Artizán péksütemény bármikor
- 6% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 6% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 6% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 1% Zsír
A tésztához
-
53.8g finomliszt196 kcal
-
0.3g instant élesztő1 kcal
-
0.8g himalája só0 kcal
-
41.4g víz0 kcal
A tetejére
- 6% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.3 g
Zsír
-
Összesen 1.6 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 15 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 672.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 29 mg
-
Kálcium 19 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 23 mg
-
Foszfor 104 mg
-
Nátrium 495 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 62.5 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 75.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 6 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 35 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 6 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 40 micro
- 6% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 111.1 g
Zsír
-
Összesen 18.8 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 180 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8064.9 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 348 mg
-
Kálcium 227 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 270 mg
-
Foszfor 1251 mg
-
Nátrium 5938 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 749.7 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 31 mg
VÍZ
-
Összesen 903.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 77 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 425 micro
-
Kolin: 253 mg
-
Retinol - A vitamin: 77 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 484 micro
- 6% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.1 g
Zsír
-
Összesen 1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 10 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 445.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 13 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 69 mg
-
Nátrium 328 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 41.4 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 49.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 23 micro
-
Kolin: 14 mg
-
Retinol - A vitamin: 4 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 27 micro
Hozzávalók
A tésztához
A tetejére
Elkészítés
A tésztához
- Az edénybe szórjuk az instant élesztőt, a sót, ráöntjük a langyos vizet, beleöntjük a lisztet, és teljesen csomómentesre, simára keverjük egy fakanállal. Dagasztani nem kell!
- Tetejét kevés liszttel leszórjuk, majd 2 órát kelesztjük a konyhapulton (nem baj, ha nem emelkedik meg akétszeresére).
- Ezután a hűtőben tartjuk, és bármikor használhatjuk 2 hét leforgása alatt .
- Használatkor enyhén lisztezett kézzel kiemelünk egydarabot(amennyitsütni akarunk) a tároló dobozból;ollóval/késsel lenyisszantjuk a tésztadarabunkat,a többitvisszatesszük a hűtőbe.
- A tésztánkat tetszés szerintire formázzuk, meghintjük liszttel (itt lekentem felvert tojással és megszórtam magokkal), majd sütőpapírral bélelt sütőlapon kelesztjük40 percig.
- Ezalatt előmelegítjük a sütőt egy kisebb fém edénnyel vagy tepsivel az aljában.
- A tészta tetejét bemetsszük, és a forró sütőbe tesszük. Az alsó forró edénybe/tepsibe óvatosan forró vizet öntünk (vigyázzunk, mert a gőz kicsaphat a kezünkre, arcunkra!).
- 230 fokon sütjük 5-10 percig, majd visszavesszük a hőt 200-ra és aranybarna ropogósra sütjük (kiflinek/zsemlének kb. 20perc kell összesen).
- Sütés hőfoka: 230 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 734
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 28540
- Feltöltés dátuma: 2013. február 14.
Ajánló
Sok szempontból nekem is jónak tűnik ez a technika. A keverék összeállítása és tárolása a mi öregtésztánkéhoz hasonló; már sokan tudjuk annak előnyeit! Azt pedig a lusta lángos receptjéből is tudjuk, hogy ha lassabban is, de a hűtőben is kel az élesztős vagy kovászos tészta. Azt tapasztalatból tudom, hogy hosszabb, lassabb kelesztéssel egyre jobb lesz a kenyér íze és állaga. A kenyér tarthatósági ideje is meghosszabbodik. A gőzös sütéssel jó ropogós kérget kaphatunk. A tészta mindig kéznél van egy gyors formázásra, sütésre; a 40 perces kelesztési időt pedig még hétköznap este is ki lehet várni - ha nem vagyunk nagyon fáradtak. Kisebb zsemlék, kiflik gyorsabban sülnek és hamarabb hűlnek, ezzel is rövidíthetjük az időt! Ha nagyobb cipót vagy kenyeret sütünk, akkor ahhoz igazítjuk a sütési időt. Fél kiló kenyércipónak kb. 50 perc szükséges (persze minden sütő kicsit más!). Ebben a mai rohanó világban ez a kenyérsütési technika igen hasznos lehet sok háztartásban!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
A kenyérsütéssel kapcsolatos net-kutatásaim során bukkantam rá erre az amerikai, eléggé "forradalmi", villámgyors, és nagyon sikeres kenyérsütési technikára! További információk a artisanbreadinfive.com oldalon találhatóak. (Az eredeti receptet írtam le, de én a só mennyiségét csökkentettem 1 ek-ra és a képen látható péksütik fele fehér, fele teljes kiőrlésű liszt keverékéből készültek.)