r
Nosalty Logó

Besameles rakottas

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
ugyike
Besameles rakottas
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A rakottashoz

A besamelmártáshoz

406
Kalória
31.7g
Fehérje
20.5g
Szénhidrátok
22.5g
Zsír
256.5g
Víz
123.5g
Koleszterin
4.9g
Rost
3.9g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A rakottashoz

A besamelmártáshoz

Összesen 406 kcal
  • 10% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A rakottashoz

A besamelmártáshoz

Összesen 2430 kcal
  • 10% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A rakottashoz

A besamelmártáshoz

Összesen 74 kcal
  • 10% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    31.7 g

Zsír

  • Összesen
    22.5 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    124 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1166.4 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    304 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    64 mg
  • Foszfor
    438 mg
  • Nátrium
    324 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    20.5 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    256.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    154 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    136 mg
  • D vitamin:
    29 micro
  • K vitamin:
    119 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    131 micro
  • Kolin:
    148 mg
  • Retinol - A vitamin:
    121 micro
  • α-karotin
    25 micro
  • β-karotin
    377 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1470 micro
Összesen 406 kcal
  • 10% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    190.5 g

Zsír

  • Összesen
    135.1 g
  • Telített zsírsav
    56 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    51 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    741 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6998.6 g
  • Cink
    19 mg
  • Szelén
    184 mg
  • Kálcium
    1824 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    383 mg
  • Foszfor
    2626 mg
  • Nátrium
    1945 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    122.8 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    29 mg

Víz

  • Összesen
    1539.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    922 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    814 mg
  • D vitamin:
    172 micro
  • K vitamin:
    713 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    36 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    789 micro
  • Kolin:
    891 mg
  • Retinol - A vitamin:
    728 micro
  • α-karotin
    153 micro
  • β-karotin
    2260 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    8818 micro
Összesen 2430 kcal
  • 10% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    4.2 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    215.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    56 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    81 mg
  • Nátrium
    60 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    47.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    28 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    25 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    22 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    70 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    272 micro
Összesen 74 kcal

Elkészítés

A rakottashoz

  1. A karfiolt, brokkolit megfőzzük sós vízben. (A vizet nem öntjük ki, mert a besamelhez később kell belőle!)
  2. Amíg fő a zöldségünk, a darált húst olajon megpirítjuk, sóval, borssal fűszerezzük.
  3. A megfőtt zöldségeket leszűrjük, és a megmaradt főzőlevet félretesszük.
  4. Elkészítjük a besamelt az alábbiak szerint: olajon picit megpirítjuk a lisztet, ha megpirult egy kicsit lehúzzuk a tűzről, és az előzőleg a tejföllel összekevert 1-2 merőkanál főzőlevet ráöntjük (először nem kell túl sok rá, inkább sűrűbb legyen, mert azt később még lehet a főzőlével tovább higítani!). Szépen szétmasszírozzuk a lisztcsomókat, majd visszatesszük a tűzhelyre, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint (VIGYÁZAT, a főzőlé is sós volt már!), és állandó kevergetés mellett, és a sűrűséget a főzőlével szabályozva, sűrű mártást főzünk. Amikor levettük a tűzről beletesszük a reszelt sajtot, és egy felvert tojást. Elkeverjük őket. Főzni már nem kell, a sütéskor úgyis összeolvad.
  5. Ha mindez kész, vékonyan kiolajozunk vagy kivajazunk (ki, hogy szereti) egy hőálló tálat, majd zsemlemorzsával beszórjuk és ebbe pakoljuk a főtt zöldségek felét, majd rárakjuk a pirított darált húst, aztán a mártás felével betakarjuk, és jöhet a zöldség másik fele, és ezt is besamellel leöntjük. A tetejére lehet még tenni egy kis tejfölt és reszelt sajtot még, (én ezt el szoktam hagyni).
  6. Megsütjük, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz (én most nem vártam meg, míg szép aranyszínű lesz, mert nagyon éhes voltam már. :)

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Sütés hőfoka: 185 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Ez a recept az anyu féle rakott karfiol általam feturbózott változata. Egyik alkalommal, amikor rakott karfiolt akartam csinálni, megláttam a hűtőben a brokkolit és a darált húst, és valahogy már éreztem is a számban az ízeket és azt, hogy ezek így tuti passzolni fognak... hát így is lett:) A feltöltött képen épp egy olyan verzió látható, amibe mást is tettem, mint amik a receptben meg vannak adva... csupán ötlet kérdése, nekem is ez hasonló spontán gondolatból adódott épp... (ahol lakom, lehet kapni úgynevezett levesmixet, amiben kétféle bab, árpa, borsó, sárgaborsó, zöld és sárgalencse, stb. van vegyesen, és ebből is volt itthon még egy bő maréknyi, gondoltam azt is beleteszem...) Én a mártást teljes kiőrlésű lisztből szoktam csinálni.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Rakott karfiol sajttal

A rakott karfiol egy igazán kiadós étel, hiszen van benne zöldség, hús, rizs, tejföl és sajt. Mindemellett nagyon finom és természetesen ízlés szerint még sok mást is csempészhetünk ...

Hankusz Sára

Címlapról ajánljuk

5 étel, amit ne otthon készíts el – Van, amit...

Vannak ételek, amelyeket jobb, ha a profi séfekre bízunk – ezek elkészítése ugyanis olyan szaktudást és összetett technikákat igényelhet, ami túlmutat az otthoni főzés határain. Persze a bevállalósak tehetnek egy próbát, de sokszor nem éri meg a befektetett energia.

Top Receptek

Vadas mártás sertéshússal

Bizony, nem mindenki szereti a vadhúsokat... De nem is teheti meg, hogy megvegye... Sokan örülnének, ha csak mártásos tésztát ehetnének... Személy szerint, a családomat is ideértve, nem ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!