r
Nosalty Logó

Birsalmasajtos - diós pite

0,0

0 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Mignon
Birsalmasajtos - diós pite
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

875
Kalória
12.8g
Fehérje
108.5g
Szénhidrátok
45.2g
Zsír
120.8g
Víz
175.7g
Koleszterin
5.6g
Rost
63.3g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 875 kcal
  • 5% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 7000 kcal
  • 5% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 260 kcal
  • 5% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.8 g

Zsír

  • Összesen
    45.2 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    176 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    402.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    69 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    59 mg
  • Foszfor
    206 mg
  • Nátrium
    38 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    108.5 g
  • Cukor
    63 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    120.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    255 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    81 micro
  • Kolin:
    107 mg
  • Retinol - A vitamin:
    247 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    84 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    146 micro
Összesen 875 kcal
  • 5% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    102.8 g

Zsír

  • Összesen
    361.5 g
  • Telített zsírsav
    148 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    87 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    107 g
  • Koleszterin
    1406 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3221.9 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    210 mg
  • Kálcium
    552 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    468 mg
  • Foszfor
    1648 mg
  • Nátrium
    303 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    868.2 g
  • Cukor
    507 mg
  • Élelmi rost
    45 mg

Víz

  • Összesen
    966.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2038 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    81 mg
  • D vitamin:
    174 micro
  • K vitamin:
    40 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    645 micro
  • Kolin:
    854 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1974 micro
  • α-karotin
    31 micro
  • β-karotin
    674 micro
  • β-crypt
    119 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1171 micro
Összesen 7000 kcal
  • 5% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.8 g

Zsír

  • Összesen
    13.4 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    52 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    119.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    61 mg
  • Nátrium
    11 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.3 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    35.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    76 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    73 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    25 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    44 micro
Összesen 260 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A tésztához a lisztet, a cukrot, a sót és a hideg vajat késes betétű robotgépben morzsás keverékké összedolgozzuk.
  2. Átöntjük egy tálba, és a tojássárgákkal meg a langyos tejben feloldott szárított élesztővel gyorsan tésztát gyúrunk belőle.
  3. A tésztát 2 gombóccá formáljuk, külön-külön folpackba csomagoljuk és kb. 30 percre hűtőbe tesszük.
  4. Közben a diót pár perc alatt száraz serpenyőben illatosra pirítjuk. Ha kihűlt, a felét durvára őröljük, a másik felét finomra.
  5. A birsalmasajtot (a házi, keményebb birsalmasajtot kockázzuk fel) és a vizet pár percig mérsékelt tűzön kevergetve melegítjük, hogy sűrű, lekvárszerű keveréket kapjunk ( a víz mennyisége a birsalmasajt eredeti sűrűségétől függ).
  6. A vajat megolvasztjuk egy nagy serpenyőben és a reszelt almát lefedve, néha megkeverve, kb. 3 perc alatt puhára pároljuk rajta. Ízesítjük reszelt citromhéjjal, 2 evőkanál citromlével és a vaníliarúd kikapargatott belsejével. Ezután fedő nélkül tovább kevergetjük, hogy a párolt alma száraz legyen.
  7. A töltelékhez összekeverjük a birsalmasajtot, az almát és a durvára tört diót.
  8. Kivajazunk és kilisztezünk egy tepsit, és előmelegítjük a sütőt.
  9. Az egyik gombóc tésztát enyhén lisztes deszkán, lisztezett nyújtófával tepsi méretűre nyújtjuk, és óvatosan beleterítjük. Megszurkáljuk pár helyen villával, tetejére méretre vágott sütőpapírt terítünk, nyers rizst öntünk rá nehezékül és 10 percig így sütjük, majd 3-4 percig nélküle, amíg halványsárga nem lesz. Közben villával felverünk egy tojásfehérjét és a tésztát még forrón megkenjük vele, és hagyjuk kihűlni (a fehérjeréteg, mint egy szigetelés, szinte azonnal rásül).
  10. Az elősütött tésztát meghintjük a finomra darált dióval, és egyenletes rétegben elosztjuk rajta a tölteléket.
  11. A másik gombóc tésztát az előzőhöz hasonlóan kinyújtjuk, és befedjük vele a tölteléket.
  12. Megkenjük a tészta tetejét a másik tojásfehérjével, és több helyen megszurkáljuk egy villával.
  13. Visszatesszük a forró sütőbe és 30 perc alatt készre sütjük (ha 20 perc után pirulni kezdene, alufóliával letakarva süssük tovább!).
  14. Rácsra téve kihűtjük, és kockákra vágva tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 perc
  • Főzés ideje: 14 perc
  • Sütés ideje: 43 perc
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 25x30

A birsalmasajtról egy őszi, nagyon édes csemege jut az eszembe. Ezt a dióval turbózott változatot már rég terveztem megsütni, de "vártam" vele a hűvösebb, szürke őszi napokra, mert (nekem) ilyenkor esnek igazán jól ezek a "tömör gyönyör" fajta sütemények. Igazi feltöltődés volt ebből a pitéből 1-2 szelet, ami kimondottan jól jön ebben az esős, egyre borongósabb időben... Még szerencse, hogy ebből az adagból sok-sok kis energiabomba szelet lesz! :) A receptet a 2009-es őszi Stahl magazinban találtam.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Áfonyás pite

A házi pitéknek nincsen párja, pláne, ha vesszük a fáradságot, és a vajas tésztát is két kézzel készítjük el hozzá. Bármilyen bogyós gyümölcsből mennyei pitét készíthetünk, ...

Rosanics Petra

Krémes citrompite

Fanyar töltelékével és omlós tésztájával lehengerlő desszertélményt nyújt a citrompite. Ez szerencsére nem jelenti, hogy sokat kéne vele macerázni: meglehetősen egyszerű az ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Több oka is van, miért nem kellene nyitva hagyni a...

A mosógép majdnem minden háztartás része, hiszen jelentősen megkönnyíti az életet. Rendeltetésszerű használata azonban nemcsak a gép helyes beállítását jelenti, hanem azt is, hogy a mosás lejárta után az ajtaját becsukjuk-e. Mai Otthon Tippünkben eláruljuk, miért nem kellene nyitva hagyni a mosógép ajtaját hosszú órákra, napokra.

Top Receptek

Sonkás tészta

A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!