r
Nosalty Logó

Bahlava rózsavízzel

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Receptműves
Bahlava rózsavízzel
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 8% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 30% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A sziruphoz

Összesen 947 kcal
  • 8% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 30% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A sziruphoz

Összesen 3793 kcal
  • 8% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 30% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A sziruphoz

Összesen 416 kcal
  • 8% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 30% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Mangán

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.7 g

Zsír

  • Összesen
    62.9 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    36 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    649.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    154 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    162 mg
  • Foszfor
    305 mg
  • Nátrium
    13 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    89.4 g
  • Cukor
    57 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    43.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    172 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    50 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    168 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    50 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 947 kcal
  • 8% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 30% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Mangán

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    70.6 g

Zsír

  • Összesen
    251.6 g
  • Telített zsírsav
    63 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    146 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    30 g
  • Koleszterin
    215 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2597 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    617 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    649 mg
  • Foszfor
    1219 mg
  • Nátrium
    52 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    22 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    357.4 g
  • Cukor
    227 mg
  • Élelmi rost
    32 mg

VÍZ

  • Összesen
    173.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    687 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    64 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    199 micro
  • Kolin:
    102 mg
  • Retinol - A vitamin:
    671 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    199 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3 micro
Összesen 3793 kcal
  • 8% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 30% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Mangán

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.8 g

Zsír

  • Összesen
    27.7 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    24 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    286 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    68 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    72 mg
  • Foszfor
    134 mg
  • Nátrium
    6 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.4 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    19.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    76 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    74 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 416 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A sziruphoz

Elkészítés

A tésztához

  1. Ha fagyasztott réteslappal dolgozunk, vegyük ki a hűtőből.
  2. Készítsük el a szirupot úgy, hogy a mézet keverjük össze a vízzel, adjuk hozzá a szegfűszeget és a citrom levét, majd forraljuk fel.
  3. Ha felforrt a szirup, még 4-5 percig főzzük, vegyük ki a szegfűszeget, várjunk, amíg kissé lehűl, és ekkor keverjük hozzá a rózsavizet, majd tegyük hűtőbe a keveréket.
  4. Készítsük el a tölteléket úgy, hogy a darált mandulát és mogyorót keverjük össze a cukorral és a fahéjjal, majd adjuk hozzá a mézet, és alaposan keverjük össze (száraz, darabos lesz, de nem kell hozzá több méz).
  5. Olvadt vajjal kenjük ki a tepsit vagy a hőálló tálat, tegyünk le 2 (ha kell, méretre vágott) réteslapot, kenjük meg alaposan olvadt vajjal, majd ismét 2 lapot tegyünk le, kenjük meg vajjal, ismét 2 lap, vajjal megkenve (tehát összesen 6 lap), erre kerül egyenletesen elosztva a töltelék fele, majd ismételjük 2 laponként vajjal megkenve a réteslap lerakását ismét 6 lapig, amikor leterítjük a maradék tölteléket, és lerakjuk a megmaradt 6 lapot (2 laponként vajjal megkenve).
  6. A legfelső lapot is kenjük meg vajjal, majd még sütés előtt szeljük fel a süteményt a kívánt méretre, és alakzatban (lehet háromszög, kocka, téglalap).
  7. Gyújtsuk be a sütőt (gázsütőnél 4-es fokozat), és süssük aranybarnára a süteményt.
  8. A sütőből kivett, még forró süteményt locsoljuk meg a hideg sziruppal úgy, hogy a vágott élekbe kanalazzuk egyenletesen a szirupot, várjuk meg, amíg felszívódik, majd langyosan és hidegen is tálalhatjuk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 20x25
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 136
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 16456
  • Feltöltés dátuma: 2011. november 29.

Ajánló

Lehet készíteni dióval, pisztáciával is. Az általam kedvelt réteslap 2x3 lapos, azt osztottam el laponként 3 egyenlő részre, így összesen 18 lapos lett a sütemény, melybe 6 laponként (tehát összesen két sor) töltelék került, így a 20x25-ös tepsibe tökéletesen beleillett, és 16 szelet lett. Ennél a süteménynél érdemes egy kis számolással kezdeni, és a rendelkezésre álló sütőalkalmatossághoz igazítani (akár egy kis puzzle-ozással is) a réteslapok méretét.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Receptműves 119 recept

A bahlava jellemzően a közel-keleti és balkáni konyhák kedvelt édessége, rétestészta alapú, melyet olajos magvakkal (pisztácia, dió, mogyoró, török mogyoró, mandula) töltenek, és különféle sziruppal ízesítenek. Görögországi nyaralásunk alkalmával volt szerencsém megkóstolni ezt a finomságot, és annyit biztosan állíthatok, hogy ahányszor elcsábultam, minden esetben egy kicsit más íze volt, sőt még a formájuk is eltérő volt. Így tehát a bahlava elkészítésekor semmiképp sem az "eredeti" recept reprodukálása volt a célom, hiszen mindegyik egy kicsit más, hanem azt az ízt kerestem, ami nekünk a legjobban ízlett :-).

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A sziruphoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...