r
Nosalty Logó

Birsalmasajtos - diós pite

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Mignon
Birsalmasajtos - diós pite
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 5% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 875 kcal
  • 5% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 7000 kcal
  • 5% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 260 kcal
  • 5% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.8 g

Zsír

  • Összesen
    45.2 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    176 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    402.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    69 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    59 mg
  • Foszfor
    206 mg
  • Nátrium
    38 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    108.5 g
  • Cukor
    63 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    120.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    255 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    81 micro
  • Kolin:
    107 mg
  • Retinol - A vitamin:
    247 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    84 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    146 micro
Összesen 875 kcal
  • 5% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    102.8 g

Zsír

  • Összesen
    361.5 g
  • Telített zsírsav
    148 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    87 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    107 g
  • Koleszterin
    1406 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3221.9 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    210 mg
  • Kálcium
    552 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    468 mg
  • Foszfor
    1648 mg
  • Nátrium
    303 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    868.2 g
  • Cukor
    507 mg
  • Élelmi rost
    45 mg

VÍZ

  • Összesen
    966.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2038 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    81 mg
  • D vitamin:
    174 micro
  • K vitamin:
    40 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    645 micro
  • Kolin:
    854 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1974 micro
  • α-karotin
    31 micro
  • β-karotin
    674 micro
  • β-crypt
    119 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1171 micro
Összesen 7000 kcal
  • 5% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.8 g

Zsír

  • Összesen
    13.4 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    52 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    119.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    61 mg
  • Nátrium
    11 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.3 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    35.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    76 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    73 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    25 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    44 micro
Összesen 260 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. A tésztához a lisztet, a cukrot, a sót és a hideg vajat késes betétű robotgépben morzsás keverékké összedolgozzuk.
  2. Átöntjük egy tálba, és a tojássárgákkal meg a langyos tejben feloldott szárított élesztővel gyorsan tésztát gyúrunk belőle.
  3. A tésztát 2 gombóccá formáljuk, külön-külön folpackba csomagoljuk és kb. 30 percre hűtőbe tesszük.
  4. Közben a diót pár perc alatt száraz serpenyőben illatosra pirítjuk. Ha kihűlt, a felét durvára őröljük, a másik felét finomra.
  5. A birsalmasajtot (a házi, keményebb birsalmasajtot kockázzuk fel) és a vizet pár percig mérsékelt tűzön kevergetve melegítjük, hogy sűrű, lekvárszerű keveréket kapjunk ( a víz mennyisége a birsalmasajt eredeti sűrűségétől függ).
  6. A vajat megolvasztjuk egy nagy serpenyőben és a reszelt almát lefedve, néha megkeverve, kb. 3 perc alatt puhára pároljuk rajta. Ízesítjük reszelt citromhéjjal, 2 evőkanál citromlével és a vaníliarúd kikapargatott belsejével. Ezután fedő nélkül tovább kevergetjük, hogy a párolt alma száraz legyen.
  7. A töltelékhez összekeverjük a birsalmasajtot, az almát és a durvára tört diót.
  8. Kivajazunk és kilisztezünk egy tepsit, és előmelegítjük a sütőt.
  9. Az egyik gombóc tésztát enyhén lisztes deszkán, lisztezett nyújtófával tepsi méretűre nyújtjuk, és óvatosan beleterítjük. Megszurkáljuk pár helyen villával, tetejére méretre vágott sütőpapírt terítünk, nyers rizst öntünk rá nehezékül és 10 percig így sütjük, majd 3-4 percig nélküle, amíg halványsárga nem lesz. Közben villával felverünk egy tojásfehérjét és a tésztát még forrón megkenjük vele, és hagyjuk kihűlni (a fehérjeréteg, mint egy szigetelés, szinte azonnal rásül).
  10. Az elősütött tésztát meghintjük a finomra darált dióval, és egyenletes rétegben elosztjuk rajta a tölteléket.
  11. A másik gombóc tésztát az előzőhöz hasonlóan kinyújtjuk, és befedjük vele a tölteléket.
  12. Megkenjük a tészta tetejét a másik tojásfehérjével, és több helyen megszurkáljuk egy villával.
  13. Visszatesszük a forró sütőbe és 30 perc alatt készre sütjük (ha 20 perc után pirulni kezdene, alufóliával letakarva süssük tovább!).
  14. Rácsra téve kihűtjük, és kockákra vágva tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 25x30
  • Sütés ideje: 43 perc
  • Receptkönyvben: 23
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 4727
  • Feltöltés dátuma: 2011. október 31.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A birsalmasajtról egy őszi, nagyon édes csemege jut az eszembe. Ezt a dióval turbózott változatot már rég terveztem megsütni, de "vártam" vele a hűvösebb, szürke őszi napokra, mert (nekem) ilyenkor esnek igazán jól ezek a "tömör gyönyör" fajta sütemények. Igazi feltöltődés volt ebből a pitéből 1-2 szelet, ami kimondottan jól jön ebben az esős, egyre borongósabb időben... Még szerencse, hogy ebből az adagból sok-sok kis energiabomba szelet lesz! :) A receptet a 2009-es őszi Stahl magazinban találtam.

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...