Birsalmasajtos - diós pite
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Mignon
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 5% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
50g finomliszt182 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
0g só0 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
3 kcal
-
6g tej4 kcal
A töltelékhez
-
63g birsalmasajt166 kcal
-
13g víz0 kcal
-
6g vaj45 kcal
-
94g alma44 kcal
-
21g citrom3 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
25g dió164 kcal
A tetejére
-
10g tojásfehérje5 kcal
Összesen
875
kcal
- 5% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
400g finomliszt1456 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
0g só0 kcal
-
200g vaj1434 kcal
-
80g tojássárgája258 kcal
-
26 kcal
-
50g tej28 kcal
A töltelékhez
-
500g birsalmasajt1325 kcal
-
100g víz0 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
750g alma351 kcal
-
170g citrom26 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
200g dió1308 kcal
A tetejére
-
80g tojásfehérje42 kcal
Összesen
7000
kcal
- 5% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
14.9g finomliszt54 kcal
-
3.7g cukor14 kcal
-
0g só0 kcal
-
7.4g vaj53 kcal
-
3g tojássárgája10 kcal
-
0.3g instant élesztő1 kcal
-
1.9g tej1 kcal
A töltelékhez
-
18.6g birsalmasajt49 kcal
-
3.7g víz0 kcal
-
1.9g vaj13 kcal
-
27.9g alma13 kcal
-
6.3g citrom1 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
7.4g dió49 kcal
A tetejére
-
3g tojásfehérje2 kcal
Összesen
260
kcal
- 5% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.8 g
Zsír
-
Összesen 45.2 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 176 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 402.7 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 69 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 59 mg
-
Foszfor 206 mg
-
Nátrium 38 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 108.5 g
-
Cukor 63 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 120.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 255 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 22 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 81 micro
-
Kolin: 107 mg
-
Retinol - A vitamin: 247 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 84 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 146 micro
Összesen
875
kcal
- 5% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 102.8 g
Zsír
-
Összesen 361.5 g
-
Telített zsírsav 148 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 87 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 107 g
-
Koleszterin 1406 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3221.9 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 210 mg
-
Kálcium 552 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 468 mg
-
Foszfor 1648 mg
-
Nátrium 303 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 10 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 868.2 g
-
Cukor 507 mg
-
Élelmi rost 45 mg
VÍZ
-
Összesen 966.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2038 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 81 mg
-
D vitamin: 174 micro
-
K vitamin: 40 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 645 micro
-
Kolin: 854 mg
-
Retinol - A vitamin: 1974 micro
-
α-karotin 31 micro
-
β-karotin 674 micro
-
β-crypt 119 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1171 micro
Összesen
7000
kcal
- 5% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.8 g
Zsír
-
Összesen 13.4 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 52 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 119.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 21 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 61 mg
-
Nátrium 11 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.3 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 35.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 76 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 32 mg
-
Retinol - A vitamin: 73 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 25 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 44 micro
Összesen
260
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
40 dkg finomliszt
-
10 dkg cukor
-
1 csipet só
-
4 db tojássárgája
-
2 kávéskanál instant élesztő
A töltelékhez
-
50 dkg birsalmasajt
-
1 dl víz
-
5 dkg vaj
-
1 db citrom
-
20 dkg dió
A tetejére
-
2 db tojásfehérje
Elkészítés
A tésztához
- A tésztához a lisztet, a cukrot, a sót és a hideg vajat késes betétű robotgépben morzsás keverékké összedolgozzuk.
- Átöntjük egy tálba, és a tojássárgákkal meg a langyos tejben feloldott szárított élesztővel gyorsan tésztát gyúrunk belőle.
- A tésztát 2 gombóccá formáljuk, külön-külön folpackba csomagoljuk és kb. 30 percre hűtőbe tesszük.
- Közben a diót pár perc alatt száraz serpenyőben illatosra pirítjuk. Ha kihűlt, a felét durvára őröljük, a másik felét finomra.
- A birsalmasajtot (a házi, keményebb birsalmasajtot kockázzuk fel) és a vizet pár percig mérsékelt tűzön kevergetve melegítjük, hogy sűrű, lekvárszerű keveréket kapjunk ( a víz mennyisége a birsalmasajt eredeti sűrűségétől függ).
- A vajat megolvasztjuk egy nagy serpenyőben és a reszelt almát lefedve, néha megkeverve, kb. 3 perc alatt puhára pároljuk rajta. Ízesítjük reszelt citromhéjjal, 2 evőkanál citromlével és a vaníliarúd kikapargatott belsejével. Ezután fedő nélkül tovább kevergetjük, hogy a párolt alma száraz legyen.
- A töltelékhez összekeverjük a birsalmasajtot, az almát és a durvára tört diót.
- Kivajazunk és kilisztezünk egy tepsit, és előmelegítjük a sütőt.
- Az egyik gombóc tésztát enyhén lisztes deszkán, lisztezett nyújtófával tepsi méretűre nyújtjuk, és óvatosan beleterítjük. Megszurkáljuk pár helyen villával, tetejére méretre vágott sütőpapírt terítünk, nyers rizst öntünk rá nehezékül és 10 percig így sütjük, majd 3-4 percig nélküle, amíg halványsárga nem lesz. Közben villával felverünk egy tojásfehérjét és a tésztát még forrón megkenjük vele, és hagyjuk kihűlni (a fehérjeréteg, mint egy szigetelés, szinte azonnal rásül).
- Az elősütött tésztát meghintjük a finomra darált dióval, és egyenletes rétegben elosztjuk rajta a tölteléket.
- A másik gombóc tésztát az előzőhöz hasonlóan kinyújtjuk, és befedjük vele a tölteléket.
- Megkenjük a tészta tetejét a másik tojásfehérjével, és több helyen megszurkáljuk egy villával.
- Visszatesszük a forró sütőbe és 30 perc alatt készre sütjük (ha 20 perc után pirulni kezdene, alufóliával letakarva süssük tovább!).
- Rácsra téve kihűtjük, és kockákra vágva tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 25x30
- Sütés ideje: 43 perc
- Receptkönyvben: 23
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 4725
- Feltöltés dátuma: 2011. október 31.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Mignon
212 recept
A birsalmasajtról egy őszi, nagyon édes csemege jut az eszembe. Ezt a dióval turbózott változatot már rég terveztem megsütni, de "vártam" vele a hűvösebb, szürke őszi napokra, mert (nekem) ilyenkor esnek igazán jól ezek a "tömör gyönyör" fajta sütemények. Igazi feltöltődés volt ebből a pitéből 1-2 szelet, ami kimondottan jól jön ebben az esős, egyre borongósabb időben... Még szerencse, hogy ebből az adagból sok-sok kis energiabomba szelet lesz! :) A receptet a 2009-es őszi Stahl magazinban találtam.