Baklava
0,0
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!

Hozzávalók
A réteshez
-
12 db réteslap
A töltelékhez
-
5 dkg cukor
A sziruphoz
-
25 dkg cukor
-
2.5 dl víz
-
3 db szegfűszeg
-
2.5 dl citromlé
-
25 dkg méz
- 7% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 22% Zsír
A réteshez
A töltelékhez
-
63g mandula369 kcal
-
63g dió409 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
A sziruphoz
- 7% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 22% Zsír
A réteshez
A töltelékhez
-
250g mandula1475 kcal
-
250g dió1635 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
A sziruphoz
- 7% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 22% Zsír
A réteshez
A töltelékhez
-
12.5g mandula74 kcal
-
12.5g dió82 kcal
-
2.5g cukor10 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
A sziruphoz
- 7% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 31.9 g
Zsír
-
Összesen 104.1 g
-
Telített zsírsav 25 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 35 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 38 g
-
Koleszterin 81 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1077.2 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 228 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 273 mg
-
Foszfor 533 mg
-
Nátrium 24 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 195.3 g
-
Cukor 132 mg
-
Élelmi rost 11 mg
Víz
-
Összesen 142.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 257 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 16 mg
-
C vitamin: 25 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 107 micro
-
Kolin: 69 mg
-
Retinol - A vitamin: 252 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 70 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 16 micro
- 7% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 127.5 g
Zsír
-
Összesen 416.6 g
-
Telített zsírsav 101 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 141 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 153 g
-
Koleszterin 323 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4308.8 g
-
Cink 16 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 912 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 1091 mg
-
Foszfor 2134 mg
-
Nátrium 95 mg
-
Réz 7 mg
-
Mangán 13 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 781.2 g
-
Cukor 529 mg
-
Élelmi rost 43 mg
Víz
-
Összesen 569 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1029 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 65 mg
-
C vitamin: 101 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 17 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 427 micro
-
Kolin: 275 mg
-
Retinol - A vitamin: 1007 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 280 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 63 micro
- 7% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.4 g
Zsír
-
Összesen 20.8 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 16 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 215.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 46 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 55 mg
-
Foszfor 107 mg
-
Nátrium 5 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 39.1 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 2 mg
Víz
-
Összesen 28.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 51 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 14 mg
-
Retinol - A vitamin: 50 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 14 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3 micro
Elkészítés
A réteshez
- A vajat 1-2 percig melegítjük, majd átöntjük egy másik edénybe, így a zavaros része nem kerül az édességbe.
- 4 réteslapot egy kivajazott tűzálló tálban egymásra fektetünk úgy, hogy rétegenként egy kevés olvasztott vajjal meglocsoljuk.
- A töltelékhez való diót és mogyorót durvára aprítjuk (nem őröljük!- egy húsklopfolóval a legkönnyebb), majd hozzákeverjük a cukrot.
- A felét a tésztára szórjuk, 4 réteslappal befedjük ugyanúgy vajjal locsolgatva.
- A többi diós-mandulás keveréket rászórjuk, a maradék tésztalapokkal - azokat szintén megvajazva - befedjük.
- Félbevágjuk, majd 6 négyzetre osztjuk, és végül a négyzeteket átlósan elfelezzük, így kis háromszögeket kapunk.
- Elkészítjük a szirupot a hozzávalók összefőzésével, majd a felét a süteményre öntjük.
- 175 fokos sütőben kb. 20-25 percig sütjük, a sziruppal folyamatosan locsolgatva.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 20 perc
- Sütés ideje: 20 perc
A baklava egy kiadós, édes sütemény, számos közel-keleti és balkáni ország konyhájában megtalálható. A ma ismert baklava fajtáit a Topkapi Palota birodalmi konyháiban sütötték ki. Ismereteink szerint a szultán a ramadán 15 napján tálcányi baklavát kínált a janicsároknak, és ezt az ünnepi felvonulást Baklava Alayi-nak nevezték. Az én történetem pedig annyi, hogy megismertem valakit, aki imádja ezt a sütit, és mivel kedveskedni akartam neki, kénytelen voltam megtanulni. Hát, mit ne mondjak, nem bántam meg, isteni, és garantáltan megnyalod utána mind a tíz ujjad :-).
Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!