Bodzaszörp karamellásan
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Bjkata
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 0% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 0% Zsír
Összesen
972
kcal
- 0% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 0% Zsír
Összesen
11662
kcal
- 0% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 0% Zsír
Összesen
183
kcal
- 0% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Foszfor
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.2 g
Zsír
-
Összesen 0 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 34.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 4 mg
-
Foszfor 2 mg
-
Nátrium 13 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 251.3 g
-
Cukor 250 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 263.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2 micro
-
Kolin: 1 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2 micro
Összesen
972
kcal
- 0% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Foszfor
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2 g
Zsír
-
Összesen 0.5 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 416.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 167 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 44 mg
-
Foszfor 29 mg
-
Nátrium 154 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3016.2 g
-
Cukor 2999 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 3157.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 96 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 5 micro
-
β-crypt 36 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 20 micro
Összesen
11662
kcal
- 0% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Foszfor
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0 g
Zsír
-
Összesen 0 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 3 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 1 mg
-
Foszfor 0 mg
-
Nátrium 2 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 47.2 g
-
Cukor 47 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 49.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 0 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
183
kcal
Hozzávalók
-
40 db bodzavirág
-
30 dl víz
-
3 kg cukor
-
30 g citromsav
-
15 g borkősav
-
1 késhegynyi nátrium-benzoát
Elkészítés
- A bodzavirágokat belehelyezzük egy tisztára mosott 5 literes üvegbe (vagy bármilyen más, tiszta edénybe).
- Rákarikázzuk a citromokat, rászórjuk a citromsavat, hozzáöntjük a 3 liter vizet.
- A citromkarikákat úgy igazítjuk a tetején, hogy eltakarja a bodzavirágokat, így a citrom megóvja a bodzát a barnulástól.
- 24 órán keresztül állni hagyjuk. Közben egyszer-kétszer megkeverhetjük. (Ha nincs időnk másnap elkészíteni, egy-két napig még halogathatjuk a szörp befejezését.)
- Szűrjük át a bodzát, nyomkodjuk ki jó erősen a virágokat és a citromkarikákat.
- 50 dkg cukorból és 0,5 dl vízből készítsünk egy nagy fazékban szép, barna karamellt.
- Vegyük le a tűzről a forró karamellt, és óvatosan öntsünk hozzá 1 liternyit a leszűrt léből.
- Állandóan kevergetve forraljuk fel a karamellás levet, majd ha a karamell teljesen feloldódott a forró lében, hozzáadjuk a maradék 2,5 kg cukrot.
- Ha a cukor feloldódik, és a szirup felforr, belekeverjük a nátrium benzoátot.
- Hozzáöntjük a maradék levet, belekeverjük a borkősavat, és üvegekbe töltjük a szörpöt.
- Elkészítettem: 6 alkalommal
- Receptkönyvben: 84
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 18197
- Feltöltés dátuma: 2013. május 24.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Bjkata
96 recept
Kipróbáltam már többféle receptet, de ez a változat ízlik nekünk a legjobban. Annyira ízlik a családnak, hogy nem is álltunk meg a bodzavirág gyűjtésénél 160 virágig. 4 nagy befőttesüvegben készült a szörp nálunk. Azért, hogy megkönnyítsem a dolgát azoknak, akik kevesebb szörpöt szeretnének készíteni, a hozzávalókat 40 virághoz adtam meg.