Bahlava rózsavízzel
- 8% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 30% Zsír
A tésztához
A töltelékhez
-
38g törökmogyoró236 kcal
-
38g mandula221 kcal
-
25g méz76 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
0g fahéj0 kcal
A sziruphoz
-
25g méz76 kcal
-
25g víz0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
2g citromlé0 kcal
-
0g rózsavíz0 kcal
- 8% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 30% Zsír
A tésztához
A töltelékhez
-
150g törökmogyoró944 kcal
-
150g mandula885 kcal
-
100g méz304 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
0g fahéj0 kcal
A sziruphoz
-
100g méz304 kcal
-
100g víz0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
8g citromlé2 kcal
-
0g rózsavíz0 kcal
- 8% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 30% Zsír
A tésztához
A töltelékhez
-
16.5g törökmogyoró104 kcal
-
16.5g mandula97 kcal
-
11g méz33 kcal
-
5.5g cukor21 kcal
-
0g fahéj0 kcal
A sziruphoz
-
11g méz33 kcal
-
11g víz0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0.9g citromlé0 kcal
-
0g rózsavíz0 kcal
- 8% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 30% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Mangán
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.7 g
Zsír
-
Összesen 62.9 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 36 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 54 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 649.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 154 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 162 mg
-
Foszfor 305 mg
-
Nátrium 13 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 89.4 g
-
Cukor 57 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 43.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 172 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 16 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 50 micro
-
Kolin: 25 mg
-
Retinol - A vitamin: 168 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 50 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1 micro
- 8% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 30% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Mangán
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 70.6 g
Zsír
-
Összesen 251.6 g
-
Telített zsírsav 63 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 146 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 30 g
-
Koleszterin 215 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2597 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 617 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 649 mg
-
Foszfor 1219 mg
-
Nátrium 52 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 22 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 357.4 g
-
Cukor 227 mg
-
Élelmi rost 32 mg
VÍZ
-
Összesen 173.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 687 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 64 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 199 micro
-
Kolin: 102 mg
-
Retinol - A vitamin: 671 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 199 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3 micro
- 8% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 30% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Mangán
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.8 g
Zsír
-
Összesen 27.7 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 24 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 286 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 68 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 72 mg
-
Foszfor 134 mg
-
Nátrium 6 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 39.4 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 19.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 76 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 22 micro
-
Kolin: 11 mg
-
Retinol - A vitamin: 74 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 22 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához
- Ha fagyasztott réteslappal dolgozunk, vegyük ki a hűtőből.
- Készítsük el a szirupot úgy, hogy a mézet keverjük össze a vízzel, adjuk hozzá a szegfűszeget és a citrom levét, majd forraljuk fel.
- Ha felforrt a szirup, még 4-5 percig főzzük, vegyük ki a szegfűszeget, várjunk, amíg kissé lehűl, és ekkor keverjük hozzá a rózsavizet, majd tegyük hűtőbe a keveréket.
- Készítsük el a tölteléket úgy, hogy a darált mandulát és mogyorót keverjük össze a cukorral és a fahéjjal, majd adjuk hozzá a mézet, és alaposan keverjük össze (száraz, darabos lesz, de nem kell hozzá több méz).
- Olvadt vajjal kenjük ki a tepsit vagy a hőálló tálat, tegyünk le 2 (ha kell, méretre vágott) réteslapot, kenjük meg alaposan olvadt vajjal, majd ismét 2 lapot tegyünk le, kenjük meg vajjal, ismét 2 lap, vajjal megkenve (tehát összesen 6 lap), erre kerül egyenletesen elosztva a töltelék fele, majd ismételjük 2 laponként vajjal megkenve a réteslap lerakását ismét 6 lapig, amikor leterítjük a maradék tölteléket, és lerakjuk a megmaradt 6 lapot (2 laponként vajjal megkenve).
- A legfelső lapot is kenjük meg vajjal, majd még sütés előtt szeljük fel a süteményt a kívánt méretre, és alakzatban (lehet háromszög, kocka, téglalap).
- Gyújtsuk be a sütőt (gázsütőnél 4-es fokozat), és süssük aranybarnára a süteményt.
- A sütőből kivett, még forró süteményt locsoljuk meg a hideg sziruppal úgy, hogy a vágott élekbe kanalazzuk egyenletesen a szirupot, várjuk meg, amíg felszívódik, majd langyosan és hidegen is tálalhatjuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 20x25
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 136
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 16456
- Feltöltés dátuma: 2011. november 29.
Ajánló
Lehet készíteni dióval, pisztáciával is. Az általam kedvelt réteslap 2x3 lapos, azt osztottam el laponként 3 egyenlő részre, így összesen 18 lapos lett a sütemény, melybe 6 laponként (tehát összesen két sor) töltelék került, így a 20x25-ös tepsibe tökéletesen beleillett, és 16 szelet lett. Ennél a süteménynél érdemes egy kis számolással kezdeni, és a rendelkezésre álló sütőalkalmatossághoz igazítani (akár egy kis puzzle-ozással is) a réteslapok méretét.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
A bahlava jellemzően a közel-keleti és balkáni konyhák kedvelt édessége, rétestészta alapú, melyet olajos magvakkal (pisztácia, dió, mogyoró, török mogyoró, mandula) töltenek, és különféle sziruppal ízesítenek. Görögországi nyaralásunk alkalmával volt szerencsém megkóstolni ezt a finomságot, és annyit biztosan állíthatok, hogy ahányszor elcsábultam, minden esetben egy kicsit más íze volt, sőt még a formájuk is eltérő volt. Így tehát a bahlava elkészítésekor semmiképp sem az "eredeti" recept reprodukálása volt a célom, hiszen mindegyik egy kicsit más, hanem azt az ízt kerestem, ami nekünk a legjobban ízlett :-).