Céklás caramelle – cukorkaformájú olasz töltött tészta
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Gréti
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 11% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 23% Zsír
A tésztához
-
25g cékla7 kcal
-
0g só0 kcal
-
2g olívaolaj18 kcal
-
50g finomliszt182 kcal
-
14g tojás17 kcal
A töltelékhez
-
50g kecskesajt182 kcal
-
13g dió82 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
0g bors0 kcal
A tálaláshoz
Összesen
747
kcal
- 11% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 23% Zsír
A tésztához
-
100g cékla29 kcal
-
0g só0 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
200g finomliszt728 kcal
-
55g tojás69 kcal
A töltelékhez
-
200g kecskesajt728 kcal
-
50g dió327 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
0g bors0 kcal
A tálaláshoz
Összesen
2992
kcal
- 11% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 23% Zsír
A tésztához
-
9.6g cékla3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.8g olívaolaj7 kcal
-
19.2g finomliszt70 kcal
-
5.3g tojás7 kcal
A töltelékhez
-
19.2g kecskesajt70 kcal
-
4.8g dió31 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
3.8g tojássárgája12 kcal
-
0g bors0 kcal
A tálaláshoz
Összesen
287
kcal
- 11% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 24.1 g
Zsír
-
Összesen 51.8 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 220 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1044.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 30 mg
-
Kálcium 224 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 84 mg
-
Foszfor 420 mg
-
Nátrium 280 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 48.5 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 101.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 355 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 43 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 127 micro
-
Kolin: 146 mg
-
Retinol - A vitamin: 341 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 82 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 182 micro
Összesen
747
kcal
- 11% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 96.3 g
Zsír
-
Összesen 207.2 g
-
Telített zsírsav 82 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 58 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 56 g
-
Koleszterin 880 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4179.1 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 120 mg
-
Kálcium 895 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 335 mg
-
Foszfor 1681 mg
-
Nátrium 1118 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 193.9 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 406.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1421 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 25 mg
-
D vitamin: 171 micro
-
K vitamin: 27 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 510 micro
-
Kolin: 585 mg
-
Retinol - A vitamin: 1363 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 328 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 727 micro
Összesen
2992
kcal
- 11% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.3 g
Zsír
-
Összesen 19.9 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 85 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 401.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 86 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 32 mg
-
Foszfor 162 mg
-
Nátrium 108 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 18.6 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 39.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 137 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 49 micro
-
Kolin: 56 mg
-
Retinol - A vitamin: 131 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 32 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 70 micro
Összesen
287
kcal
Hozzávalók
A tésztához
A töltelékhez
-
0.5 citromból nyert citromhéj
-
2 db tojássárgája
-
bors ízlés szerint
A tálaláshoz
Elkészítés
A tésztához
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy nagyobb fej céklát csomagoljunk sütőpapírba vagy alufóliába úgy, hogy előtte locsoljuk meg olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. (Ez megy a tésztába.) Tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Mellé vékonyan szeleteljük fel egy másik hámozott céklát, ezt is sózzuk, borsozzuk. (Ezzel díszítünk.) Tegyük sütőbe a céklákat úgy egy órára, közben figyeljünk, mert a karikázott változat gyorsabban kész lesz! Ha elkészültek, a szeleteket tegyük papírtörlőre száradni, az egész céklát hámozzuk meg, és négybe vágva hagyjuk hűlni.
- Tegyük turmixgépbe, én egy nagyobb késes aprítót használtam, és pürézzük teljesen finomra.
- Tegyük a céklapüré mellé a tojást, az olívaolajat, sózzuk meg, és mehet tovább a pürézés.
- Kanalazzuk a munkafelület közepére a lisztet, csináljunk benne egy mélyedést, ide öntsük a pürét, majd kezdjük el őket összedolgozni, először villával, majd kézzel. Gyúrjuk úgy 10 percig a tésztát, hogy jól beledolgozzuk a cékla színét. Próbáljunk meg olyan kevés plusz lisztet használni hozzá, amennyire csak tudunk.
- Ha kész, egy fólába csomagolva tegyük a tésztagömböcöt a hűtőbe úgy fél órára pihenni. Aztán vegyük ki és daraboljuk négy egyenlő részre. Egyszerre egy gombóccal dolgozzunk, a többit gondosan fedjük le, ne száradjon ki.
- Közben pirítsuk meg az összes diót, az egyik felét tegyük félre a díszítéshez a másik felét pedig jól összetörve (összedarálva) keverjük hozzá a kecskesajthoz. Sózzuk, ha kell, szórjuk meg színes borssal. Ez lesz a töltelék, úgyhogy tegyük hűtőbe pihenni felhasználásig.
- Lapogassuk el a gombócot téglalap formába úgy, hogy be tudjuk engedni a tésztanyújtógépbe. Egyenként haladva a fokozatokon 1-6-ig, szép lassan, minden állásban kétszer átfuttatva, és közben halványan lisztezve, nyújtsuk ki a tésztalapokat.
- A kinyújtott tésztalapokat egyenként hosszanti irányban tekerjük fel úgy, hogy szemmel kimérjük az első “cukorka” szélességét (csak mintha egy szaloncukor papírt üresen kihajtanánk), a közepébe nyomunk egy adag (kb. egy kávéskanálnyi) tölteléket, amit kézzel téglahasábba formázunk, és hajtsuk tovább a tésztát, ahogy befedi a tészta a tölteléket, és már összeragasztható úgy, minthogyha egy szaloncukrot papírba tekernénk, ott vizezzük be egy ecsettel a tésztát, és vágjuk el keresztben.
- Az így készített töltött tésztahengereket nyomjuk le felülről a két végükön, a töltelék két oldalán, majd oldalról csippentsük be, mintha tényleg egy papírcsomagolást formáznánk. A tésztacsomagolás végeit egy villa fogainak rányomásával mintázzuk meg.
- A kész tésztacukrokat hagyhatjuk egy éjjelen át száradni (ilyenkor jobban megmarad a színük), vagy azonnal forrásban lévő sós vízben főzzük ki, szűrjük le, és egy nagy serpenyőben olvasztott vajon forgassuk meg. A főzés kb. 10 percet vesz igénybe, de érdemes egy kóstolási próbát tenni, nehogy nyersen kerüljön felszolgálásra.
A töltelékhez
- Helyezzük a töltött tésztákat egy tányérra, szórjuk meg pirított dióval, aprított mentával, díszítsük házi célkachipsszel, parmezánforgáccsal, és locsoljuk meg egy csepp vajjal. Jó étvágyat hozzá!
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 22
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 1202
- Feltöltés dátuma: 2020. február 22.
Ajánló
Ha szívesen elakasztanád a vendégeid, vagy a családod lélegzetét, akkor ez a te recepted: gyönyörű és nagyon finom!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Gréti
581 recept
Mit ki nem találnak ezek az olaszok? Cukorka formájú tésztacsoda! Nekem nagyon megtetszett. Tulajdonképpen ugyanazt a funkciót tölti be, mint a ravioli vagy a tortellini, a két nálunk sokkal ismertebb töltött tészta. Lehet rá azt mondani, hogy ez már giccs, de kit érdekel, ha olyan finom! Céklával színezve pedig igazi kuriózum a pufi, töltött tészták között.