Beszélő kalács, avagy a Modern Talking :)
- 10% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 14% Zsír
A tésztához
-
125g finomliszt455 kcal
-
21g napraforgó olaj188 kcal
-
81g tej46 kcal
-
8g cukor29 kcal
-
0g édesítőszer0 kcal
-
6 kcal
-
8g élesztő8 kcal
-
0g só0 kcal
A kenéshez
-
14g tojás17 kcal
- 10% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 14% Zsír
A tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
85g napraforgó olaj751 kcal
-
325g tej182 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
0g édesítőszer0 kcal
-
23 kcal
-
30g élesztő32 kcal
-
0g só0 kcal
A kenéshez
-
55g tojás69 kcal
- 10% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 14% Zsír
A tésztához
-
48.3g finomliszt176 kcal
-
8.2g napraforgó olaj73 kcal
-
31.4g tej18 kcal
-
2.9g cukor11 kcal
-
0g édesítőszer0 kcal
-
2 kcal
-
2.9g élesztő3 kcal
-
0g só0 kcal
A kenéshez
-
5.3g tojás7 kcal
- 10% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 18 g
Zsír
-
Összesen 25.7 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 45 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 485.5 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 47 mg
-
Kálcium 123 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 44 mg
-
Foszfor 203 mg
-
Nátrium 63 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 109 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 29.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 19 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 98 micro
-
Kolin: 51 mg
-
Retinol - A vitamin: 19 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 84 micro
- 10% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 72 g
Zsír
-
Összesen 102.9 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 42 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 34 g
-
Koleszterin 180 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1942.1 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 188 mg
-
Kálcium 491 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 178 mg
-
Foszfor 810 mg
-
Nátrium 253 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 436.1 g
-
Cukor 45 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 117.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 77 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 36 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 391 micro
-
Kolin: 205 mg
-
Retinol - A vitamin: 77 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 337 micro
- 10% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7 g
Zsír
-
Összesen 9.9 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 17 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 187.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 47 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 78 mg
-
Nátrium 24 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42.1 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 11.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 7 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 38 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 7 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 33 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
50 dkg finomliszt
-
1 dl napraforgó olaj
-
3.3 dl tej
-
3 ek cukor
-
20 db édesítőszer
-
1 ek cukrozatlan kakaópor
-
3 dkg élesztő
-
1 csipet só
A kenéshez
-
1 db tojás
Elkészítés
A tésztához
- Az édesítőt pici langyos tejben feloldjuk.
- Az élesztőt kb. 1 dl langyos tejben felfuttatjuk, majd mixerrel (a dagasztókarral) összedolgozzuk az összes hozzávalót (a kakaópor kivételével).
- A tésztabucit kettévesszük, és az egyikbe beledolgozzuk a kakaóport is.
- A tésztát négy (kettő-kettő) bucira vágjuk, majd egyenként hosszúkás téglalap alakúra kinyújtjuk és feltekerjük, mint a bejglit.
- A kakaós és a sima tekercseket összefonjuk (egy kakósat egy simával, vagy lehet külön-külön is: csak kakaós és csak sima), és sütőpapírral kibélelt nagy tepsibe tesszük a két kalácsot.
- Tetejét megkenjük egész, felvert tojással.
- Meleg helyen (pl. 50 fokos sütőben) egy órát kelesztjük, majd megsütjük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 40 perc
- Receptkönyvben: 134
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 15476
- Feltöltés dátuma: 2010. augusztus 16.
Ajánló
Én a fenti adagból egy olyan kalácsot készítettem, ami a fenti leírásban szerepel, és egyet kakaós töltelékkel felturbózva, az alábbiak szerint: a sima és a kakaós tésztabucikat egy-egy nagyobb téglalapba kinyújtottam. A sima lapot megkentem kakaós töltelékkel (7 dkg olvasztott vaj, 2 ek kakaópor, kb. 5 ek cukor) erre rátettem a kakaós lapot és feltekertem, mint a bejglit. Úgy is nagyon finom. Utóbbiról kép itt.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
A receptet unokatesómtól, Orsikától kaptam, őhozzá kapcsolódik egy édes történet, ahonnan a kalács neve ered. Orsika a receptet a barátnője anyósától kapta, ahogy én tudom, a "renomináció" előtt még szacharinos kalács volt a neve. Amikor először kipróbálták, és lelkesen falatozták a frissen sült kalácsot, Orsika közölte a férjével, hogy "Tomcsi, ez a kalács megszólal!". Mire Dávidka, az akkor 4 éves kisfiuk odaszaladt, hogy "Anya! Anya! Én is kérek beszélő kalácsot!". :D Ezek után kötelező volt kipróbálnom a receptet, és azt kell mondjam, Nomen est omen, a kalács nem hazudtolta meg a nevét :) Csudafinom, foszlós és még másnapra sem szárad ki. Én vajjal megkenve, hideg kakóval ettem, de magában is nagyon finom. És nem csak melegen, mint oly sok más péksütemény.