Casatiello, Olaszország húsvéti kenyere
0,0
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!

adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes
Hozzávalók
Tészta
-
400 g finomliszt
-
230 g víz
-
4 g élesztő
-
10 g só
-
20 g olívaolaj
-
30 g sertészsír
Töltelék és összeállítás
-
150 g pancetta
-
30 g pecorino sajt
-
150 g scamorza
-
1 ízlés szerint fekete bors
Díszítés, kelesztés
786
Kalória
31.2g
Fehérje
56.7g
Szénhidrátok
46.1g
Zsír
78.1g
Víz
177.7g
Koleszterin
2.1g
Rost
507.2mg
Cukor
- 15% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 22% Zsír
Tészta
-
67g finomliszt243 kcal
-
38g víz0 kcal
-
1g élesztő1 kcal
-
2g só0 kcal
-
3g olívaolaj29 kcal
-
5g sertészsír45 kcal
Töltelék és összeállítás
-
33g szalámi164 kcal
-
25g pancetta134 kcal
-
19 kcal
-
25g scamorza68 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
Díszítés, kelesztés
Összesen
786
kcal
- 15% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 22% Zsír
Tészta
-
400g finomliszt1456 kcal
-
230g víz0 kcal
-
4g élesztő4 kcal
-
10g só0 kcal
-
20g olívaolaj177 kcal
-
30g sertészsír271 kcal
Töltelék és összeállítás
-
200g szalámi986 kcal
-
150g pancetta804 kcal
-
30g pecorino sajt116 kcal
-
150g scamorza408 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
Díszítés, kelesztés
Összesen
4716
kcal
- 15% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 22% Zsír
Tészta
-
26g finomliszt95 kcal
-
14.9g víz0 kcal
-
0.3g élesztő0 kcal
-
0.6g só0 kcal
-
1.3g olívaolaj11 kcal
-
1.9g sertészsír18 kcal
Töltelék és összeállítás
-
13g szalámi64 kcal
-
9.7g pancetta52 kcal
-
1.9g pecorino sajt8 kcal
-
9.7g scamorza27 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
Díszítés, kelesztés
Összesen
307
kcal
- 15% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 37% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 31.2 g
Zsír
-
Összesen 46.1 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 178 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1982.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 40 mg
-
Kálcium 89 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 26 mg
-
Foszfor 205 mg
-
Nátrium 1619 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 56.7 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
Víz
-
Összesen 78.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 65 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 38 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 57 micro
-
Kolin: 129 mg
-
Retinol - A vitamin: 65 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 216 micro
Összesen
786
kcal
- 15% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 37% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 187.1 g
Zsír
-
Összesen 276.4 g
-
Telített zsírsav 94 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 40 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 1066 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 11893.2 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 240 mg
-
Kálcium 533 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 155 mg
-
Foszfor 1228 mg
-
Nátrium 9715 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 340 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 12 mg
Víz
-
Összesen 468.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 387 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 229 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 344 micro
-
Kolin: 775 mg
-
Retinol - A vitamin: 387 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 22 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1296 micro
Összesen
4716
kcal
- 15% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 37% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 12.2 g
Zsír
-
Összesen 18 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 69 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 772.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 35 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 80 mg
-
Nátrium 631 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22.1 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 30.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 25 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 22 micro
-
Kolin: 50 mg
-
Retinol - A vitamin: 25 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 84 micro
Összesen
307
kcal
Elkészítés
Tészta
- Egy keverőtálba öntsük bele a vizet, az élesztőt és a sót, majd kavarjuk össze.
- Szórjuk hozzá a lisztet, és kezdjük el dagasztani a tésztát. Amikor már szép egyneművé vált az állaga, hozzáadhatjuk az olívaolajat és a sertészsírt is. Dagasszuk tovább, amíg teljesen sima és bársonyos lesz. Viszonylag lágyabb tésztára törekedjünk. Takarjuk le a tésztát, és hagyjuk kelni két órát.
- A megkelt tésztából csípjünk le nagyjából 40g-ot, majd szedjük szét 8 egyenlő részre. Ezzel fogjuk a tojásokat keresztbe burkolni.
- A tésztát nyújtsuk ki vékonyan téglalapalakúra.
Töltelék és összeállítás
- A szalámit, a pancettát és a scamorza sajtot vágjuk fel apró kockákra. Érdemes ezekkel a hozzávalókkal kipróbálni, de nyugodtan lehet más fajtákkal is kísérletezni.
- A kinyújtott tésztát ízesítsük frissen őrölt borssal és reszelt pecorino sajttal. Ezután szórjuk meg egyenletesen az érlelt szalonnával, szalámival és a scamorza sajttal.
- Tekerjük fel szorosan, és formázzunk belőle koszorúalakot. Ezt az ételt egy speciális formában szokták sütni, ami leginkább a kuglófra hasonlít, de ha nincs ilyen a konyhában, akkor se essünk kétségbe, fogjunk egy kerek tepsit, és a közepébe helyezzünk egy hőálló kerek formát. Alaposan kenjük ki zsiradékkal, majd helyezzük bele a casatiellot.
Díszítés, kelesztés
- A megmentett tésztából sodorjunk 8 egyforma „gilisztát", amivel burkoljuk keresztalakba a megmosott tojásokat. 4 tojást dekoráljunk fel, és helyezzük őket a casatiello tetejére.
- Takarjuk le a tésztát, hogy ne száradjon ki, végül helyezzük estére a hűtőbe, hogy szépen lassan megkelhessen. Ha nem szeretnénk egy éjszakán át pihentetni, akkor nagyjából 2-3 óra alatt kelesszük duplájára.
- Miután szép nagy lett a tészta, kenjük meg felvert tojással, és tegyük be a sütőbe 170°C-ra nagyjából egy órára.
- Fogyaszthatjuk hidegen, melegen, főételként, de akár köretként is.
- Jó étvágyat hozzá!
Recept infó
- Előkészítés ideje: 60 perc
- Sütés ideje: 60 perc
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
A casatiello egy hagyományos, dél-olasz húsvéti kenyérfajta, ami Campania régiójának kulináris tradícióját képviseli. A megjelenése szimbolikus jelentéssel bír, azaz köralakú formája Krisztus koszorújának a jelképe, a rajta lévő keresztben a tésztával burkolt tojások pedig Jézus feltámadását elevenítik meg.
Elmentem a receptkönyvembe
Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok
Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Megcsináltam
Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!