Baconbe tekert szűzérmék zöldbors mártással és sáfrányos polentával
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Andrew
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 9% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 7% Zsír
A polenta elkészítése
-
50g kukoricadara181 kcal
-
0g sáfrány0 kcal
-
250g víz0 kcal
A hús sütése
-
200g sertés szűzpecsenye218 kcal
-
7g rozmaring9 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
51g bacon200 kcal
A mártás
-
0g zöldbors0 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
50g főzőtejszín66 kcal
-
0g mustár0 kcal
-
7g vaj50 kcal
Összesen
799
kcal
- 9% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 7% Zsír
A polenta elkészítése
-
100g kukoricadara362 kcal
-
0g sáfrány0 kcal
-
500g víz0 kcal
A hús sütése
-
400g sertés szűzpecsenye436 kcal
-
14g rozmaring18 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
102g bacon401 kcal
A mártás
-
0g zöldbors0 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
100g főzőtejszín131 kcal
-
0g mustár0 kcal
-
14g vaj100 kcal
Összesen
1597
kcal
- 9% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 7% Zsír
A polenta elkészítése
-
8g kukoricadara29 kcal
-
0g sáfrány0 kcal
-
39.9g víz0 kcal
A hús sütése
-
31.9g sertés szűzpecsenye35 kcal
-
1.1g rozmaring1 kcal
-
1.3g olívaolaj11 kcal
-
8.1g bacon32 kcal
A mártás
-
0g zöldbors0 kcal
-
0.5g fokhagyma1 kcal
-
8g főzőtejszín10 kcal
-
0g mustár0 kcal
-
1.1g vaj8 kcal
Összesen
127
kcal
- 9% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 55 g
Zsír
-
Összesen 44.9 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 196 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1644.5 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 82 mg
-
Kálcium 106 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 139 mg
-
Foszfor 757 mg
-
Nátrium 550 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42.9 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 478.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 118 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 25 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 17 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 22 micro
-
Kolin: 208 mg
-
Retinol - A vitamin: 100 micro
-
α-karotin 32 micro
-
β-karotin 71 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 678 micro
Összesen
799
kcal
- 9% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 109.9 g
Zsír
-
Összesen 89.8 g
-
Telített zsírsav 33 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 39 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 392 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3289 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 163 mg
-
Kálcium 212 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 278 mg
-
Foszfor 1514 mg
-
Nátrium 1100 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 85.9 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 956.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 235 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 50 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 35 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 44 micro
-
Kolin: 416 mg
-
Retinol - A vitamin: 200 micro
-
α-karotin 63 micro
-
β-karotin 141 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1356 micro
Összesen
1597
kcal
- 9% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.8 g
Zsír
-
Összesen 7.2 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 31 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 262.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 17 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 121 mg
-
Nátrium 88 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.9 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 76.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 19 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 4 micro
-
Kolin: 33 mg
-
Retinol - A vitamin: 16 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 108 micro
Összesen
127
kcal
Hozzávalók
A polenta elkészítése
A hús sütése
-
40 dkg sertés szűzpecsenye
-
2 szál rozmaring
-
2 ek olívaolaj
-
6 szelet bacon
A mártás
-
2 kávéskanál zöldbors
-
2 gerezd fokhagyma
-
100 ml főzőtejszín
-
1 teáskanál mustár
-
1 ek vaj
Elkészítés
A polenta elkészítése
- Egy lábosban forraljunk 5 dl vizet, tegyünk bele egy kávéskanál sót és némi polentát. (Azért kell egy kevés polenta már az elején, hogy megússzuk a csomósodást később.) Mikor felforrt a víz, vegyünk vissza kicsit a lángból és lassan, folyamatos kevergetés mellett adagoljuk hozzá a maradék polentát is, illetve szórjuk meg némi sáfránnyal.
- Így főzzük, keverjük, főzzük, keverjük kb. 10-15 percig, mígnem már egészen nehéz lesz a keverés és be nem sűrűsödik teljesen a massza. Akkor van készen. Tetszés szerinti formájú és méretű, kivajazott tálkákba öntsük ki a masszát, ami néhány perc elteltével szépen megdermed és összeáll olyan állagúvá, hogy akár egy éles késsel, vagy damillal bármilyen formára vágható. Tegyük félre.
A hús sütése
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A szűzpecsenyéről távolítsuk el a felesleges inakat, hártyákat és mossuk meg, majd ezt követően azonos vastagságú, 2-3 cm széles korongokra szeleteljük fel. Mindkét oldalukat borsozzuk, de a sózással még várjunk, mert a só idő előtt kiszívja a húsból a nedvességet, márpedig ez egy elég száraz hús, nehéz zamatosra sütni.
- Egy serpenyőbe forrósítsunk kevéske olívaolajat, majd mikor már jó forró, tegyük bele a szűzérméket, és mindkét oldalukat 2-3 percig, avagy az aranybarna szín eléréséig süssük. Mikor készen vannak szedjük ki őket a serpenyőből, majd sózzuk mindkét oldalukat, szórjunk rá némi apróra vágott rozmaring levelet, és tekerjük őket körbe bacon szalonnával, majd helyezzük egy tepsibe mindet. A szalonnából kiolvadó zsiradék segít zamatosan tartani a húst. Tegyük az előmelegített sütőbe őket, és 8-10 percig süssük.
A mártás
- A zöldbors mártás elkészítéséhez kisebb, mély tálban olvasszunk némi vajat, majd öntsük bele a mozsárban széttört zöldborsot. Pattogtassuk 1-2 percig, majd dobjunk rá két gerezd szétzúzott fokhagymát, majd egy perc után öntsük rá a főzőtejszínt, kevés mustárt, ízesítsük sóval és még borssal ha kell, és vegyük vissza a lángot kicsit, nehogy kicsapódjon. Kóstolgassuk bátran és játszunk az ízekkel. Kevéske fehérbor vagy citrom leve megbolondíthatja az ízeket, valamint én mindig rakok bele egy kávéskanál barna cukrot is, ami felteszi a pontot az i -re :)
- Mikor minden szépen elkészül, helyezzük egy nagy tányér közepére a tetszőleges formára vágott polentát, tegyük mellé a húsokat, öntsük nyakon a fantasztikus mártással és díszítsük egy ágacska rozmaringgal.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 626
- Tegnapi nézettség: 12
- 7 napos nézettség: 109
- Össznézettség: 190662
- Feltöltés dátuma: 2014. január 11.
Ajánló
Mi testes vörösbort fogyasztottunk mellé, mely remekül kihangsúlyozta az ízeket ezen a kései vacsorán.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Andrew
8 recept
Ez egy hirtelen ötlettől vezérelt vacsora volt, amit egy a husosfazek.blog.hu -n olvasott recept ihletett. Picit átalakítottam, egy-két dolgot kicseréltem, és végül egy hihetetlen ízvarázs született. Ajánlom mindenkinek kipróbálni!