Ciabatta
- 8% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 2% Zsír
A híg kovászhoz
-
53g kenyérliszt bl80191 kcal
-
57g víz0 kcal
-
1 kcal
A tésztához
-
64g kenyérliszt bl80230 kcal
-
2g só0 kcal
-
4 kcal
-
13g víz0 kcal
-
1g olívaolaj12 kcal
- 8% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 2% Zsír
A híg kovászhoz
-
318g kenyérliszt bl801148 kcal
-
340g víz0 kcal
-
7 kcal
A tésztához
-
382g kenyérliszt bl801379 kcal
-
12g só0 kcal
-
26 kcal
-
80g víz0 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
- 8% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 2% Zsír
A híg kovászhoz
-
27.6g kenyérliszt bl80100 kcal
-
29.6g víz0 kcal
-
0.2g instant élesztő1 kcal
A tésztához
-
33.2g kenyérliszt bl80120 kcal
-
1.1g só0 kcal
-
0.7g instant élesztő2 kcal
-
7g víz0 kcal
-
0.7g olívaolaj6 kcal
- 8% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 14.7 g
Zsír
-
Összesen 3.4 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1022.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 46 mg
-
Kálcium 21 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 31 mg
-
Foszfor 124 mg
-
Nátrium 797 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 85.3 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 85.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 78 micro
-
Kolin: 13 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 92 micro
- 8% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 87.9 g
Zsír
-
Összesen 20.4 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6134 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 279 mg
-
Kálcium 124 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 185 mg
-
Foszfor 743 mg
-
Nátrium 4784 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 511.8 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 513.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 465 micro
-
Kolin: 76 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 7 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 553 micro
- 8% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.6 g
Zsír
-
Összesen 1.8 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 533.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 24 mg
-
Kálcium 11 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 65 mg
-
Nátrium 416 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44.5 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 44.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 40 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 48 micro
Hozzávalók
A híg kovászhoz
-
318 g kenyérliszt bl80
-
340 ml víz
-
0.5 kávéskanál instant élesztő
A tésztához
-
382 g kenyérliszt bl80
-
1.8 tk só
-
2 kávéskanál instant élesztő
-
1 ek olívaolaj
Elkészítés
A híg kovászhoz
- Először is elkészítjük a poolish-t, azaz a híg kovászt.A hozzávalókat összekeverjük, majd lefedve 4 órát hagyjuk a pulton kelni. Jó habos és buborékos lesz. Ekkor betesszük a hűtőbe egy éjszakára. (3 napig felhasználható, ha valami mégis közbejönne)
- Másnap reggel kivesszük a kovászt a hűtőből és engedjük szobahőmérsékletűre kiengedni.
- Összekeverjük a többi hozzávalóval. Robotgéppel dagasztjuk az igen nedves, ragacsos tésztát. Ha valaki mégis kézzel állna neki, akkor javaslom a kanál használatát. Semmiképpen ne lisztezzük túl, ennek a tésztának igen nedvesnek kell lennie! Mondhatni, minél nedvesebb, annál jobb! Annál nehezebb vele bánni is!
- A tésztát lisztezett pultra kaparjuk, hagyjuk kissé pihenni, majd téglalap alakúra húzzuk. A két végét felhajtjuk (háromrétbe), lekenjük egy kis olívaolajjal, kissé meglisztezzük. Folpackkal betakarjuk és kelni hagyjuk 30 percig.
- Ugyanezt a hajtogatási műveletet elvégezzük újra, majd két órát kelesztettem.
- Két nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral és megszórjuk durumliszttel. A tésztát óvatosan 3 téglalap alakú részre vágjuk, majd téglalap alakúra húzva újra háromba hajtjuk őket. A sütőpapírból falat emelünk közéjük, hogy kelés közben is megtartsák formájukat. Ez különösen akkor fontos, ha szeretünk veszélyesen élni és tényleg nem fukarkodtunk a vízzel. Kelesszük 60-120 percig, míg eléggé meg nem nőnek a papucsaink.
- Kapcsoljuk be a sütőt maximális hőfokra, és a bagettnél leírtak szerint süssük meg a ciabattáinkat. (260-230 fokon, gőzös sütőben.)
- Kihűlés után zöldfűszeres olívaolajba mártogatva vagy szendvicsnek elkészítve maga a mennyország.
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 112
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 8
- Össznézettség: 34942
- Feltöltés dátuma: 2008. augusztus 15.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
-
Speciális étrendek:
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Talán nem túlzás azt mondani, hogy a ciabatta Olaszország nem hivatalos nemzeti kenyere. Az viszont egészen meglepő, hogy a név, mely szó szerint papucsot jelent, csak a XX. század második felében született. Történt ugyanis, hogy egy Comói-tó mellett élő szemfüles péknek feltűnt, hogy ez a tradicionális rusztikus kenyér mennyire hasonlít a régió táncosainak papucsához. El is nevezte kenyereit "ciabatta di Como"-nak. Hagyományt teremtett. Maga a kenyértészta elég változatos. Lehet híg (poolish) és tömör (biga) kovásszal (szerintem inkább öregtésztával) készíteni. Adhatunk hozzá tejet vagy olivaolajat, hogy puhább legyen a tészta. De maradhatunk a purista változatnál is, hogy rágósabb, ropogósabb kenyeret kapjunk. Amíg papucs formájú marad a kenyerünk, addig ciabatta! :-D Én ennél a kenyérnél is a hosszú kelesztést választottam, hogy minél több ízt csalogassak elő a gabonából.