelesszük 60-120 percig, míg eléggé meg nem nőnek a papucsaink.
  7. Kapcsoljuk be a sütőt maximális hőfokra, és a bagettnél leírtak szerint süssük meg a ciabattáinkat. (260-230 fokon, gőzös sütőben.)
  8. Kihűlés után zöldfűszeres olívaolajba mártogatva vagy szendvicsnek elkészítve maga a mennyország.
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 113
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 34968
  • Feltöltés dátuma: 2008. augusztus 15.

Receptkategóriák

Ciabatta
Pákosztos macska 26 recept

Talán nem túlzás azt mondani, hogy a ciabatta Olaszország nem hivatalos nemzeti kenyere. Az viszont egészen meglepő, hogy a név, mely szó szerint papucsot jelent, csak a XX. század második felében született. Történt ugyanis, hogy egy Comói-tó mellett élő szemfüles péknek feltűnt, hogy ez a tradicionális rusztikus kenyér mennyire hasonlít a régió táncosainak papucsához. El is nevezte kenyereit "ciabatta di Como"-nak. Hagyományt teremtett. Maga a kenyértészta elég változatos. Lehet híg (poolish) és tömör (biga) kovásszal (szerintem inkább öregtésztával) készíteni. Adhatunk hozzá tejet vagy olivaolajat, hogy puhább legyen a tészta. De maradhatunk a purista változatnál is, hogy rágósabb, ropogósabb kenyeret kapjunk. Amíg papucs formájú marad a kenyerünk, addig ciabatta! :-D Én ennél a kenyérnél is a hosszú kelesztést választottam, hogy minél több ízt csalogassak elő a gabonából.

Hozzávalók

A híg kovászhoz

A tésztához

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...