Besameles rakottas
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
ugyike
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
185 °C
- 10% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 7% Zsír
A rakottashoz
-
233g karfiol23 kcal
-
167g brokkoli35 kcal
-
83g darált sertéshús152 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
12 kcal
-
2g zsemlemorzsa7 kcal
A besamelmártáshoz
-
12 kcal
-
10g finomliszt36 kcal
-
33g sajt117 kcal
-
9g tojás12 kcal
Összesen
406
kcal
- 10% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 7% Zsír
A rakottashoz
-
1400g karfiol140 kcal
-
1000g brokkoli207 kcal
-
500g darált sertéshús910 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
71 kcal
-
10g zsemlemorzsa40 kcal
A besamelmártáshoz
-
71 kcal
-
60g finomliszt218 kcal
-
200g sajt704 kcal
-
55g tojás69 kcal
Összesen
2430
kcal
- 10% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 7% Zsír
A rakottashoz
-
43.2g karfiol4 kcal
-
30.9g brokkoli6 kcal
-
15.4g darált sertéshús28 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.2g napraforgó olaj2 kcal
-
0.3g zsemlemorzsa1 kcal
A besamelmártáshoz
-
0.2g napraforgó olaj2 kcal
-
1.9g finomliszt7 kcal
-
6.2g sajt22 kcal
-
1.7g tojás2 kcal
Összesen
74
kcal
- 10% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 31.7 g
Zsír
-
Összesen 22.5 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 124 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1166.4 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 31 mg
-
Kálcium 304 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 64 mg
-
Foszfor 438 mg
-
Nátrium 324 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 20.5 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 256.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 154 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 136 mg
-
D vitamin: 29 micro
-
K vitamin: 119 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 131 micro
-
Kolin: 148 mg
-
Retinol - A vitamin: 121 micro
-
α-karotin 25 micro
-
β-karotin 377 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1470 micro
Összesen
406
kcal
- 10% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 190.5 g
Zsír
-
Összesen 135.1 g
-
Telített zsírsav 56 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 51 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 20 g
-
Koleszterin 741 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6998.6 g
-
Cink 19 mg
-
Szelén 184 mg
-
Kálcium 1824 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 383 mg
-
Foszfor 2626 mg
-
Nátrium 1945 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 122.8 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 29 mg
VÍZ
-
Összesen 1539.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 922 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 814 mg
-
D vitamin: 172 micro
-
K vitamin: 713 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 36 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 789 micro
-
Kolin: 891 mg
-
Retinol - A vitamin: 728 micro
-
α-karotin 153 micro
-
β-karotin 2260 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 8818 micro
Összesen
2430
kcal
- 10% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 5.9 g
Zsír
-
Összesen 4.2 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 23 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 215.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 56 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 81 mg
-
Nátrium 60 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 47.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 28 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 25 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 22 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 27 mg
-
Retinol - A vitamin: 22 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 70 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 272 micro
Összesen
74
kcal
Hozzávalók
A rakottashoz
-
2 közepes fej karfiol
-
2 közepes fej brokkoli
-
0.5 kg darált sertéshús
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 ek napraforgó olaj
-
1 ek zsemlemorzsa
A besamelmártáshoz
-
1 ek napraforgó olaj
-
3 púpozott ek finomliszt
-
1 db tojás
Elkészítés
A rakottashoz
- A karfiolt, brokkolit megfőzzük sós vízben. (A vizet nem öntjük ki, mert a besamelhez később kell belőle!)
- Amíg fő a zöldségünk, a darált húst olajon megpirítjuk, sóval, borssal fűszerezzük.
- A megfőtt zöldségeket leszűrjük, és a megmaradt főzőlevet félretesszük.
- Elkészítjük a besamelt az alábbiak szerint: olajon picit megpirítjuk a lisztet, ha megpirult egy kicsit lehúzzuk a tűzről, és az előzőleg a tejföllel összekevert 1-2 merőkanál főzőlevet ráöntjük (először nem kell túl sok rá, inkább sűrűbb legyen, mert azt később még lehet a főzőlével tovább higítani!). Szépen szétmasszírozzuk a lisztcsomókat, majd visszatesszük a tűzhelyre, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint (VIGYÁZAT, a főzőlé is sós volt már!), és állandó kevergetés mellett, és a sűrűséget a főzőlével szabályozva, sűrű mártást főzünk. Amikor levettük a tűzről beletesszük a reszelt sajtot, és egy felvert tojást. Elkeverjük őket. Főzni már nem kell, a sütéskor úgyis összeolvad.
- Ha mindez kész, vékonyan kiolajozunk vagy kivajazunk (ki, hogy szereti) egy hőálló tálat, majd zsemlemorzsával beszórjuk és ebbe pakoljuk a főtt zöldségek felét, majd rárakjuk a pirított darált húst, aztán a mártás felével betakarjuk, és jöhet a zöldség másik fele, és ezt is besamellel leöntjük. A tetejére lehet még tenni egy kis tejfölt és reszelt sajtot még, (én ezt el szoktam hagyni).
- Megsütjük, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz (én most nem vártam meg, míg szép aranyszínű lesz, mert nagyon éhes voltam már. :)
- Sütés hőfoka: 185 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 4 alkalommal
- Receptkönyvben: 49
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 7779
- Feltöltés dátuma: 2012. január 04.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
ugyike
5 recept
Ez a recept az anyu féle rakott karfiol általam feturbózott változata. Egyik alkalommal, amikor rakott karfiolt akartam csinálni, megláttam a hűtőben a brokkolit és a darált húst, és valahogy már éreztem is a számban az ízeket és azt, hogy ezek így tuti passzolni fognak... hát így is lett:) A feltöltött képen épp egy olyan verzió látható, amibe mást is tettem, mint amik a receptben meg vannak adva... csupán ötlet kérdése, nekem is ez hasonló spontán gondolatból adódott épp... (ahol lakom, lehet kapni úgynevezett levesmixet, amiben kétféle bab, árpa, borsó, sárgaborsó, zöld és sárgalencse, stb. van vegyesen, és ebből is volt itthon még egy bő maréknyi, gondoltam azt is beleteszem...) Én a mártást teljes kiőrlésű lisztből szoktam csinálni.