Céklás brownie
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 4% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 14% Zsír
15 darabhoz
-
125g cékla36 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
50g étcsokoládé273 kcal
-
0 kcal
-
63g barna cukor238 kcal
-
41g tojás52 kcal
-
25g finomliszt91 kcal
-
14 kcal
Összesen
883
kcal
- 4% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 14% Zsír
15 darabhoz
-
500g cékla144 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
200g étcsokoládé1092 kcal
-
0 kcal
-
250g barna cukor950 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
57 kcal
Összesen
3532
kcal
- 4% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 14% Zsír
15 darabhoz
-
37.2g cékla11 kcal
-
7.4g vaj53 kcal
-
14.9g étcsokoládé81 kcal
-
0.3g vanília kivonat0 kcal
-
18.6g barna cukor71 kcal
-
12.3g tojás15 kcal
-
7.4g finomliszt27 kcal
-
1.9g cukrozatlan kakaópor4 kcal
Összesen
262
kcal
- 4% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.4 g
Zsír
-
Összesen 40.6 g
-
Telített zsírsav 24 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 193 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 746.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 24 mg
-
Kálcium 131 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 139 mg
-
Foszfor 290 mg
-
Nátrium 151 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 122.9 g
-
Cukor 91 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 109.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 232 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 30 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 118 micro
-
Kolin: 121 mg
-
Retinol - A vitamin: 226 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 69 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 205 micro
Összesen
883
kcal
- 4% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 49.8 g
Zsír
-
Összesen 162.5 g
-
Telített zsírsav 94 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 49 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 771 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2987 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 94 mg
-
Kálcium 525 mg
-
Vas 28 mg
-
Magnézium 558 mg
-
Foszfor 1159 mg
-
Nátrium 604 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 491.5 g
-
Cukor 362 mg
-
Élelmi rost 35 mg
VÍZ
-
Összesen 438.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 927 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 473 micro
-
Kolin: 485 mg
-
Retinol - A vitamin: 903 micro
-
α-karotin 14 micro
-
β-karotin 277 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 820 micro
Összesen
3532
kcal
- 4% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.7 g
Zsír
-
Összesen 12.1 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 57 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 222.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 39 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 41 mg
-
Foszfor 86 mg
-
Nátrium 45 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36.6 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 32.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 69 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 35 micro
-
Kolin: 36 mg
-
Retinol - A vitamin: 67 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 21 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 61 micro
Összesen
262
kcal
Hozzávalók
15 darabhoz
-
10 dkg vaj
-
1 teáskanál vanília kivonat
-
25 dkg barna cukor
-
3 db tojás
-
10 dkg finomliszt
-
2.5 dkg cukrozatlan kakaópor
Elkészítés
15 darabhoz
- Ha nem akarjuk, hogy összefogja a kezünket, akkor a cékla tisztítása előtt húzzunk gumikesztyűt! Hámozzuk meg a céklagumókat (kb. 40 dkg marad), majd aprítsuk fel. Tegyük egy mikrózható edénybe, öntsünk alá kevés vizet, és mikróban, magas fokozaton (nekem 800 W) kb. 12 perc alatt pároljuk puhára. Nekem van egy olyan mikrós pároló edényem (TW), aminek van egy betéte, és az alá kell önteni a vizet, a párolandó dolgok pedig a kiemelhető betétre kerülnek. Kicsit hagytam hűlni a párolt céklát, majd egy tálban botmixerrel pépesítettem.
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy kb. 20×30 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Daraboljuk durvára a csokoládét, kockázzuk fel a vajat.
- A pürésített céklát keverjük simára a vajjal, az aprított csokoládéval és a vaníliakivonattal.
- Egy nagyobb tálban kézi mixerrel keverjük össze a cukrot a tojásokkal. Kb. 2 perc keverés után sápadt színű, habos állagú lesz, ekkor kanalazzuk bele a céklás keveréket. Használjunk nagy, fémből készült kanalat, és óvatosan keverjük, hogy levegős maradjon. Szitáljuk bele az előzőleg kakaóval összekevert lisztet, és keverjük simára.
- Öntsük a tésztát az előkészített tepsibe, és süssük 25-30 percig. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, akkor van kész, ha a tészta megemelkedik, de a tepsit megmozgatva érezzük, hogy a felső kéreg alatt még lágyan remeg. A formában hagyjuk teljesen kihűlni (én nem bírtam addig várni), majd vágjuk négyzetekre.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Tepsi mérete: 20×30
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 143
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 8
- Össznézettség: 17856
- Feltöltés dátuma: 2012. szeptember 17.
Ajánló
Ha nincs mikrohullámú sütőnk, akkor a hámozatlan, egész céklákat főzzük puhára (így nem esnek szét), aztán hámozzuk meg, és a továbbiakban minden ugyanaz.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
A BBC GoodFood szeptemberi számát kézhez kapva beindult nálunk a "Hogy lehet a gyerekkel megetetni a céklát" c. projekt, és nagyon jól sikerült! A mai napig nem tudják, mi ízlett nekik annyira! Az elkészítés folyamatát itt láthatjátok.