r
Nosalty Logó

Babos pogácsa

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Fahéj
Babos pogácsa
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 13% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 708 kcal
  • 13% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 2828 kcal
  • 13% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 380 kcal
  • 13% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Folsav - B9-vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.3 g

Zsír

  • Összesen
    29.4 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    33 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1457.7 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    190 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    137 mg
  • Foszfor
    288 mg
  • Nátrium
    799 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    88.3 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    29.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    19 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    26 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    309 micro
  • Kolin:
    65 mg
  • Retinol - A vitamin:
    18 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    12 micro
Összesen 708 kcal
  • 13% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Folsav - B9-vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    89.3 g

Zsír

  • Összesen
    117.7 g
  • Telített zsírsav
    47 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    49 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    130 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5830.7 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    121 mg
  • Kálcium
    762 mg
  • Vas
    30 mg
  • Magnézium
    546 mg
  • Foszfor
    1152 mg
  • Nátrium
    3197 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    353.3 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    47 mg

VÍZ

  • Összesen
    119.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    74 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    102 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1235 micro
  • Kolin:
    261 mg
  • Retinol - A vitamin:
    73 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    47 micro
Összesen 2828 kcal
  • 13% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Folsav - B9-vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12 g

Zsír

  • Összesen
    15.8 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    17 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    782.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    102 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    73 mg
  • Foszfor
    155 mg
  • Nátrium
    429 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    47.4 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    16 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    10 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    166 micro
  • Kolin:
    35 mg
  • Retinol - A vitamin:
    10 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6 micro
Összesen 380 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az előző nap beáztatott babot sós vízben megfőzzük, jól lecsepegtetjük, majd húsdarálón ledaráljuk.
  2. Összedolgozzuk a zsírral.
  3. A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
  4. A liszthez adjuk a sót és a borsot, a babpép felét, az élesztőt, és 2-3 ek tejföllel közepesen lágy tésztát készítünk. Langyos helyen, letakarva 45 percet kelesztjük.
  5. Ekkor kb. 1 cm vastag téglalappá nyújtjuk, és rákenjük a maradék babpépet. Jobbról, balról egymásra hajtjuk, hogy 3 rétegű legyen, majd ezt a hosszúkás téglalapot gondolatban 3 részre osztva az egyik szélét ráhajtjuk a tészta tetejére, másik szélét pedig aláhajtjuk. Így hagyjuk pihenni letakarva 30 percet.
  6. Újra kinyújtjuk, és a hajtogatást megismételve ismét pihentetjük 30 percet.
  7. Most kapcsoljuk be a sütőt.
  8. A tésztát jó ujjnyi vastagra nyújtjuk (ilyenkor már nem kínozzuk, csak finoman), tetejét késsel berácsozzuk, és kb. 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A maradék részeket lazán összegyúrva szintén kiszaggatjuk.
  9. A pogácsákat oldalról két tenyérrel kicsit megsodrikáljuk, hogy formásabbak legyenek, és tepsibe rendezzük őket. Ebből az adagból egy nagy tepsinyi, azaz kb. 30 db pogácsa lesz.
  10. Tetejüket felvert tojással megkenjük.
  11. Csak addig hagyjuk pihenni, míg a sütő teljesen be nem melegszik.
  12. Forró sütőben szép pirosra sütjük.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Receptkönyvben: 177
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 54
  • Össznézettség: 18631
  • Feltöltés dátuma: 2011. február 23.

Ajánló

És egy tanács: nem kell feltétlenül "csak" ezért babot főzni. Ha amúgy is főzünk pl. levesnek, főzzünk egy kicsit többet, és mielőtt még berántanánk, abból használjunk. Nem gond, ha ízesített vízben főtt, attól még finomabb lesz. Ha a tészta gyorsabban kel, akkor elég neki 30+20+20 perc pihentetés. Természetesen Soproni Kékfrankos illik mellé :).

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A babos pogácsa soproni specialitás. Egykoron ugyanis a soproni szőlősgazdák babot ültettek a szőlőtőkék közé. Poncichtereknek hívták őket, ami a német  "babültető" (Bohnenzüchter) elmagyarosított változata. Nemcsak a helykihasználás miatt ültették, hanem a bab mint növény jó hatással volt a szőlő talajára, a termése pedig étekül szolgált. Többek között kiváló borkorcsolya-pogácsa is készülhetett belőle. Mikor először kóstoltam életemben, rendkívül ízlett. Azonnal elhatároztam, hogy készítek ilyet én is. Próbáltam megsütögetni a fellelhető receptek alapján, de sose lett jó. Azokban a receptekben csak mindent össze kellett dolgozni, nem volt hajtogatás. Valahogy mindig egy sűrű tésztájú, száraz pogácsa lett belőle, pedig amit én kóstoltam, az könnyű volt, réteges, zamatos, és ízre nagyon hasonlított a tepertős pogácsára. Természetesen nem hagyott nyugodni a dolog, és addig kísérletezgettem saját ötleteim, tapasztalataim alapján, míg végre megszületett az a babos pogácsa, amilyet én akartam. Szóval, bár soproni specialitás, ez a fajtája az én specialitásom, és erre nagyon-nagyon büszke vagyok, mert igazán finomra sikerült.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...