Babos pogácsa
- 13% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 17% Zsír
-
63g finomliszt228 kcal
-
63g fejtett bab208 kcal
-
25g sertészsír226 kcal
-
2g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
6g élesztő7 kcal
-
13g tej7 kcal
-
1g cukor2 kcal
-
15g tejföl30 kcal
- 13% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 17% Zsír
-
250g finomliszt910 kcal
-
250g fejtett bab833 kcal
-
100g sertészsír902 kcal
-
8g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
25g élesztő26 kcal
-
50g tej28 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
60g tejföl119 kcal
- 13% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 17% Zsír
-
33.5g finomliszt122 kcal
-
33.5g fejtett bab112 kcal
-
13.4g sertészsír121 kcal
-
1.1g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
3.4g élesztő4 kcal
-
6.7g tej4 kcal
-
0.3g cukor1 kcal
-
8g tejföl16 kcal
- 13% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
Folsav - B9-vitamin:
Fehérje
-
Összesen 22.3 g
Zsír
-
Összesen 29.4 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 33 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1457.7 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 30 mg
-
Kálcium 190 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 137 mg
-
Foszfor 288 mg
-
Nátrium 799 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 88.3 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 29.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 19 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 26 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 309 micro
-
Kolin: 65 mg
-
Retinol - A vitamin: 18 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 12 micro
- 13% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
Folsav - B9-vitamin:
Fehérje
-
Összesen 89.3 g
Zsír
-
Összesen 117.7 g
-
Telített zsírsav 47 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 49 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 130 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5830.7 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 121 mg
-
Kálcium 762 mg
-
Vas 30 mg
-
Magnézium 546 mg
-
Foszfor 1152 mg
-
Nátrium 3197 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 353.3 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 47 mg
VÍZ
-
Összesen 119.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 74 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 102 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1235 micro
-
Kolin: 261 mg
-
Retinol - A vitamin: 73 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 15 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 47 micro
- 13% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
Folsav - B9-vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12 g
Zsír
-
Összesen 15.8 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 17 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 782.1 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 102 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 73 mg
-
Foszfor 155 mg
-
Nátrium 429 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 47.4 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 16 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 10 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 166 micro
-
Kolin: 35 mg
-
Retinol - A vitamin: 10 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 6 micro
Hozzávalók
-
25 dkg finomliszt
-
10 dkg sertészsír
-
2 kk só
-
1 késhegynyi bors
-
2.5 dkg élesztő
-
0.5 dl tej
-
0.5 teáskanál cukor
-
3 ek tejföl
Elkészítés
- Az előző nap beáztatott babot sós vízben megfőzzük, jól lecsepegtetjük, majd húsdarálón ledaráljuk.
- Összedolgozzuk a zsírral.
- A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
- A liszthez adjuk a sót és a borsot, a babpép felét, az élesztőt, és 2-3 ek tejföllel közepesen lágy tésztát készítünk. Langyos helyen, letakarva 45 percet kelesztjük.
- Ekkor kb. 1 cm vastag téglalappá nyújtjuk, és rákenjük a maradék babpépet. Jobbról, balról egymásra hajtjuk, hogy 3 rétegű legyen, majd ezt a hosszúkás téglalapot gondolatban 3 részre osztva az egyik szélét ráhajtjuk a tészta tetejére, másik szélét pedig aláhajtjuk. Így hagyjuk pihenni letakarva 30 percet.
- Újra kinyújtjuk, és a hajtogatást megismételve ismét pihentetjük 30 percet.
- Most kapcsoljuk be a sütőt.
- A tésztát jó ujjnyi vastagra nyújtjuk (ilyenkor már nem kínozzuk, csak finoman), tetejét késsel berácsozzuk, és kb. 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A maradék részeket lazán összegyúrva szintén kiszaggatjuk.
- A pogácsákat oldalról két tenyérrel kicsit megsodrikáljuk, hogy formásabbak legyenek, és tepsibe rendezzük őket. Ebből az adagból egy nagy tepsinyi, azaz kb. 30 db pogácsa lesz.
- Tetejüket felvert tojással megkenjük.
- Csak addig hagyjuk pihenni, míg a sütő teljesen be nem melegszik.
- Forró sütőben szép pirosra sütjük.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 15 perc
- Receptkönyvben: 177
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 8
- Össznézettség: 18690
- Feltöltés dátuma: 2011. február 23.
Ajánló
És egy tanács: nem kell feltétlenül "csak" ezért babot főzni. Ha amúgy is főzünk pl. levesnek, főzzünk egy kicsit többet, és mielőtt még berántanánk, abból használjunk. Nem gond, ha ízesített vízben főtt, attól még finomabb lesz. Ha a tészta gyorsabban kel, akkor elég neki 30+20+20 perc pihentetés. Természetesen Soproni Kékfrankos illik mellé :).
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A babos pogácsa soproni specialitás. Egykoron ugyanis a soproni szőlősgazdák babot ültettek a szőlőtőkék közé. Poncichtereknek hívták őket, ami a német "babültető" (Bohnenzüchter) elmagyarosított változata. Nemcsak a helykihasználás miatt ültették, hanem a bab mint növény jó hatással volt a szőlő talajára, a termése pedig étekül szolgált. Többek között kiváló borkorcsolya-pogácsa is készülhetett belőle. Mikor először kóstoltam életemben, rendkívül ízlett. Azonnal elhatároztam, hogy készítek ilyet én is. Próbáltam megsütögetni a fellelhető receptek alapján, de sose lett jó. Azokban a receptekben csak mindent össze kellett dolgozni, nem volt hajtogatás. Valahogy mindig egy sűrű tésztájú, száraz pogácsa lett belőle, pedig amit én kóstoltam, az könnyű volt, réteges, zamatos, és ízre nagyon hasonlított a tepertős pogácsára. Természetesen nem hagyott nyugodni a dolog, és addig kísérletezgettem saját ötleteim, tapasztalataim alapján, míg végre megszületett az a babos pogácsa, amilyet én akartam. Szóval, bár soproni specialitás, ez a fajtája az én specialitásom, és erre nagyon-nagyon büszke vagyok, mert igazán finomra sikerült.